Bundik ötletének örömteli fogadtatása indított ennek a témának a megnyitására.
Sokan, sokszor komoly probléma előtt állunk nap, mint nap, hogy mit is adjunk "szemünk fényének" az iskolába tízóraira. Legyen finom, egészséges és lehetőleg ne találjuk meg másnap a gyerek táskájában. Nos ebben próbálhatunk meg segíteni egymásnak itt.
Remélem sok hozzászólással és sok jó ötlettel találkozom majd, várom jelentkezéseteket itt is, üdv, Margit
Még egy ötlet,ezt a saját gyerekorvosunk mondta,ha gyakran van sok orrváladékkal járó betegsége,akkor ne kapjon tejet és tejterméket,amíg taknyos,mert az nyálkaképző,ront a helyzeten.
Ha a picurnak készítesz,akkor csak citromlét használj,ecetet ne. Cukor pedig ha teheted,inkább nádcukor legyen,mint répacukor,mert az sokkal jobb a szervezetnek.
Moha, még egy kicsit visszatérve a tízóraikra:
A fasirtot cs.mellből készíted? Mivel szoktad ízesíteni? (Olyat csináltál már, hogy a fasírtot maffinttepsibe sütötted ki? Így nem kell bő olajba sütni. Lehe, hogy a csirkével is ki lehetne próbálni., bár az szárazabb hús mint a sertés.
Az öntethez milyen ötleteid vannak? Jh. alapúak?
Még azt is megkérdezném, hogy a zabkeksz recijét valahol megtalálom? Egy zabpelyhes pogácsa receptet találtam a Margitka recijei között. Azt már megsütöttem.
Teljesen egyetértek veled, hogy a gyerekeknek nem a sok készételt meg adalék anyagokkal felfújt pékárut kellene enni, hanem egészséges ételeket. Reméljük egyre többen leszünk akik így indítják útnak a gyerekeiket, ahogyan te is.
Elnéést, ha egy kicsit hosszú voltam.
Szia Moha! Köszönöm az ötleteket. Nagyon kedves tőled, hogy mindig kimerítően igyekszel válaszolni.
Bár még a kisfiam oviba jár, de tavasszal volt két hóanp, amikor egy nagyon szigorú diétát csináltunk végig, és ő "hősiesen" helytállt.
Akkor a tízórait, ebédet és uzsonnát én csomagoltam neki és azt kapta az oviba. Telejsen cukor, élesztő, sima búzaliszt, tej, tojásfehérje és egyéb olyan mentes volt ez a diéta amit a biorezonancia kimutatott, hogy allergiás rá. Volt egész pici korában egy fertőzése amit a mai napig nem tudunk igazán, hogy hol sikerült begyűjteni és ami megviselte a kis bélrendszerét. És hát tudjuk, hogy egészséges bélrendszer=egészséges szervezet. Sok gondunk volt az őszi- téli időszakban. Gyakran voltak felső légúti fertőzései, arcüregygyulladása. Többször kivizsgálták, allergiára is, de a véréből nem mutattak ki allergiát. A tavasszal már úgy el voltam keseredve, hogy elvittem egy orvos-term. gyógyászhoz, és ott a biorezonancia többféle allergént mutatott ki. Így a doktornő ezt a szigorú diétát javasolta. Úgyhogy este meg éjszaka mindig készítettem neki a másnapi ennivalót, hogy tudjon a szervezete erősödni. Ötleteket az Egészséges táplálkozás Bibliájából, meg a Tündérkonyhából vettem, bár nem áll tőlünk távol a reform táplálkozás. Évek óta ismerkedek vele. De az élszőmenes kenyeret nem tudtam jól megsütni. Akármivel próbálkoztunk a mamákkal együtt szinte ehetelen volt. Nyíregyházáról a bioboltból hozták nekünk minen héten az élesztőmentes tönöly kenyeret. Ezt így oldottuk meg. De sokat lendített a Bálint egészségén ez a diéta.
Ahogy jártunk vissza, egyre kevesebb alelrgiát mutatott a biorezonancia. Azóta jobb a helyzet. Azóta is odafigyelünk arra, hogy mit és milyen minőségűt eszünk, de a pékárut én magam sütöm, még ha élesztős is. Legalább tk és ha lehet bio tönköly, legalábbis egy része.
Ezután a kis kitérő után mégegyszer köszönöm az ötleteket, mert mindig tanul az ember.
Ez kicsit soknak tűnhet,de a fiam 17 éves és a héten négy nap van,amikor 5-re ér haza. Nem szeretném,ha az iskola közeli pékség zsebét tömné a sok ócska sütiért,mikor én is tudok sütni. A nagylányom inkább salátakedvelő és sok gyümölcsöt szeret vinni. Most már ő is egyre tovább van suliban, így bővül az ő uzsonnája is.Neki minden jöhet,ami kalácsféleség,vagy zabpelyhes.Néha sütök egy kazal zabkekszet aszalt gyümivel,csokikockával,és szép lassan elhordja a suliba.
A helyzet az,hogy mivel a gyerekek elég sokáig vannak suliban /már nagyok/,az ennivaló,amit visznek,nem csak tízórai,hanem "elő -ebéd" is. Szoktam szendvicset adni persze,meg gyümölcsöt dobozban. A szendvicsben egy szelet jégsaláta van alul,erre jön sajt,vagy sonka,paprika, uborka, répa,mikor mi van itthon,vegyesen. Szoktak kapni dobozan összekevert salátát,amihez kis üvegben viszik a saját készítésű öntetet és frissen keverik össze,mellé picike fasírtok csirkéből,ez hidegen is finom.
Szoktam a szendvicsek mellé nem morzsáló,villa nélküli sütiket is sütni.Pl.muffin,almás,vagy más pite,pudingos csiga, briós,gyümikenyér,stb. Most vittek kis kuglófot.
Sütök pl.töltött táskákat,calzone néven találsz Margitka receptjei közt ilyet. Ebben minden lehet,amit szeret és kér a gyerek. Édes változatban alma,meggy, túró, mák, dió. Sósan pedig pizzaszerűen lehet tölteni, kevés sűrű par.szósz,sonka,sajtdarabok,zödségek. A virslis buci is jó hidegen,másnap is.
Jól záródó dobozban visznek tejberizst,aszalt barackos tejbe kuszkuszt,ez különösen laktató.
Szeretik a körözöttet és a sajtkrémet is,és persze ezek mellé 1,5 l szénsavmentes ásványvíz is jár.
Nna igen, alapvetően remek az ötlet, csakhogy bármilyen furán is hangzik, nálunk nincs olyan, hogy maradék - de legfeljebb lecsippentek majd valamennyit a legközelebbi kajából, ez a "pörköltkrém" például biztos tuti lenne (a töpörtyűt sem szereti a finnyás család....) Erről viszont eszembe jutott a kolbászkrém! Az legalább mindig több van itthon a kelleténél (szerintem :-)
Én egyszer valahol írtam erről, de persze már nem tudom, hogy hol és mikor Régebben minden féle maradékból (sült hús, töpörtyű, sült máj, de akár pörkölt is) csináltam ilyen kenyérre kenhető krémet. Mi az Anyukámmal nagyon szerettük az ilyeneket, de a gyerekeim sajnos nem eszik meg, vagy legalábbis nem túl lelkesen, az ilyesmit. A "szaporítás" általában kemény tojás, párizsi, margarin (vaj ) szokott lenni, de a sült húshoz akár a saját zsírjából is lehet egy keveset tenni. A fűszerezésről szerintem nem kell írnom, ahogy megismertelek nincs erre szükséged
Remélem ötletet tudtam adni, majd mesélj, ha csinálsz valami finomat, üdv, Margit
Ui.: Padlizsánkrém? Én sosem csinálok, csak eszembe jutott.
Kedves tapasztaltabbak! Majd nekem is adhatnátok tippeket, milyen krémeket lehet itthoni evésre gyártani, a tojáskrém, körözött és házi májpástétom kivételével, mert azt szoktam. A férjem unja a szalámis szendvicset, viszont neki valami tartalmas kell, egy kalácska nem elég, és mivel a munkabeosztása miatt csak hetente kétszer van rá szükség, nem is tudok sütni különféléket, mert ránk száradna, szóval marad a szendvics, különféle töltelékekkel.
Amióta ismét járnak a gyerekeim az iskolába, azóta persze csomagolok, de olyasmit igyekszem, amit a kicsi a gipszelt kezével is meg tud enni viszonylag kényelmesen. Ezért volt a sonkás, sajtos csiga az elmúlt 2 napban. Ma sajnos a pecsenyekenyér mellé már nem volt időm mást sütni, így abból csináltam szendvicset. Ez most nem a legjobb ötlet, de nagyon későn értem este haza, fáradt voltam és már nem volt energiám bármi sütésnek nekiállni. Jövő héten iskolai szünet, így megint nem kell csomagolni
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Én méla csendben vagyok most itt, mert a gyerekeim nem járnak suliba, így nem kell csomagolnom sem. Előzőleg kenyérfélét vittek szendvicsnek, mert a férjem jól bevásárolt mindenféle felvágottból. Még most is van rúdban bontatlanul néhány dolog, így a következő időszakban is elsősorban ez lesz a menü. Szerencsére azért ezt is megeszik bár nem ettől a leglelkesebbek, főleg a kicsi.
Tegnap már szinte érintetlenül hozta haza a kenyerét, de még a délutánra csomagolt májkrémest is!Bár úgy látom sajnos kezd megfázni szegénykém, lehet, hogy emiatt nem volt étvágya! Bár délután azért egy nagy szelet pizza néhány másodperc alatt becsúszott, muszáj volt megetetnem, mert edzésre nem engedhetem el úgy, hogy szinte egész nap nem eszik semmit.
A gulyáskrémet a férjem szereti, csak úgy magában eszi, még a hideg is ráz tőle!
Ma tegnapról maradt fasírtot kért kiflivel, kíváncsi vagyok mennyi jön haza! Üdv
Látod, már megérte, hogy ezen az oldalon " szörfözöl". A saláta télen is pótolja a zöldséget. Most még egy szeletke paradicsomot is csempészhetsz bele. Próbáld majd ki a mustárt is a vajaskenyérre kenni. Az édes pirosarany ma is a kedvencünk zsíros- v. vajaskenyérre. Volt ismerősöm, aki a gulyáskrémet ette kenyérre kenve. A majonézes torma is édeskés kicsit, az is finom a tízóraiba.
Az az igazság, hogy a szegény gyerek nem tudja miből lehet válogatni, ha az anyukának sem jut eszébe. Remélem sikerül bővíteni a választékot!
Nemsokára nekem is megszünik a mikorhullásütős konyha a cégnél s rátérhetek a hideg könnyű ebédekre. Igaz azelőtt is inkább ezt választottam mint az üzemi konyhákat, menzákat, ahol az embernek már a körülményektől is elment az étvágya. A tökös-kertecskés időszakomnak van egy nagyon jó terméke: bundás tökszelet.
Ezt a párom találta ki. A szomszéd néni kirántott padlizsánja nagyon ízlett neki. A szokásos panírozó masszámat szerecsendióval megízesítettük s a felszeletelt kis tököket/cukkiniket/kis sonkatököket, amik a kertben termettek, megforgattuk s olajban kisütöttük. Aztán hidegen zárható műanyagdobozba raktuk s a cég hűtőjébe tettük. Amikor nem volt időm ebédelni, menet közben egy szelet házi kenyérre téve + friss paradicsom-, uborkaszelettel nagyon finom könnyű ebédpótló volt.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit