E.Margit receptje
Zsömle
(Kovász nélkül is elkészíthető, ekkor 1,5 dkg élesztőt tennék bele. Ebben az esetben a hozzáadott folyadék mennyisége változhat.)
30 dkg BL 80-as liszt 10 dkg fehér tönkölyliszt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 1 ek (kb 5 dkg) rozskovász 1 ek (kb 5 dkg) búzakovász 3,5 dl tej 2 dkg margarin 0,5 dkg élesztő 1 kk cukor 1,5 kk só 1 kk sikér késhegynyi aszkorbinsav
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam (kétszeri dagasztás, közben 20 perc pihenés), majd lisztezett deszkán 16 felé osztottam a tésztát. Kicsit hosszúkás zsömléket formáztam, majd langyos helyen kb 1,5 órát kelesztettem. Valamikor félidőben bevágtam hosszában, ferdén a zsömléket. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem kb 25 percig.
|