E.Margit receptje
Kakaós csiga és muffin:
Ez nem a szokásos értelemben vett kakaós csiga, hanem kétféle kalácstésztából (egy sima és egy kakaós) feltekert csiga ill. ugyanezt próbából muffinformában is megsütöttem. A teljes mennyiségből 12-12 db csiga és muffin lett.
70 dkg BL 80-as liszt (vagy 45 dkg finomliszt +25 dkg rétesliszt) 3 dl tej 2 egész tojás 6 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2,5 kk. folyékony édesítőszer (vagy 10-12 dkg cukor, de akkor a folyadékmennyiséget 0,7 dl-rel csökkenteni kell) késhegynyi aszkorbinsav 1/3 friss élesztő
A hozzávalókból kemény tésztát dagasztattam a gépben. Nekem egy kevés liszt még kellett hozzá, de nem mértem sajnos, hogy mennyi. 20 perc dagasztás után a tésztát kivettem a gépből, elfeleztem, majd a felét visszatettem, egy kevés vízzel sűrű péppé kevert 2 evőkanálnyi kakaóporral. Elindítottam néhány percre újra a dagasztást, amíg a kakaó belekeveredett a tésztába. A fehér és a barna tésztát elfeleztem, az egyik felét félretettem. A másik fehér és kakaós darabból lapot nyújtottam, majd elfeleztem. Az egyiket úgy tettem egymásra, hogy a fehér tészta volt alul, a másikat, hogy a barna tészta volt alul. Feltekertem mindkettőt és 6-6 darabra vágtam. Így lett 12 db csigám, aminek az egyik fele barna külsejű, a másik fele fehér külsejű lett. A félretett 1-1 fehér és kakaós darabból ugyanezt csináltam meg, de ezeket már a kiolajozott muffinformába tettem bele. A tetejét tejes, egész, felvert tojással kentem le, majd kelesztés után kb 20 perc alatt, előmelegített sütőben megsütöttem.
|