| E.Margit receptje Összesen 3 méretben találjátok meg ezt a kalácsot, hogy akinek kisebb gépe van, annak is legyen kész recept. A kalácsreceptjeimben mindenütt édesítőszert találtok. Ehelyett kiírtam a recepthez, hogy mennyi cukrot lehet tenni. Az általános tanácsok között már leírtam, de itt is megteszem, mert azt nem biztos, hogy mindenki végigolvasta, hogy  10 dkg cukor = 0,6 - 0,7 dl folyadékkal Tehát, ha cukorral csinálja valaki a receptjeimet, akkor ennyivel kevesebb összfolyadékot tegyen a tésztába. Diabetikus (fogyókúrás) kalács (kb 1 kg-os):
 60 dkg BL 80-as liszt (vagy 40 dkg finomliszt +20 dkg rétesliszt)
 1 dl tej
 2 dl kefír v. joghurt
 2 egész (!) tojás
 5 dkg margarin
 1/2 kk. só
 1 kk. cukor
 2 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
 késhegynyi aszkorbinsav
 1/4 friss élesztő
 
 Utánanéztem, édesítőszer helyett általában 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot szoktak mások ennyi liszthez tenni.
 Kisebb változat (kb. 80-85 dkg-os) 50 dkg BL 80-as liszt (vagy 30 dkg finomliszt + 20 dkg rétesliszt) 0,7 dl tej
 2 dl kefír v. joghurt
 1 egész tojás
 4 dkg margarin
 1/4 kk. só
 1 kk. cukor
 1,5 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
 késhegynyi aszkorbinsav
 1/5 friss élesztő
 
 Még kisebb változat (kb 65-70 dkg-os) 40dkg BL 80-as liszt (vagy 25 dkg finomliszt + 15 dkg rétesliszt) 0,6 dl tej
 1,5 dl kefír v. joghurt
 1 egész tojás
 3 dkg margarin
 1/4 kk. só
 1 kk. cukor
 1 1/4 kk. folyékony édesítőszer (én Süssinát használok), ha édesebben szeretitek, lehet picit többet is tenni bele
 késhegynyi aszkorbinsav
 1/5 (vagy 1/6) friss élesztő
 Sokszor volt már kérdés, hogy ha kakaós, márványos kalácsot szeretne valaki csinálni, akkor mennyi és milyen kakaót kell a tésztához tenni. Én főzős kakaóporból 2 evőkanálnyit szoktam kevés vízzel sűrű péppé keverni és ezt teszem a tésztába, így néz ki kikeverve:        
 |