E.Margit receptje
Vegyes kovászos kenyér
40 dkg BL 80-as liszt
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly) búzaliszt
12-12 dkg rozs és búzakovász
2 dl langyos víz
0,7 dkg élesztő
2 kk só
1 kk sikér
3 dkg margarin
1 késhegynyi aszkorbinsav
2 dl kefir
A liszteket a kenyérsütőgépbe tettem, kicsit összekevertem egy fakanállal, majd a közepébe egy jó nagy lyukat csináltam. Ide kerül az élesztő, a kovászok és a víz. Egy fakanállal kicsit összekevertem a lisztet és a folyékony dolgokat, majd egy kicsi lisztet a szélekről, ennek a kovásznak a tetejére húztam. Ennek a tetejére tettem a többi hozzávalót. Így kell hagyni 2-3 órán át, amíg szépen megindul-feldagad a közepén az élesztős-kovászos rész. Ezután 3-5 perc alatt nagyjából bekevertetni a géppel. 25 perc pihentetés után, 25 perc dagasztás, majd olajozott kelesztőtálban 1-2 óra kelesztés. Mikor tele van a kelesztőtál, átborítani tepsire, bevágni a tetejét, majd langyos helyen még kb. 1/2 órát keleszteni. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem. Kb 3/4 óra elteltével lekentem vízzel és mérsékeltem a lángot a hátra lévő 1/4 órára.
|