Káposztás zsömle
2005.08.31. 00:42
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Káposztás zsömle
20 dkg savanyú káposzta
30 dkg Császárszalonna vagy Bacon (esetleg szalámi)
1 kocka friss élesztő
1 kk cukor
1 kk só
5 dl meleg tej
1 tojás
1 kg BL 80-as liszt (egy része helyett lehet teljes kiőrlésű búzalisztet is tenni)
A szalonnát csíkokra vágva lepirítani, majd a káposztát puhára párolni benne. Minden egyéb hozzávalóból tésztát készítünk, majd beledolgozzuk a langyosra hűlt szalonnás káposztát. 25 db zsömlét formázunk belőle, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ötleteim:
A káposztát nem árt szerintem a szokásos módon kimosni.
A sózásra a káposzta és a szalonna miatt külön figyelni kell, ne legyen túl sós a tészta.
Az 5 dl folyadék + a tojás nagyon kevés lenne az 1 kg liszthez, de a káposztában lévő folyadék ezt pótolni fogja, tehát a tészta dagasztásakor, már a káposztának langyosnak kell lenni, hogy szükség esetén hozzá lehessen tenni. Sokáig nem hiszem, hogy szabad dagasztatni már a káposztával, mert összetörne.
|