Lenmagos kenyér
2005.09.05. 00:52
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Lenmagos kenyér – kenyérsütőgépbe csak 1/2 - 2/3 adag fér
125 g lenmag
250 g forrásban lévő víz
500 g rozsliszt (teljes kiőrlésű vagy sötét)
300 g BL 80-as liszt
20 g friss élesztő
125 g langyos víz
1,5 ek só
200 g rozskovász
200 g író (szerintem kefir vagy aludttej is jó, lehet, hogy ebből kicsit több kell)
A lenmagot a forrásban lévő vízbe tesszük, majd 2 órát állni, hűlni hagyjuk. A gépbe mindent egyszerre beleteszünk, majd megdagasztatjuk. A hozzáadott folyadék mennyisége a kovász állagtól függően változhat. Ezután 3 órán keresztül pihentetjük, röviden ismét megdagasztatjuk a géppel, majd 1,5 – 2 órát kelesztjük ismét. Gépben is meg lehet sütni.
Ha a teljes adagot, sütőben csinálja valaki, akkor az első dagasztás után kiolajozott tálban, letakarva kell pihentetni, majd röviden összegyúrni lisztezett deszkán. Két hosszúkás cipót formázva kell keleszteni, majd a sütés előtt közvetlenül, teljes hosszában, egy csíkban bevágni a tetejét. Gőzös, 200 fokra előmelegített sütőben kell sütni 75 percig. (Szerintem ez a sütési idő egy kicsit sok.)
Aromás, ropogós héjú kenyér lesz belőle.
|