E.Margit receptje
Stollen, túrós
70 dkg BL 80-as liszt 2 tojás 3 kk folyékony édesítőszer 10 dkg margarin 4 dkg élesztő 2 cs vaníliás cukor 25 dkg túró 2 citrom reszelt héja 1 citrom leve 1/2 kk só 1,75 dl tejföl+tej
csipogásnál: 10 dkg mazsola 10 dkg kandírozott citrom vagy narancshéj 10 dkg szeletelt mandula
A hozzávalókból tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc pihentetés, 20 perc dagasztás, majd a csipogásnál a többi hozzávaló. A mandulát épp csak belekeverte a gép és kikapcsoltam, nehogy megkarcoljam az üstöt, de nem lett semmi baja. A tésztát egy fakanállal kanalaztam át a kiolajozott őzgerinc formába, mert eléggé ragacsos maradt. Kicsit eligazgattam és lesimítottam a tetejét, majd kb 3/4 órás kelesztés után, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt, olvasztott vajat a másik citrom levével elkevertem és ezzel kentem le a porcukrozás előtt a Stollent. Nagyon finom, laza, könnyű sütemény lett, teljesen más az állaga, mint az előzőleg sütöttnek.
|