A tavasz meghozta a kedvünket, hogy újból a kertbe, a természetbe menjünk.
Úgy gondoltam, hogy jó lenne egy olyan fórum, ahol ezekről a dolgokról is beszélgethetnénk és képekben is megmutathatnánk a saját kertünket, egy-egy szép tájat vagy akár egy kirándulás emlékét is.
Itt ötleteket adhatunk és kaphatunk, hogy merre érdemes elmenni a családdal, de arra is, hogy a kertben mit, hogy érdemes csinálni, hogy minél szebb lehessen kinek-kinek a saját kis "természet-birodalma". Ez természetesen egy balkonládányi virágról is szólhat, így remélem azok is kedvet kapnak a fórum olvasásához és az íráshoz, akiknek nincsen nagyobb kertjük.
Várom itt is jelentkezéseteket, ötleteiteket és számítok a megszokott segítőkészségetekre is :-)) Üdv, Margit
Kartika, a csokító forma azt jelenti, hogy nagyon megsütötted? Erősen sötét lett? Az enyém is mindig sötét. Akkor van jól átsülve a belseje. Ki kell tapasztalni a sütődet s akkor olyat sütsz majd, amilyet Te szeretsz. Valójában a recept alapján el sem lehet rontani ha az ember érzi a tésztát és ismeri a sütőjét. Ez egy jól süthető vegyes lesztből készült kovászos kenyér.
Egyébként nem kell keseregni, manapság már nagyon jó rozskenyerek kaphatók pld. a Lidlben. Pár alkalommal már előfordult, hogy nem volt időm időm kenyeret sütni s ott vettünk egy sima német rozskenyeret. Ezek kész lisztkeverékből készülnek. Kicsit "műanyagosak", mert nincs idő a pepecselésre a gyártáskor s mindnek sikerülni kell. Ha kevés kenyeret esztek, akkor szerintem ilyenekkel megolható a saját sütés kihagyása.
Kenyérke, nem váltottam fodrászt, már régen én festem, de most direkt kicsit sötétebbet vettem, amire sötét szőke volt írva -soha nem vagyok vad szőke- de ez nem szőke, majdnem sötét barna lett. nem rossz, de kicsit furcsa.
érdekes lehet a céklás kenyér, biztos finom is. én mostanában alig sütök kenyeret, és a kedvem is szegi, hogy nem is igen sikerül úgy, hogy meg legyek vele elégedve. valamiért se formára, se állagra nem lesz olyan mint régen. nem tudom mit nem csinálok jól, de míg régen minden olyan jól ment, most nem érzem. most is finom, de csokitó formát csináltam.
Kartika, ma céklás rozskenyeret készítettem. 3 db 1,5 kg-os kenyér tésztájába egy nagy marék apróra reszelt friss céklát tettem. Így még zamatosabb lesz a kenyér. A múlt héten is tettem bele és nagyon finom lett.
Na, nem én fogok ennyi kenyeret enni, vendégségbe viszem.
Kartika, fodrászt vagy festéket váltottál.
Egyébként a jól megválasztott, természetes barnaszín szerintem mindig szép és talán bizonyos esetekben a hajtőtől sem válik el annyira idővel.
Kenyérke már nem vagyok szőke, sajnos túl barnára sikerült a hajfestés. megcsinálom a kovászt! köszi a segítséget.
Julika köszi a dicséretet, a tieid is szépek, most csak kettő virágzik a többi alszik, pihen, és most izgulok, mert bevittem hűvösre az iroda raktárába, de ott nincs fütés - én vettem le- remélem nem fagytak meg! némelyiknek kell a hűvös, hogy tavasszal virágozzon, és úgye ez panelban nem lehet. na meg nem fért el a karácsonyfa se!
Bau nekem is kint van az etető, de érdekes egyetlen madár sem jön idén. Köszi a lapot amit feltettél, de nekem nem zenél!
Ili49 ez nem ilyen egyszerű sajnos, ahány annyi féle gondozást igényel. irj egy kicsit róluk, vagy tegyél fel képet, segítek szívesen
Kartika ! Gyönyörüek az orchideáid! Ha van időd légyszives írj nekem a gondozásukról. Nekem is van egy pár, de ha kaptam vagy vettem mindig más és más gondozást mondtak. Pedig anagyjából egyforma a fajtájuk.
Biztos sokat kell velük foglalkozni. Milyen tápoldatot használsz? Hogy öntözöd?
üzenem a szőke nőnek, hogy nem kell a nagy hókuszpókuszolás.
A kovászhoz vegyen egy szedőkanálnyi teljes kiörlésű lisztet, kavarja össze langyos vízzel egy nagyobb hengeres formájú műanyag dobozban lágy tésztává és tegye fel valami fejmagasság feletti helyre.
Időnként meg kell kavargatni hagy erjedjen meg 2-3 nap elteltével. Aztán fokozatosan fel kell szaporítani a kívánt mennyiségre. Miközben azért átkavarjuk legalább reggel este. Jó kis cefreszagúvá kell érlelni a kovászt és úgy néz ki a végén mint a megfuttatott élesztő. Ekkor fel lehet használni a sütéshez.
Jiaogulan = örök élet, magyarul. Örökké ugyan nem szeretnék élni, de nyavalyákkal sem.
Tulajdonképpen az ragadott, meg hogy ez is egy gyógyteanövény. Szeretem a gyógyteákat, mivel mindent általában cukor nélkül iszok. Legfeljebb egy kis mézet teszek a virágzatokból készült teákba, mert a virágjelleg úgy zamatosabbá válik.
Igen kis csenevész gazocska volt egy nyomorék plasztik cserépben. Vettem nekli egy 2x akkor cserepet mint az eredeti és virágföldet.
Igy is csak vegetálgatott. Fogtam magam s bedugtam az íróasztal lámpája alá. Erre úgy neki lódult egy másfél hét alatt, hogy már most költöztetnem kell és a karózást is megkezdhetem...
Mit szóltok az én kertes dizájnomhoz?
Ha már adott a lehetőség, akkor miért ne próbálkozzak sajáttal?
Kartika, ha az ember leterhelt, akkor minden gondot jelent. Én sem sütök már rendszeresen kenyeret, sőt kész német rozskenyereket is megpróbáltam, de az igazat megvallva mindig visszatérek a sajátokhoz és neki állok a sütésnek. Hétvégén reggel bedagasztom, hideg sütőben kelesztem és a házimunkák mellett vigan megvan a nap folyamán.
Egy dologra kell nagyon odafigyelni: a kovász durranásig pukkadt legyen (lágy tésztasűrűséget készítek), amikor feldolgozod. Akkor a kenyér szépen, egyenletesen fog majd kelni és normál savanyúságú lesz. Talán annyi újítás van a készítésében, hogy a kovászt már régen a teljes kiörlésű lisztből készítem.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit