Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
LImara! AZért kelt hosszan, mert gyenge volt a kovászom. Ennyi idő kellett neki. Egy kis élesztővel elég lett volna pár óra...
A többi kenyeremnél koncepció a hosszú kelesztés. A terv az, hogy az élesztő rövidebb láncú cukrokra bontsa a keményítőt, ezek adják az ízét a kenyérnek. Egyáltalán nem kovászolódik túl a kenyér, hisz a hideg (mindez a hűtőben megy) lelassítja a folyamatot. A kenyereskönyvem szerint így lehet kihozni a legtöbb ízt a gabonából. Természetesen ez kalácsnál nem érvényes, hisz ott a hozzáadott adalékok biztosítják azt.
Az öregtésztás kenyerek a kedvenceim egyébként!
De fogok még gyakorolni és leírom a tapasztalataimat.
Én tényleg nagyon kezdő vagyok.
AZ jutott eszembe milyen jó lenne egy kenyérsütő tábor valami nagy kemencés házban. Egy hétre beköltöznénk, kenyereket sütnénk, nagyokat főznénk, napoznánk délután, este meg borozgatnánk...
Gratulálok mindenkinek, nagyon szépeket készítettetek!
Boglárka! igen csak kitettél magadért, köszönöm a névnapi köszöntést!
Amarillisz! gyönyörű ez a torta és biztosan épp ilyen finom az íze is!
Brigitta! Te szokás szerint hoztad megint a formádat,nagyon ügyes vagy!
Fruzska! A Te tortádat is szívesen megkóstolnám!
Ili! Örülök, hogy sikeresek a sütések, süssél és süssél ezerrel!
Macsek! Megint nagyon szép a kenyered, gratulálok! Olvasgattam a blogodat, különösen a kenyér bejegyzéseket. Több kenyerednél, ennél is láttam a nagyon hosszú kelesztési időket, egy éjszaka, ha jól emlékszem van hogy formázás előtt és után is. Ez utóbbi kenyered is ha jól olvastam egész éjszakán át kelt a konyhapulton. Ettől szerintem az egész tészta kovászolódik, kicsit túlkel, az öregtésztát is így készítjük. Szándékosan készíted így a tésztákat? Ettől a módszertől nem savanykásabb, kicsit tapadós bélzete lesz? Nem az a puha bélzetű. Nekem mindig túlkelt minden tésztám, amit ilyen hosszú ideig kelesztettem, éppen ezért szét is terült, sütés közben egész más állagú lett, mint amit vártam, érezhető volt rajta a túlkelesztés a belezete savanykás, nyirkos tapintású, bár nagy lukacsos volt.
Amióta először készítetem hokkaidó-kalácsot, azóta amint elfogy, várja a siserehad az újabbat és újabbat...Nem gépi, mostanában 5 db-ban megy, és a hosszabb kenyérformában sütöm. Így praktikus minálunk ( de ez már tényleg, ahány ház, annyi szokás kategória ) Köszi, Limara, fantasztikusan finom recept!!
beírtam a tartósitósba a bodza lekvár recit sok sikert hozzá ,ja kifelejtettem a fahéjat én megszállott fahéj rajongó vagyok és ebbe is tettem ,mert nincs olyan lekvár mibe nem teszek sok sikert ,de csinááld meg minnél elöbb mert elégé érett már és aszalt szemek is vannak rajta,lehet korában kellett volna már csinálnom nekem is ,mert ahogy szedtem a bokorról rengeteg bogyó lepotyogott !
Köszönöm a jó kívánságokat ,hiányzott már a jó társaság ,lehet most már több idöm lesz és gyakraban tudok majd jönni !
Nagyon örülök, hogy közétek jöhettem! Eddig csak szenvedtem a kenyérrel, pedig mindent úgy csináltam ahogy olvastam láttam tőletek. A múlt héten rájöttem miért is nem sikerül igazira a kenyerem. A gázsütőmön elromlott a höfokszabályzó és én csak várrtam, hogy megsüljön az a szerencsétlen pedig csak magasabb fokra kellett volna állítanom. Most csak sütök meg sütök, igaz képet nem tudtam hozni, de szalonképes kenyereim vannak.
Megint remekeltetek. Annyi finomságot látok.
Boglárka ha kérhetném a bodza lekvár készítését légyszives írd meg. Nekünk is van egy fánk és az idén szépen van rajta. Én még nem készítettem belőle semmit. Sajnálnám ha tönkre menne a termése.
Megvolt az első nap a bölcsiben. Egyelőre velem. Minden ok volt, a kaja nagyon ízlett neki :-D
Péntek este étteremben ettünk (erről majd később részletesen akarok írni a blogomban, de várnom kell a képekre, mert nem én készítettem), és ott kaptunk fokhagymás-rusztikus kenyeret. Nagyon-nagyon ízlett, ihletet is kaptam.
Tegnap nekiálltam reprodukálni, mégpedig úgy, hogy 30 dkg kovászhoz tettem 30 dkg tótkomlósi lisztet (most használtam először) és 50 g teljes kiőrlésű barnát és 130 g vizet. Belenyomtam egy gerezd fokhagymát is. Két bagettet formáztam, hagytam egész éjszaka kelni.
Az eredmény: teljesen jó, kicsit szétterültek a kelés közben. Jól érződik a kovász és a fokhagyma íze. Állagra tömörebb, mint amit én szerettem volna, így most gondolkozom hogy vagy tegyek-e hozzá pici élesztőt, vagy csináljam jeges kenyér módjára vagy a ciabbatába oltsam.... Túl sok ötlet így hirtelen.
Ha tudok normális képet készíteni, meg is mutatom az eredményt. De előbb ennem kell, kopog a szemem.
Nagyon szépen köszönjük, tudtam, hogy segíteni tud majd valaki!Te is és Joli is segített, nagyon kedvesek vagytok! Marika! Elkérnéd ettől a nénitől a kenyér receptjét is? Nagyon hálásak lennénk érte! Köszönöm!
Érdeklödtetek a székelyföldön készült vert kenyér iránt. Szerintem Limarának igaza van abban, hogy ez a speciális sütési technikától olyan, amilyent István leirt a korábbi hozzászólásában. Nálunk, Baracskán egy Erdélyböl jött néni sütötte a kemencében káposztalevélen a kovászos kenyeret. A külsö héja valóban szénfekete volt sütés után. Ezt egy fával szépen kocogtatva, veregetve lepergették, sőt egy káposzta reszelövel le is reszelgették. Erröl a sütésről nézhettek képet a képtáramban. http://rabim.xfree.hu Az ize csodás volt. Azt sajnos nem tudtuk megállapitani, hogy egy hét múlva is ehetö-e, mert sajnos két nap alatt elfogyott!!!!!
Kedves Bogi! Köszönöm a névnapi megemlékezést! Gratulálok a gyönyörü sütéseidhez!
Amarillisz, Moldvanm, Brigitta és a többiek is nagyon szépeket készitettek, gratulálok!
MINDENKI!-kap egy csillagos 5-ost, de BOGI egy kituntetest is!BOGI , szupik a sutmenyek.Micsoda munkalkodas lehetett! Megyek hozzad kooostolora HA hivsz, HA nem. Csak kidobni tudsz. hihi
En most azt hiszem Maci oldalarol/??/ van egy amolyan pillangos fahejas csigarecim. Azt probalom ki. Most mar kel a dragam es megyek is tolteni stb.Majd megirom hogy sikerult -Eee. A multkori szilvabol tanulva....
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit