E.Margit receptje
Virslis buci:
50 dkg liszt (2/3 finom vagy BL 80-as, 1/3 rétes) 1 egész tojás 1 dl kefír v. joghurt 1, 2 dl tej + 2-3 ek víz, ha szükséges 5 dkg vaj 1, 5 kk só 1, 5 kk cukor késhegynyi aszkorbinsav 1/3 friss élesztő
A tésztát háromfelé szedem, négyzetté nyújtom és ezt négyfelé vágom, így lesz 12 db buci, ebből a tésztamennyiségből.
A virsliket nem árt egy kis meleg vízben meglangyosítani, mert nagyon ki tudja hűteni a tésztát, ha a hűtőből egyenesen a tésztába kerül és nagyon lelassítja a kelést.
A feltekert tészták tetejét háromszor mélyen (virslivel együtt) bevágom és megkenem vizezett tojássárgájával.
A megunhatatlan buci, most mustárral megkenve a sütés előtt:
Egy kis "kilengés", szalámis változat:
Iker bucik:
Mini változat, 60 dkg lisztből készült és majdnem 60 db lett belőle. A kicsi virsliből nem volt ennyi, ezért felkarikázott rendes virslivel pótoltam ki.
Megint egy mini változat, most fele tk liszttel készült. A tészta egy részéből kicsi kiflik lettek.
|