E.Margit receptje - Német ötlet alapján
Burgonyás kenyér (nyers burgonyával)
20 dkg reszelt, nyers burgonya
3 dl tej
4 dkg margarin
4 dkg élesztő
1 kk cukor
2 kk só
40 dkg BL 80-as liszt (+7 dkg dagasztás közben)
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 kk sikér
A nyers burgonyát reszelés közben kevés citromlével meglocsoltam és azonnal - előre kimért - liszttel megszórtam és ebbe beleforgattam. Erre azért van szükség, hogy a burgonya ne barnuljon meg.
A lisztes burgonyát és a többi hozzávalót a gépbe tettem. 20 perc dagasztás, 30 perc pihentetés, 20 perc dagasztás után lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam formáztam és sütőpapírral bélelt jénaiba tettem kelni. (Az eredeti recept formában sütést ír, és egy ilyen ismeretlen, burgonyás kenyeret nem mertem szabadon, tepsin sütni első alkalommal.) 1 órás kelesztés után, előmelegített, gőzös sütőben 1 óra alatt sütöttem meg. Kb. fél óra sütés után lekentem tiszta vízzel, majd 10-15 perc után kivettem a jénaiból, ismét lekentem vízzel, majd így fejeztem be a sütést. Nagyon szaftos, puha, laza szerkezetű kenyér lesz belőle. Érdemes kipróbálni.
Tapasztalataim:
Nekem túl nagy a jénaim a kenyérsütéshez, 33x27 cm-es. Ennél jóval kisebb formára lenne szükség, de ami nekem van kisebb, az meg túl kicsi :-(
Ettől lett laposabb a kenyér, de a megvágott képen látszik, hogy milyen jó szerkezetű.
Ezt a kenyeret csak formában szabad sütni. A második dagasztás és a kelés alatt nagyon ellágyult a tészta, de nem akartam lisztet tenni hozzá, hogy ne legyen esetleg túl szoros.
Átszámolok egy kisebb változatot, reményeim szerint ezt gépben is meg lehet sütni.
13 dkg reszelt, nyers burgonya
2 dl tej
3 dkg margarin
2-2,2 dkg élesztő gépi sütéshez (sütőben sütéshez 2,7 dkg)
1 kk cukor
1,5 kk só
37 dkg BL 80-as liszt
13 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1,5 kk sikér
Mivel ez nem kipróbált, csak átszámolt recept, ezért a tészta állagára különösen figyeljen oda aki megsüti!!! |