Hagymás kenyér
2005.10.05. 22:08
E.Margit receptje (Német recept alapján)
Hagymás kenyér
70 dkg BL 80-as liszt
4 dkg élesztő
4,5 dl langyos víz
2 kk só
15 dkg pirított hagyma
1 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
A hagyma kivételével a hozzávalókból kemény tésztát dagasztunk, majd a csipogáskor (még jobb lenne a csipogás előtt néhány perccel) hozzátesszük a hagymát is. A hagyma belekeveredése után sem szabad a tésztának nagyon lágynak lenni. Ha megáll a gép és még lágy a tészta vagy nem keveredett el a hagyma rendesen, akkor a dagasztás programmal még egy kicsit dagasztassuk a tésztát, ekkor még egy kevés lisztet is lehet hozzá tenni.
Az lenne a lényeg, hogy a hagymadarabok ne tűnjenek el egészen, ezért nem tenném bele korábban, mint ahogy írtam.
40 perc kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, majd kézzel egy kicsit átdolgozzuk. Hosszúkás kenyeret formázunk belőle, bevagdossuk a tetejét. Kelesztés után 220 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 180 fokra mérsékelt hőfoknál még 20 percig sütjük.
Majorkaj vélemyénye:
Tegnap este megsütöttem a Kipróbálásra váró recik közül a Hagymás kenyeret. Ugyanis a párom imádja azokat az ételeket, melyben hagyma van és kedveskedni akartam Neki. Sikerült is örömöt szerezni a kenyérrel, igaz a kinézetével nem dicsekszem, emrt igencsak elterült a nagy tepsin a sütőben. (még jó hogy nincs lehetőségem lefényképezni és megmutatni Nektek.) De már azt is kitaláltam, hogy legközelebb kisebb tepsibe és aminek magasabb a pereme abban fogom sütni. Az íze nagyon finom lett, a sok hagymától igencsak karakteres ízű, de felvágottakhoz, kolbászhoz, vajas kenyérnek illetve zsíros kenyérnek isteni finom.
A sütő aljára egy kis lábasba tettem vizet a sütéskor.
Még annyi lenne a megjegyzésem, hogy én a 70 dkg liszthez még 3 púpos evőkanál lisztet tettem hozzá. És lehet, hgoy azért terült el a tepsin mint a Nagy Alföld, mert én kétszer dagasztattam a gépben egymás után, ugyansi a hagymám nem lett emg az első dagasztásig. A tepsin kb. 45 perc kelesztés után tettem sütöbe, ahogy Margitka írta.
|