E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Stollen (Karácsonyi kalács)

E.Margit receptje (Német recept alapján)

Stollen - ahogy én csináltam, 2 héttel Karácsony előtt

 

5 dkg kandírozott narancshéj

5 dkg kandírozott citromhéj

10 dkg mazsola

10 dkg durvára vágott mandula (vagy szeletelt mandula)

6 ek rum

50 dkg liszt

3,5 dkg élesztő (második alkalommal 4,5 dkg élesztőt tettem bele)

1 púpos kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 kk folyékony édesítőszer, vagy 10 dkg cukor

1 tojás

10 dkg margarin vagy vaj

1,75 dl tej ( vagy 0,5 dl-rel kevesebb, ha cukorral készül)

 

liszt a formázáshoz

10 dkg margarin vagy vaj a kenéshez

porcukor a szóráshoz

 

A citrom és narancshéjat, a mazsolát és a mandulát a rummal elkeverjük egy éjszakára.

A többi hozzávalóból tésztát dagasztunk, majd 1 órát pihentetjük langyos helyen. A tésztát lisztezett munkafelületen újból alaposan összegyúrjuk, majd elnyújtva a tetejére szórjuk a beáztatott hozzávalókat (ezt az ötletet Latsiánál láttam, nagyon jó). Alaposan belegyúrjuk, beledolgozzuk a tésztába. Elég bőven kellett még lisztet szórnom ehhez, mert nagyon ragadt a tészta. A kész tésztát kétfelé osztottam, kinyújtottam, feltekertem, majd 2 kiolajozott őzgerincbe tettem.  Az őzgerinc jobb híján jutott eszembe, mert más sütőformám nincs.
Kb 1 óra kelesztés után sütöttem. 175 fokon 1 órát kell sütni, de kb 30 perc után a tetejét le kell takarni, hogy ne süljön túl barnára. Ha megsült, még forrón lekenjük a margarinnal, majd ha kihűlt megszórjuk vastagon porcukorral.

 

Tipp:

Egy vastag cukorréteg alatt marad a kalács sokáig friss. Ehhez többször le kell kenni folyékony margarinnal, majd beszórni porcukorral. A cukormáz keményebb lesz, ha elsőre finom kristálycukorral szórjuk meg.

 

Tapasztalat:

 

Elsőre nem volt itthon, csak narancshéjam, abból tettem 10 dkg-ot és egy reszelt citromhéjat.
Az eredeti receptben a fűszerek: kardamom, fahéj és szegfűszeg volt. Mivel kardamomot nem kaptam, ezért lett helyettük a mézeskalács fűszerkeverék.
Szerintem elég egyszer alaposan leporcukrozni.

Nagyon finom lett, biztos, hogy nem fogja megérni az ünnepeket, majd sütök másikat :-))
Bevált a fűszerezés, nem fogok változtatni rajta.

 

 

Következő alkalommal amikor megsütöttem, egy kicsit változtattam az elkészítésén. Az első dagasztás után a gépben hagytam egy rövid ideig kelni, majd ismét elindítottam a gépet és beleborítottam a rumba áztatott hozzávalókat.  Így sokkal egyszerűbben belekeveredett, 4-5 perc alatt kész volt és kikapcsoltam a gépet. Nem tettem hozzá plusz lisztet, hanem a pitliből egy fakanál segítségével szedtem a tésztát a kiolajozott formába, majd vizes kézzel elsimítottam benne.

 

2006-os verzió:

Tradicionálisabb formát szerettem volna sütni, most volt hozzá edényem is.

10-10 dkg lett a citrom és narancshéj. A sütés előtt ezeket a mazsolával beáztattam rumba és lefedve bemikróztam. A többi hozzávalóból (1 egész kocka élesztővel tésztát dagasztottam és egy kevéske rumot a héjak alól még a tésztára öntöttem , mert így állt össze jó állagúra.
10 perc dagasztás, 15 perc pihenés, 10 perc dagasztás. A második dagasztás végén a beáztatott dolgokba belekevertem a mandulát, majd beleszórtam a tésztába és a géppel elkevertettem. A tésztát lisztezett felületre borítottam, kinyújtottam és két oldalról feltekerve jénaiba tettem. Lefedve kelesztettem, majd így tettem be az előmelegített sütőbe. Ennek csak azért van számomra jelentősége, mert így nem kellett külön vigyáznom, hogy ne kapja meg a sütőm a tészta tetejét. A sütés végén néhány percre levettem a tetőt és még így sütöttem tovább.

Olvasztott margarint citromlével elkevertem és ezzel kentem le a még forró Stollent, majd alaposan megporcukroztam. Kb 10 perc után ismét lekentem (illetve inkább rátapicskoltam az ecsettel a citromos margarint, hogy az előző cukorréteget ne szedjem le), majd megint leporcukroztam. Újabb 10 perc után már csak ismét megszórtam porcukorral. (A képek az első cukrozás utén készültek.)
Amikor kihűlt, sütőpapírral borított tálcára tettem, a papírt visszahajtottam rá és majd csak egy nap múlva teszem valami nylonba, de a papírt alatta fogom hagyni.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!