Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Ugyan ne viccelj már! A VKF nem verseny, hanem játék, már miért is sülnél fel vele!? Már több mint tíz recept érkezett meg hozzám, mind első pályázóktól, akik eddig még nem vettek részt VKF-en! Úgy hogy hajrá! :))
Bocsánat, hogy visszatérek, de az árakról valami eszembe jutott, mert sokan sokallják. Mit is nevezünk drágának? Hát csak gondoljátok el, mennyi hülyeségre (össze-vissza vásárolt, itt-ott meghirdetett) kütyüket, kozmetikai nyomorúságokat megveszünk, hogy szépek legyünk. Na de én már ezt rég elfelejtettem (mert igy is szép vagyok ) nekem az egészség sokkal, de sokkal fontosabb. Vettem én már parfümöt is annyiért, amennyiért a malmomat, és az Ultra-Pro -mat (s ráadásul ez nem is külön malom, mert az tényleg még lehet egy kisebb vagyon is, hanem egy alapgépemhez vásárolt tartozék) No igy aztán tényleg nem volt drága.
Este a férjem is meg akarta nézni, hogy müködik. Azt mondja: "nem sokáig" tartott az öröme, na nem azért, mert rossz, vagy megbánta, hanem azért, mert pillanatok alatt lecsúszott a gabona. (most állandóan őrölni akar, ugyhogy, BÉR-GABONAŐRLÉST vállalok, talán valami mellékállásba :-) Na és az a friss illat???? Na jó, vége a gyereknapnak, nem örülgetek itt tovább, mert még oldalakat tudnék zengedezni róla. De hát én már csak ilyen vagyok
Már kiléptem korábban, de most ahogy ki akartam kapcsolni a gépet, visszakukkantottam.
Vali (bezsa)! Ami azt illeti én soha sem gondoltam volna. Azt hittem nem is az én általam sütött kenyér. Én már most harmadik hete, hogy diétázom és nagyon be is tartom, mert akarom! - na de itt egy óriási -igaz vékony- szeletnek nem tudtam ellenállni. Az ízéről kottát kellene írni, és meg kellene zenésíteni. Tényleg nem akarok hinni a szememnek. Azt hittem, valami kemény, tömör, jó fekete (olyan bóóóóti) kenyér lesz, ehelyett egy fantasztikus csoda.
S hogy milyen nehezen vettem elő a malmomat? hát azt ne tudd meg. Most már el sem rakom. S ráadásul most kaptam az Öcséméktől egy jóadag búzát is hozzá, aminek megintcsak nagyon örülök. Olyan jó így örülni !!!! Ti is szoktatok ?
Viki a frissen őrölt tönkölybúza valami csodát tesz a kenyérrel. Én nem is hittem, de amikor először sütöttem vele csak néztem. A kenyér íze is fantasztikus. Ezt még a lányom is megeszi aki nagyon fehér kenyeres volt.
Sziasztok! No én nem is voltam benne biztos, hogy IZA még tegnap megsüti a kenyeret, de azért valahol sejtettem, mert nagy lázban égett.
Iza! tényleg gyönyörü lett.
Emes! most Iza helyett is válaszolok, remélem nem sértődik meg, de ma szerintem ugysem fog géphez ülni :) Ez nem csak kenyérsütő, ebben a formában bármit süthetsz. Én már húsokat is készítettem benne és fantasztikus ízvilágot adnak, s nem beszélve arról, amikor töltött husit csináltam, nem dőlt jobbra, balra, hanem ugy sült meg benne, ahogyan beleraktam.
Elhozom majd megmutatni Neked és természetesen mindenkinek, hogy a tegnap este sütött kenyerem mekkorára dagadt a tupperben. (sajnos, vagy hálisten?) nem tudtam a tetejét rátenni. Ezért is fotóztam le, mert nem hittem a szememnek, pedig a mennyiség ugyanaz volt mint korábban, bár a különbség annyi, hogy frissen őrölt tönkölybúzából készült.
Limara! én nem mernék egy VKF-re készülni, félnék, hogy felsülök :) - de most komolyan ám. (vagy velemi bíztatót be kellene avatnom? na attól meg aztán pórul járnék) Bár még csak most megyek Hozzád elolvasni a feltételeket. Aztán lehet, hogy a háttérben elkészitem, és beszámolok magamnak :)
Mi tudtuk Vikivel, hogy ez lesz majd a véleményed amit leírtál. Amióta meg van az enyém azóta nem sütöttem sütőformában és gépben kenyeret, de szerintem nem is fogok. Megvettem a kihúzható formát, aztán felkerült a konyhaszekrény legmagasabb polcára,most onnét nézeget bánatosan.
Iza! Szép lett a kenyered. Ez a Tupper kenyérsütő? Nekem csak az vele a "bajom", hogy nem tud a kenyér akkorára kelni, amekkorára akar.
Limara "öregkovásza" nálam majdnem meg volt már egy párszor. Mert én olyan vagyok, hogy egy ideig minden nap sütök, aztán egyszer csak kiesik egy nap, és még egy és.... Ezért mikor úgy 2-3 hét után előveszem a nyanyámat, akkkor mindig megállapítom, hogy na ez már megint olyan, mint a kovász. A szaga teljesen olyan, csak nem annyira híg. De nics semmi baja, és ha szürkésbarna a teteje, akkor azt leszedem, és kész. Nálam az idő kovászosít, és nem én.
Paariza én is nagyon szeretem ezt az edényt. rendszeresen sütök benne kenyeret. Igaz nem olcsó, de annyi egyébre is elköltünk pénzt( én legalább is), bár már szoktatom magam a lemondásra.
Azért húsvétkor is vettem egy nyuszis és bárányos formát, amit talán jövőre veszek elő megint.
Viki és Yldyco kipróbálták az ULTRA PRO edényben való kenyérsütést . Annyira meg voltak elégedve , hogy a képeiket látva én is szerettem volna kipróbálni.Viki Tündér segítségével 50 óra leforgása alatt kaptam meg.Ilyen gyorsan még nem teljesült a kívánságom.Jó döntöttem , hogy bíztam Viki és Yldyco véleményében .Minden reményemet beváltotta .Könnyű bánni vele , semmivel kibélelni nem kell , kipottyan a kenyér magától belőle.Alja teteje egyforma gyönyörű színt kap.Az állagáról ne is beszéljek.Viki krumplis nyanyás kenyerét sütöttem benne először .Amikor a kezembe vettem , megijedtem , hogy súlyosabb a térfogatához képest mint az eddigi kenyerei.Amikor azonban felszeltem egy tömör ,(egyébként nem szeretem a nagy lyukú kenyereket) ugyanakkor foszlós , pillekönnyű szeletek lettek.Odalett a diétám , férjemmel együtt éjjel fél 12-kor nekiálltunk lekváros kenyeret enni.
Limara! Még nem próbáltam nyanyából kovászt csinálni, de nem rossz ötlet! Viszont most az ukrán rozs kenyeremhez használt rozskovász és nyanya nagyon hasznosnak bizonyult! A fiamék megkérdezték, hogy ez milyen recept alapján készült, mert nagyon finom, és sokkal szebb, magasabb lett a kenyér!
Amíg azt szeretném, hogy aktív maradjon a kovászom, addig végig a konyhában tartom, így etetgetem, hiszen melegre van szüksége ahhoz, hogy erjedésnek induljon újra és újra.
Ha úgy döntök, hogy elég a kovász és most nem fogom használni, akkor megvárom, míg lecsendesedik, azaz visszaesik és már nem jön fel és beteszem a hűtőbe. Mikor megint használni akarom, kiveszem előző nap, vagy két nappal hamarabb és újra beindítom. Azaz adok hozzá kevés vizet és lisztet, megvárom míg felfut.
Ha gondosan etetgetem, becézgetem hosszú évekig is megmaradhat a kovász. Láttam filmet amerikai pékségről, ahol már több mint száz éve etetgetik ugyanazt a kovászt:))
Limara én még soha nem csináltam kovászt. Ezért nézd el nekem ha hülyeséget kérdezek!
Írod, hogy 3 napon keresztül reggel és este etetted a kovászt, ez alatt a három nap alatt hol kell tárolni? még mindig a konyha legmelegebb részén, vagy hűtőszekrényben? etetni legközelebb csak akkor kell ha használok belőle? meddig lehet eltartani a hűtőben?
Az a baj, hogy olyan szívesen olvasok, és naponta járok is ide, de nem nagyon van időm mostanában bejelentkezni és írni (pár éve még gyakrabban sikerült). Ma összejött, de tudnotok kell, hogy máskor is benézek naponta!!!!Muszály látnom a sok finomságot, amit csináltok
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit