E.Margit receptje
Almás, diós töltött muffinkalács
Tészta:
60 dkg BL 80-as liszt 1 tojás 6 dkg margarin 2 dl kefir vagy aludttej 1 dl almalé 2 dkg élesztő késhegynyi aszkorbinsav 1/2 kk só 2-3 kk édesítőszer (vagy 10 dkg cukor, de ekkor a folyadék 0,6 dl-rel kevesebb) 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
Töltelék:
25 dkg reszelt alma 1 kk édesítőszer 8 dkg darált dió 1 ek rum 1 mokkáskanál fahéj
A tölteléknek valókat megpároltam, majd hagytam kihűlni.
A tésztát a gépben megdagasztattam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Lisztezett felületre borítottam, majd elfeleztem. A fele tésztát 12 db-ra vágtam, majd tenyérrel laposra nyomtam/nyújtottam a darabokat. A közepébe tettem egy kanálka tölteléket, majd a négy sarkét egymásrahajtva, hajtással lefelé, a kiolajozott muffinformába tettem. Ugyanezt megcsináltam a tészta másik felével. Langyos helyen kb 3/4 órás kelesztettem, majd a tetejét egész felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöttem. A tetejét sütésálló díszcukorral szórtam meg, ez természetesen el is maradhat.
Nagyon-nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. Akár ünnepi süteménynek is megállja a helyét.
Az almás töltelékből dupla adagot csináltam, néhány napig a hűtőben eláll és így sokkal könnyebben lehet egy újabb adagot csinálni.
Következő alkalommal csináltam fotót a kelesztés előtt, után és megsütve is.
|