Kenyér-Ukrán rozskenyér (élesztőmentes) - Kenyérke
2005.10.26. 00:50
Megjegyzés: A dizájn ukrán, a beltartalom egy kedves CK-Fórumtárs házi receptje erős megváltoztatással. Mindkét kenyérhez képest ez egy fűszeresebb, karakteresebb kenyér.
Az eredeti ukrán kenyér egy nagyon jó minőségű tömegkenyér. Kicsit világosabb.
Vicus68 megsütötte ezt a kenyeret. Íme a véleménye és képei:
A megadott kovászt tettem bele, és mindent úgy csináltam, ahogy az eredeti receptben áll. Csupán az én véleményem, hogy híg lehetett a kovászom, és csak ezért történhetett, hogy gép keverés közben is, pakoltam még lisztet bőven hozzá. Mikor kivettem, hogy átgyúrjam is igazi jó ragadós tészta volt, de szépen össze állt. Nálam majdnem 5 órát kelt,l ehet hogy kicsit sok volt, és ezért repedezett meg a teteje, de ennek ellenére finom ízletes kenyér lett belőle. A sűrű állaga miatt több óra, hogy kihüljön, és további idő, hogy az ízek megfelelően átérjenek, de aki szereti az ilyen jellegű kenyérkét, annak ha sok idő is az elkészítése, de érdemes kipróbálni.
Ukrán rozskenyér (élesztőmentes)-Kenyérke
Súlya készen: 1.45 kg
330 g teljes őrlésű rozsliszt
330 g kenyérliszt
370 g rozskovász
2 Tk. só
2 Tk. barna cukor
2 Tk. őrölt/egész szemes kömény
/aki szereti pici őrölt ánizst is tehet még hozzá/
400 ml víz (langyos)
Tészta:
A hozzávalókat kézzel jól dolgozzuk össze. 20 perc pihentetés, átgyúrás után jön a formázás és a tepsibe helyezés, kelesztés. A kelesztésre bőségesen hagyjunk időt! A lendületben lévő érett kovásszal max. 2-4 óra. Ügyeljünk arra, hogy kelés közben ne száradjon be a teteje. Borítsuk le egy kis műanyag lavórral, ha szabadon kelesztjük ill. villanysütő lámpájánál permetezzük időnként.
Sütés:
230 fokra felfűtött sütővel kell kezdeni, majd 10 perc múlva
200-ra letekerni, majd ismét 10 perc múlva
170-re. Ezután 50 percig süssük a kenyeret.
A jól átsült kenyér üresen kopogó hangot ad, ha az alját megkopogtatjuk.
Gőzölés:
Fém edénybe tegyünk a felfűtés elején vizet. Az első 10 percben, pedig gyakran permetezzük a kenyér felületét. - A legjobb erre a vízporlasztós viráglocsoló. - Aztán fokozatosan csökkentsük a gőzt. A tepsin is fordítsunk, ügyelve a forró gőzre.
A sütés befejezése után tegyük rácsra a kenyeret és csak másnap reggel vágjuk meg. Kb. 0,5-0,8 mm vastag szeletekre szelve a legízletesebb a fogyasztása.
|