E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fehér kenyér (alaprecept, variálható)

E.Margit receptje

Ezt a receptet alapreceptnek szánom. Variálható minden hozzávaló amiből készült. Azoknak gondoltam ki, akik még nem kezdtek el sütőben sütni, vagy éppen csak mostanában fogtak bele.

Fehér kenyér - kovásszal (86 dkg-os lett)

55 dkg BL 80-as liszt (+ 1 dkg a dagasztás közben)
2,5 dl víz
2 dkg margarin
10 dkg búzakovász
1,2 dkg élesztő
1 kk cukor
1,5 kk só
késhegynyi aszkorbinsav

Fehér kenyér - csak élesztővel

60 dkg BL 80-as liszt
3 dl víz
2 dkg margarin
2,2 dkg élesztő
1 kk cukor
1,5 kk só
késhegynyi aszkorbinsav

A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A tésztát lisztezett felületre borítottam, formáztam, majd a kovászos változatot 2,5 órán át kelesztettem langyos helyen. A csak élesztősnek valószínűleg fele ennyi is elég.
Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem 1 órán keresztül.  A sütés előtt közvetlenül vágtam be a tetejét és félidőben 2 alkalommal lekentem tiszta vízzel.

Variációk:

A folyadékot bármire át lehet cserélni, tehát tej, kefir, joghurt is kerülhet bele a víz helyett.

A liszteket szintén szabadon lehet cserélgetni. Kerülhet bele teljes kiőrlésű búzaliszt, ugyanilyen tönkölyliszt, fehér vagy teljes kiőrlésű rozsliszt, hajdina vagy amarántliszt, valamint a liszt egy része helyett, akár burgonyapehely is. Szintén a lisztet részben pelyhekkel, korpával is lehet helyettesíteni. Ha nagyobb mennyiségű tk. liszt vagy sikér nélküli liszt kerül bele, akkor 1-2 kávéskanál sikért is kell hozzátenni.

A margarin helyett lehet olajat tenni bele.

Mint látható, a variációk száma végtelen. A lényeg, hogy mindig annyi folyadékot kell a tésztába tenni, hogy egy kemény gombócot dagasszon a gép, ekkor lehet forma nélkül megsütni úgy, hogy ne másszon el oldalra. Ha mégis valamiért lágy lenne a tészta, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt formába kell tenni.

Tapasztalat:

Nagyon jól sikerült a tészta, mint a képeken is látható, kelés közben egész gömbölyűen emelkedett fel az alja is.
Beigazolódott, amit többször is írtam. Tejtermék nélkül lehet igazán ropogós héjú kenyeret sütni. Cserepesre sült a kenyérkém és nagyon finom lett. Íme a képek róla:

ilyen kemény a tészta az elején itt már szép, de még egy kis liszt kellett hozzá megáll a tészta a tálcán, olyan kemény ilyen pici volt megformázva

két és fél óra múlva, itt látszik, hogy milyen gömbölyű az alja is a kenyérnek, jó a tészta!! ilyen nagy lett a tepsiben megsült más szögből

a közeli képen látszik, hogy cserepes lett a héja ezen is látszik a cserepes héj ilyen a belseje

 

Másnap megsütöttem egy változatot. A teljes lisztmennyiségből 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet tettem és 10 dk fehér tönkülybúzalisztet. A margarint is kihagytam a tésztából, ennyivel több volt a víz. Gondoltam, reméltem, hogy ettől még cserepesebb lesz a kenyér és nem tévedtem. Ma 2 óra kelesztés elég volt a tésztának.

variáció tk liszttel - ilyen száraz az elején a tészta
variáció tk liszttel - formázva variáció tk liszttel - megkelt, megint szép gömbölyű az alja is variáció tk liszttel - ekkora lett variáció tk liszttel - megsült

variáció tk liszttel - megsült variáció tk liszttel - kihúlt, megint cserepesre variáció tk liszttel - cserepes variáció tk liszttel - itt is cserepes

variáció tk liszttel - és itt is variáció tk liszttel - kicsit távolabbról variáció tk liszttel - megvágva

 

A következő egy rozslisztes, rozskovászos változat lett. A teljes lisztmennyiségből lecseréltem 10  dkg-ot teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre, és 10 dkg-ot teljes kiőrlésű rozslisztre. A kovász adagját megemeltem, így 15 dkg rozskovászt tettem bele, az élesztő változatlanul hagyása mellett. Margarin ebbe sem került, viszont a sikért egyszerűen kifelejtettem belőle. Azért legközelebb biztos teszek bele, bár szerencsére nem okozott kárt a hiánya.
A megemelt kovászmennyiség miatt a folyadék egy részét először visszatartottam, de végül szükség volt az összesre. Kísérleti jellegel most nem vágtam be a kenyér tetejét, így is jó lett.

A képeken nagyon jól látszik, hogy kicsit kirepedt kelés közben az oldala a kenyérnek. A megsült kenyér és a kihűlt kenyér képein jól látszik, hogy hűlés közben cserepesedik ki a kenyér. Amikor kivettem a sütőből, akkor szép fényes, egybefüggő volt a teteje.

Finom, rozsillatú kenyér lett, remélem másnak is beválik, ha kipróbálja.

Rozsos, rozskovászos változat - formázva
Rozsos, rozskovászos változat - formázva Rozsos, rozskovászos változat - a kelesztés félidejében (már reped) Rozsos, rozskovászos változat - a kelesztés félidejében (már reped) Rozsos, rozskovászos változat - megkelt

Rozsos, rozskovászos változat - megkelt Rozsos, rozskovászos változat - megsült Rozsos, rozskovászos változat - megsült Rozsos, rozskovászos változat - megsült

Rozsos, rozskovászos változat - kihűlt és megint cserepes lett Rozsos, rozskovászos változat - kihűlt és megint cserepes lett Rozsos, rozskovászos változat - megvágva Rozsos, rozskovászos változat - megvágva

 

Egy következő alkalommal:

25 dkg BL 80-as, 20 dkg tk. tönköly rétesliszt, 10 dkg fehér tönkölylisztből készült, és ismét 15 dkg kovásszal. A kovászom elég sűrű volt így még vizet kellett hozzátenni.
A kész tésztát elfeleztem, egy kicsit kinyújtottam, feltekertem és szilikonformákban kelesztettem majd sütöttem meg. 2 óra volt a kelesztési idő, félidőben vágtam be. A sütés félidejében kétszer lekentem tiszta vízzel.
A két kenyér 47 dkg és 49 dkg lett.

feltekerve, szilikonformában sütve feltekerve, szilikonformában sütve feltekerve, szilikonformában sütve, kicsit lett cserepes feltekerve, szilikonformában sütve, ilyen az alja

 

Lefedett jénaiban sütöttem meg egy következő alkalommal a kenyeret. Az ötlet egy drága sütőtál kiváltásának próbálkozásából adódott, és szerintem igen hasonlóra sült a kenyér a jénaiban is, mint a hőálló műanyag tálban.

Most 1/3 résszel emeltem a tészta minden hozzávalójának az adagját, így készült ez a kenyér:

az új jénai tál majdnem elfér alatta az 1 kg-os liszt külön is lehet a két részben sütni vicces ez a kis tészta a hatalmas tálban

más szögből sem látszik többnek lefedve lefedve itt már kicsit jobban mutat

1 óra kelés után bevágtam 1 óra kelés után bevágtam megsült cserepes lett

cserepes lett 3 szelet levágásakor röpködtek a kenyérhéjdarabkák 3 szelet 3 szelet

És megint jénaibn, de most az eredeti mennyiség. Variáció csak annyi, hogy 15 dkg kovászt tettem bele és margarint nem.

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?