E.Margit receptje (Német recept alapján)
Gebrühte Brötchen - Forrázott zsömle – ahogy én csináltam:
17 g élesztő
150 ml meleg víz
1 kk barna cukor
50 dkg BL 80-as liszt
5 dkg zabkorpa
2 dkg búzacsíra
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 kk só
275 ml langyos tej
3 dkg margarin
késhegynyi aszkorbinsav
Az eredeti recept csak fehér lisztből készült, én megvariáltam a fentiek szerint.
Mindent a gépbe tenni, összedagasztatni, 20 percig. Kiolajozott tálba borítani, majd letakarva 45 percig keleszteni. Kiborítani egy tálcára, majd 16 felé elvágni, kb. 65 g-os darabokra. Formázva újabb 20 percig kilisztezett helyen keleszteni. Egy széles lábosban 3/4-ig töltve vizet forralunk. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk. A gyöngyöző vízbe tesszük a zsömléket. 1 percig az egyik, majd újabb 1 percig megfordítva főzzük benne. Szűrőkanállal kiemeljük és kicsit lecsöpögtetjük. Az előkészített tepsire tesszük, ha 8 db kész , akkor az előmelegített sütőbe teszzük. 20-25 perc alatt készre sütjük.
 |
 |
Egy következő alkalommal megsütöttem és kíváncsi voltam, hogy mi a forrázás jelentősége. A felét az eredeti recept szerint csináltam meg, a másik felét hagyományosan, csak megsütöttem. Mindkettő jó lett, a másodjára - hagyományosan - sült kicsit magasabb maradt. A forrázott fényesebb lett, de ez csak azért van, mert a másikat nem kentem le semmivel, még vízzel sem. Szóval így is, úgy is jó lett a zsömle.
  
|