Hargita György mester szakács receptje.a Prima KonyhaMagazin főszerkesztője!És a volt fönököm volt a szállodában.!!
PITE: tésztához valok.
50dkg finomliszt,csipet só, 3 tojás sárgája,1 citrom reszelt héja,1-2 evőkanál rum,2dkg élesztő friss.0,5 tej vagy tejföl,25dkg ráma sütő margarin,
3-4evőkanál porcukor. 3tojás fehérje.
Mák tőltelék:30dkg örölt mák,30dkg kristály cukor,30dkg fött burgonya, 2deci tejföl,1 citrom reszelt héja,10dkg mazsola,3evőkanál zsemle morzsa, A mákot a összeforgatjuk a cukorral,a fött,áttőrt kihült burgonyát(ez azért kellbele,hogy ne legyen olyan tömény),a tejfölt ,a citromhéjat,a mazsolát meg a zsemle morzsát hozzáadjuk.a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk.2 részre osztjuk tepsi nagyságúra.
nyujtjuk.-tőltelék -tészta,felvert tojással megkenjük,villával megszurkáljuk ,Vaniliás cukor a tetejére.
A tészta nyujtásához finom liszt.
A tészta tetejére1tojás. A tepsi kikenéséhez:2dkg Ráma sütö margarin. A tésztát gyorsan öszedolgozuk-élesztőt belemorzsoljuk!!!!!!
20 dkg rétes liszt
20 dkg sima liszt
25 dkg margarin
1 tojás sárgája
7 dkg reszelt sajt (fele lehet füstölt)
1 csapott tk. sütőpor
1/2 ek. só
tetejére reszelt sajt,kömény,szezám mag
1 dl tejföl is kell bele!
Lisztet elmorzsolom a margarinnal.Bele teszem a többi hozzávalót.Kinyújtom.Formára vágom,lekenem tojás fehérjével,tetejét megszórom a reszelt sajttal,köménnyel.Szétszedve sütőpapiros tepsire rakom.Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütöm.
60dkg liszt, 1/4 kg margarin, 1/4kg sajt, 2 tojás ,2-3deci tejföl,1k,kanál só, köménymag,1 kiskanál szódabikarbóna-lisztbe keverve, összegyurni és gombocokat formálva ostya sütőbe kisütni. Nagyon sok lesz belölle! Nagyon finom
Edesanyamat meginterjuvoltam a szilvaslepeny recepjeert, de csak hozzavetoleges a liszt mert nem szokta merni
Szilvas lepeny
Hozzavalok: 50 dkg retesliszt
0.5 dl tej
1 db tojas
1 ek cukor
1 tk so
3 ek olaj
1,5 dkg friss eleszto
Tetejere: 1-2 kg szilva ( tepsi fuggo) - lehet fagyasztott vagy kompotbol is
2 csomag vanilias cukor, fahaj es kristalycuko a tetejere, tejfol
A hozzavalokhoz annyi enyhen bubis vizet teszunk amennyit a liszt felvesz. Ne legyen tul puha a teszta.
Hagyod duplajara kelni.
Egy tepsit kikensz olajjal es olajos kezzel jo vekonyan kirakod a tesztaval. Lenyeges hogy vekonyan legyen mert ugy lessz a tesztaja kicsit ropogos. A maradekbol nagyon finom langost lehet sutni.
Kirakod jo surun szilvaval (egymast erjek), meghinted jol fahajjal, a vanilias cukorral es a cukorral(izles es a szilva edessege szerint). Hagyod egy kicsit pihenni.
Elomelegitett sutoben megsutod. Kb 180 C fokon 20-25 percig. Legyen szep piros es ropogos.
Kb felidoben kell a tejfolt (izles szerint) rarakni mert ha az elejen tesszuk rea akkor megszarad.
Melegen az igazi . Meg ha van valakinek kemenceje akkor erdemes ott sutni mert ahogy irtam meg egyszer "vizet sem vihet a sutoben sultehez " Jo etvagyat kivanok
IZA! Legközelebb hajnalban jövök, mert ilyenkor márnem látok Köszönöm a feketeerdőt. Már ki is jutottam a rengetegből. Lementettem, kinagyitottam. Majd ha virrad elolvasom :) Pusszantalak.
Yldyco! Ez a legújabb járvány ?? Hiboga habiga --- hátmég a maradék alaptésztából készülő gyümike
Hát az a helyzet Iza, hogy mire fotóztam volna addigra üres lett a tányér. Tényleg pillanatok alatt elkapkodták, pedig mi nem nagyon vagyunk süteményesek.
Yldico örülök , hogy nektek is ízlett, vártam a fotót . Velem néha az van , hogy mire észbe kapok , hogy fotózni kéne már csak egy csúnyácska darabocska marad .Máskor lemerül a gép , esetleg betelik a kártya .Ha első felindulásból nem fotózom le a műveket utána már nincs esély.
Már írtam neked, hogy nálunk a kis dobozos tejföl 175 g, tehát csak fel kell szoroznod, attól függően, hogy a normál, vagy az extra adagot szeretnéd megcsinálni.
Egyébként nagyon-nagyon finom, nálunk kb. 2 óra alatt elfogyott az extra adag.
Hello mindenkinek. Mar nagyon reg figyelem a forumokat es sok jo tanacsot kaptam mint friss kenyersuto :)
Most egy teszta keltette fel az erdeklodesem, megpedig a "Hiboga habiga". Szeretnem megsutni de nem tudom, hogy mennyisegileg kb mennyi az a 2 doboz tejfol. Ebben szeretnem kerni a segitsegeteket. Elore is koszonom.
Bellaaaaaaaa!!! jaj de jóóóóó --- a tejföl lepényt mi is imádjuk. Én a sógornőmtől varázsoltam el a receptjét egyszer, de tényleg sokkal fincsibb, mint ahogy mutatja magát :) de jó hogy eszembe juttattad. Ma olyan "kivánatos" vagyok, hogy azt hiszem ha itt lenne a tepsid, nem sok maradna belőle:))))
Figyu! SIKÉRT sem tettél a kenyérbe ??? -mert egyszer irtad, ha nem fehér liszttel dolgozol, akkor a sikért "belecsempészed" csak azért kérdezem, mert ugyis elfogyott :)))))
Recept mentve.
Mindezt jól összedagasztom , 3 szorosára kelesztem. Ha megkelt , rétesliszttel alaposan átgyúrom , formázom.Doboz formába teszem. A doboz formám befér a kacsasütő jénaimba .Lespriccelem a tésztát és a jénai tetejét langyos vízzel..A párában kelesztem több mint duplájára.Előmelegítem a sütőt (elektromos) 200 fok hőlég. Egy vízzel telt tálat teszek az aljába . A doboz formát beteszem a sütőbe (jénai nélkül) 10 perc múlva mérsékelem 175 fokra 50 perc sütés.Kiveszem , hideg vizes spriccelés. A lisztek függvényében változhat persze a folyadékmennyiség , de már van tapasztalatod.Egyébként lágyabb tésztáról van szó . A fűszereket , a dió mennyiségét vagy méretét alakíthatod ízlés szerint . Az egész diót nem javaslom a kenyér tetejére mert hamar megég.Egy valamit ne változtass , okvetlenül nyanyával csináld .Nem tévedés , semmiféle zsiradék nincs benne. Izgatottan várom , hogy elkészítsd .Kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit