E.Margit receptje
Túrós formakalács
60 dkg BL 80-as liszt 2,5 dl tej 5 dkg margarin 2 tojás 2 kk Süssina édesítőszer 1 kk cukor 1/2 kk só késhegynyi aszkorbinsav 2,5 dkg élesztő
Töltelék:
50 dkg túró 1 tojás 2 kk édesítőszer 1 kk vanília aroma 3 kk citromlé 1 kk rumaroma 10-15 dkg kandírozott citromhéj
A tésztát a gépben megdagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Lisztezett felületre borítottam, 4 felé osztottam. A darabokból lapokat nyújtottam, megkentem a túrótöltelékkel, majd feltekertem és egymás mellé a formába fektettem. Rövid kelesztés után a tekercseket teljes hosszában bevágtam egy pengével. A megkelt tésztát egész, felvert tojással lekentem, majd előmelegített sütőben megsütöttem.
Ez nem lett olyan látványos, mint a kakaós tészták, de nagyon finom, mindenütt egyenletesen túrós kalácsot sikerült sütni. Nagyon finom lett, érdemes kipróbálni.
Egy következő alkalommal ugyanezt a tésztát kicsit átvariálva sütöttem meg.
A töltelékbe 10-15 dkg rumaromás vízben átforralt, majd lehűtött mazsolát is tettem.
A kész tésztát 3 felé osztottam, minden darabot ugyanúgy kinyújtottam, megkentem és feltekertem, mint a fenti képken, de kettőt félbehajtva szilikonformába tettem és hosszában a két szárát végigvágtam. A harmadik tekercsből 12 egyforma szeletet végtam és muffinformába tettem. A sütés és lekenés módja megegyezik a fentiekkel.
Tálaláskor vaníliaöntettel locsoltam le. Nagyon fiinom lett :-))
|