Ír burgonyás kenyér
2005.08.26. 23:57
Ír burgonyás kenyér – Német recept alapján
150 ml tej
60 ml főzővíz
400 g BL 80-as liszt
75 g áttört, főtt burgonya
1,5 kk só
1,5 kk cukor
1/4 kocka friss élesztő
normál program, világos szín
Ha elég sós a krumpli és a főzővize is, akkor szerintem sok ez a só mennyiség a kenyérbe.
P.Zsizsu véleménye és képei:
Nagyon jó lett. Nekem egy kicsi lisztet kb. 5 dkg-ot kellett még beletenni, pedig a krumplit hagytam kihűlni. Formában sütöttem és a formát beletettem egy zacsiba. Isteni ropogós lett. Felvágtam, mert nem bírtam tovább. Nagyon finom kenyér lett, piros, ropogós héjjal. Köszi a recit!!!
Kata25 véleménye és képei:
Szia Margitka! Mint már említettem megsütöttem az ír burgonyás kenyeret, de nem gépben, hanem sütőben. Ennek megfelelően a változtatások:
Tettem bele:
- 1 mk sikért
- fél km. ecetet
- 1 dkg margarint, amit a még meleg burgonyával elkevertem.
Csökkentések:
- a főzővizet 30 ml-re
- cukor 1 km-re
Az élesztőt 2 dkg-ra emeltem.
Gépbe tettem következett: 10 p dagasztás, 5 p kelesztés, 20 p dagasztás, 10 p kelesztés, 10 p pihentetés. Majd kivettem, formáztam, bevágtam, tojással megkentem és előmelegített, jó gőzös sütőben 180 fokon, 40 perc alatt gyönyörűen megsült. Nagyon finom lett, puha belsővel. Nem elírás összesen 15 percet kelesztettem és 10 percet pihent.
Jól átvariáltam, ugye?? És mindezt hajnal 3 órakkor. Tényleg nagy örömet szerzett ez a recept. Köszike és biztosan fogok még böngészni a recik között.
Tnikita is sikerrel megsütöte ezt a kenyeret:
|