Eszembe jutott kisgyerek koromból a Molnárka. Mindig nagyon tetszett, amikor sonkával és tormakrémmel töltve láttam és halvány emlékeim vannak az ízéről is. Megpróbáltam receptet keresni hozzá, de nem találtam, csak annyi hogy édeskés, tojásos tésztának kell lennie. Hát összegondoltam egy receptet a kalács, a kifli és a Hamburger zsömle alapján, íme ez lett belőle:
E.Margit receptje
Molnárka
60 dkg BL 80-as liszt 6 dkg margarin 1 tojás 2,5 dl tej (+ kb 2-3 ek a dagasztás közben) 1 kk cukor 1,5 kk só 1,5 kk édesítőszer (vagy 3 ek cukor, de akkor a folyadék ennyivel kevesebb!!) 2,5 dkg élesztő késhegynyi aszkorbinsav
A hozzávalókból a gépben tésztát dagasztottam. 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Ezután lisztezett felületre borítottam, 4 felé osztottam, a darabokból négyzet alakú lapokat nyújtottam (kb 20x20 cm-es), az átlókban elvágtam és a csücsöktől kifelé (tehát pont fordítva, mint a kiflit!!) feltekertem. A szélső csücsköket visszahajtottam egy kicsit és úgy tettem át a tepsire kelni, hogy a hajtásszél alulra kerüljön. Kb 40 perces kelesztés után felvert egész tojással lekentem, majd előmelegített sütőben megsütöttem kb 20-25 perc alatt.
Nagyon finom lett. Érdemes Húsvéti sós dolgokhoz kipróbálni, nagyon jól illik hozzá. Nekem most csak felvágottam volt, de ki fogom próbálni tormakrémmel és sonkával is.
Ínyenc tormakrém (sonkatekercsbe, Molnárkába) - E.Margit
Ebből a tésztából vátoztatás nélkül lehet szerintem Puffancsot is sütni. |