Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Sok-sok elismerést osztok ki, mert ezen az oldalon mindég van mit csodálni. Superkeri mindég szabadkozik, pedig nagyon formás péksütiket gyártanak! Sós vagy édes, egyre megy. Az íze meg nem vitatható! Bezsa már egészen jó formában vagy! A betegséged csak a fényképezéstől tartott vissza, a sütéstől nem, ahogy látom. Ilyen remek segítséggel bármire képes " egy nagyi". Brigi és Fruzsi is nagyon termékeny. Hiába no, ha ilyen lelkes kenyérpusztítókkal vannak körülvéve. Limara nagyon sajnálom, hogy az epebetégséggel kínlódsz, de Téged sem lehet takarékra állítani, csak, ha nagyobb bajod van. Az élesztett nyanyás kenyeret már épp elfelejtettem, mert annyi újdonság van itt, és erre Te megint feladod a leckét.
Most megmutatom, hogy én mit fejlesztettem ki magunknak. A lepénykenyér olyan formája, amiből nagyszerű szendvicseket lehet készíteni. Már régebben is próbáltam laposabb zsömléket készíteni, mert a Fiaim jobban szerették, mint a ducikat. Persze igazi kihívás a szép zsömléket megsütni, de ha már sikerült, akkor lehet újítani.
Ez a mai termés. Lenmagpehely van benne és tk. tönkölyliszt. Bármilyen tésztából meg lehet csinálni, csak több élesztő kell bele, mint a kenyerekbe. Szépen megemelkedik és ketté lehet vágni. Bőven elég vastag egy szendvicshez.
Ezen sok-sok mag van, mintha riegelt sütnék. Nagyon finom úgy is, hogy ketté vágom, felcsíkozom, tepsibe teszem a tésztás felével fölfelé, megöntözöm olívaolajjal és ropogósra sütöm. Fantasztikusan finom mártogatni való " ropi " lesz belőle. Padlizsánkrémbe, avokádókrémbe, tonhalkrémbe tunkolni nagyon finom.
Ez egy gáztepsi méret és 8 db " emberes " szendvics jön ki belőle. fél kg lisztből szoktam csinálni.
Nálam azért a gyorsaság és az egyszerűség létfontosságú minden nap.
Kata,szia,üdv közöttünk!Én általában minden keltet hideg sütőbe tszek,és ott addig is gyönyörűen kel,amíg felmelegszik.Kivétel,Limara Rusztikus kenyere,ahol eleve melegben kezdünk.Én mostanában szinte mindig zacsiban sütök,és azonnal ki is veszem a kenyeret.Kívánom,Neked is sikerüljön,és biztosan fog is,jó sütögetést!
Én ma uzsira zsemlét sütöttem,szintén zacsiban,de előtte kb.5 órát ez is hűtőben volt.
Nagyon aranyosak vagytok, hogy válaszoltatok, köszönöm szépen!
Ami a zacskóolvadást illeti, nem lett semmi baj! Kicsit én is féltem, mi lesz, de nem lett gond. Azért tettem csak ilyen forró sütőbe, mert úgy tudom, hogy a kelt tésztákat a legelején forróba kell tenni, ez felhúzza őket, utána lehet már csökkenteni. Gondoltam próba szerencse! :))) Előtte zacskó nélkül sütöttem, de gondoltam, talán ez lesz a cserepesedés titka! Tehát akkor legközelebb megpróbálom
csak vízzel
zabpehely nélkül
220 fokon végig.
Aztán ha lehet, majd beszámolok róla! :))) Mégegyszer nagyon köszönöm a segítséget! Kata
Sziasztok! Minden héten készítek a nagypapámnak egy kenyérkét. Most kenyérfűszert is csempésztem bele és nem vettem le a jénai tetejét az utolsó pár percre. Isteni illata volt. A másik kép egy házi pizza lesz kaliforniai paprikával és két féle sajttal, friss bazsalikommal. Isteni lett
A cserepeket valóban gátolhatja a tejtermék, de 1 dl tejtől még illene cserepesednie a kenyerednek. Én úgy gondolom, hogy inkább a zabpehely az, ami gátolja a kialakulásukat, inkább pihítja a kenyér héját. Ami szemet szúrt, hogy 250 fokos sütőbe teszed a sütőzacsis kenyeret. Nem olvad meg ettől a zacsi? Tudomásom szerint 220 foknál nem bírnak többet, ha pedig kiszakad, kireped, akkor elszökik a gőz is, ez megint csak gátolhatja. 20 percig sütöd így, majd 10 percig hagyod még, inkább süssed 220 fokon és azonnal vedd ki, mert ha bent hagyod, az akkor sütőben lévő gőz szintén puhítja a kenyér héját, így nem tud megrepedezni. Ahogy Móni is írta, a hírtelen hőmérséklet változástól pattog meg a keményre sült héj.
Vannak tőlem tapasztaltabbak is itt, de én azt gondolom, hogy nem kellene bennt hagynod a sütőben ha már kész, mivel a cserepesedés titka pont az, hogy forró sütőből kivéve azonnal spricceljük hideg vízzel. Nem biztos hogy pontosan tudom, de szerintem a hirtelen hőmérsékletesés okozza a cserepesedést. Valamint azok a kenyerek, amelyekben tejtermék van, nekem speciel nem cserepesednek, amelyek csak vízzel készülnek a kenyereim.
Még sosem írtam Nektek, csak nézegetem a gyönyörű képeiteket, de van egy dolog, amit nagyon meg szeretnék kérdezni Tőletek! Vannak ezek a csodálatos "cserepes" kenyerek, amik, hát hogy is mondjam, enyhén szólva is étvágygerjesztőek!!! Szeretnék én is ilyet sütni, és annyit próbálkozom, hogy csak na, de sosem lesz cserepes. Maga a kenyér az mindig finom, szép is, de egyszerűen nem akar becserepesedni.
Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszú leszek, de leírhatom, hogy csinálom? Hátha valakinek szemet szúr, hogy hol hibázhatok. 1 dl tej+2 dl vízben 1 tk mézzel felfuttatok fél cs élesztőt. Ha kész, adok hozzá 1 ek burgonyapelyhet, 1 tk ecetet, 1 ek lenmagot, 50 dkg lisztet, 5 ek zabpelyhet, 1,5 tk sót. 20 percig dagaszt a gép, kelesztem 45 percet. Kilapogatom, feltekerem, bevágom, beteszem sütőzacskóba, még 45 percet kelesztem. Ekkor bespriccelem, lezárom, a 250 fokos (nem hőlégkeverős) sütőben 20 percet sütöm, ekkor kikapcsolom, és még 10 percet benthagyom. (A végén 200 fok lesz.) Kicsomagolom, hideg vizes kézzel átsimogatom, és várok és várok és várok... és semmi cserép! A kenyér finom is és jól is néz ki (de nem eléggé! :)))Szerintetek hol lehet a bibi? Elnézést kérek hogy ilyen hosszú lettem, csak olyan nagy vágyam ilyen gyönyörű kenyeret sütni.
Reggel benéztem egy pillanatra, megláttam Pákosztosmacska gyönyörű kalácsát, és átkukkantottam a blogjába. Ott láttam, hogy felfedezte magának Aran blogját. Meg kell mondjam, órák óta böngészem, valami hihetetlen gyönyörűségeket készít, hihetetlenül szép fotókkal. Nézzetek szét, érdemes. Mikor végig néztem, akkor vettem észre, hogy egy barátnője blogját is ajánlja Aran, aki autista kisfiút nevel, róla szól a blog. Connor's Journey with Autism Ott is találkoztam Aran sütéseivel. Az autizmussal élőknél most próbálkoznak a glutén és kazein mentes diétával, Aran pedig próbál ennek a kisfiúnak új, recepteket kitalálni. Nem is akárhogyan. Engem teljesen meghatott.
Köszönöm Pákosztosmacsek, hogy megosztottad velünk.
Én már megint csak ámulok és bámulok. Olvasgattam mindennap, de energiám már nem volt írogatni. Micsoda felhozatal ! Most nézzétek el nekem, de név nélkül dícséret jár mindenkinek !!!
Bezsa ! Örülök, hogy jobban vagy !!! Sokat gondoltam rád ! És úgy látom ezzel a tündéri kis péklánnyal sokkal könnyebb neked a sütögetés !
Pákosztosmacska ! Én is rákattantam a Hokkaidó kalácsra és én is csíkosat készítettem pénteken.
Brigitta ! Csórtam egyet a Zsuzsi szeletből, mert nem bírtam ellenállni.
Köszönöm a kedves sorokat! Mi javulóban, mindhármunkat antibiotikumra fogtam (4 hete adogatjuk oda-vissza a bacikat). Teljesen rázizzentem a Hokkaido kalácsra, a tótkomlósi liszttel csinálom, nagyon klassz állaga lesz!
Fel is tettem a blogomra!
Bezsa! Örülök, hogy jobban vagy! A zsemlék milyen recept alapján készülnek?
A mai termések is kívánatosak. Bezsa! Nem semmi ez a felhozatal! Fruzska! Fincsiséges lehet, ez a torta! És Edó! A palacsintából levadásztam egyet!
Ma hamarabb hazajöhettem és gyors be is dagasztottam egy Limara féle sajtos bagettet. Van benne szezám- és lenmag, búzacsíra, és korpa is. Beleraktam még a minimum 3 hetes nyanyámat is. Hát íme:
Fruzsi! jujj de guszta a pogid, és hmm az a torta!
Limara! csak úgy, egy gyors (Neked) csokitorta...., benyomnék egy szeletet belőle
Brigi! látom, nem maradtak éhen a vendégeid!
Edo! hű! palacsinta, de jól néz ki
Bezsa! örülök, hogy már jól vagy ! mennyi finomságot készítettél! gondolom, élvezte az uncsi is
Ma kiflit sütöttünk a Zsemlekenyér reciből. Bő 10 dkg öregtészta és 1,2 dkg élesztő hozzáadásával. Rendkívül finom, laza tésztájú kiflik lettek, teljesen le lehet őket "tekerni". Köszi a receptet, remélem legközelebb több időnk lesz és akkor próbálkozunk az eredeti formával!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit