E.Margit receptje
Nyitott, csíkos kalács (HpKriszti elkészítési ötlete alapján)
60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt) 1 dl tej 2 dl kefír v. joghurt 2 egész tojás 5 dkg margarin 1/2 kk. só 1 kk. cukor 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele késhegynyi aszkorbinsav 2 dkg friss élesztő
Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni. (10 dkg cukor = 0,6 - 0,7 dl folyadékkal)
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam, 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. A második dagasztás vége előtt kivettem a tésztát a gépből, elfeleztem, majd az egyik felet visszatettem 2 ek, vízzel sűrű krémmé kevert kakaóporral együtt. Mindkét tésztát elfeleztem, lapokat nyújtottam belőle, majd egy fehéret és egy kakaósat egymásra téve feltekertem. A tekercset hosszában félbevágtam (lisztezett késsel), kifordítottam, hogy a vágott rész kerüljön felfelé, és egymáson átemelgetve a két felet, egy sodort tésztacsíkot csináltam belőle. Így tettem formába, kelesztettem, a tetejét egész felvert tojással lekentem és előmelegített sütőben megsütöttem.
Mivel itt fázisképeket nem tudtam csinálni, ideteszem HpKriszti eredeti receptjének a linkjét, ennek az alján az én elkészítésemről találtok fázisképeket is. Ez talán ehhez is segítség.
Nyitott diós /mákos kalács - HpKriszti
Következő alkalommal egy túrókrémmel tölött változatot próbáltam ki.
A tészta ugyanaz, mint a fenti, és ennek is a felét bekakaóztam. Külön tekertem fel a fehér és a kakaós tésztát, mindkettőt a túróval megtöltve, majd az egyiket a szilikon formában a másikat pedig a kuglófformában sütöttem meg.
Túrókrém:
50 dkg túró 2,5 dl sűrű tejföl 10 dkg mazsola 15 dkg kandírozott citromhéj 1 citrom reszelt héja és leve + ízlés szerint citromlé 1 tojás 2 kk vanília aroma 2 kk édesítőszer
Máz a tetejére: 1 ek gyümölcscukor, 3 ek citromlé
Nagyon finom lett mindkét változat. |