A tavasz meghozta a kedvünket, hogy újból a kertbe, a természetbe menjünk.
Úgy gondoltam, hogy jó lenne egy olyan fórum, ahol ezekről a dolgokról is beszélgethetnénk és képekben is megmutathatnánk a saját kertünket, egy-egy szép tájat vagy akár egy kirándulás emlékét is.
Itt ötleteket adhatunk és kaphatunk, hogy merre érdemes elmenni a családdal, de arra is, hogy a kertben mit, hogy érdemes csinálni, hogy minél szebb lehessen kinek-kinek a saját kis "természet-birodalma". Ez természetesen egy balkonládányi virágról is szólhat, így remélem azok is kedvet kapnak a fórum olvasásához és az íráshoz, akiknek nincsen nagyobb kertjük.
Várom itt is jelentkezéseteket, ötleteiteket és számítok a megszokott segítőkészségetekre is :-)) Üdv, Margit
Nem a garázsban nincs fűtés, olyan 6-10 fok között van a hőmérséklet.
3 db magot raktam cserépbe a Zsuzsa féle paprikából és láss csodát mind a három kikelt. Nálunk már kb. 3 hete megy a fűtés, gondolom azért is keltek ki olyan hamar, kb. két hét alatt.
Zsuzsa paprika magja kikelt? Nálunk beindult a fütés, én csak most fogom cserépbe tenni a mag egy részét. Majd meglátom, hogy mi történik. A rendes paprikát elég februárban elvetni.
A leander, a kaktusz és a szerelem virág a három garázsban. A többi mind egynyári palánta, én a muskátlit sem teleltetem, kidobom és tavasszal veszek újat, futót is és simát is.
Ezen a képen egy dzsungelt láthatsz. A körtefára felfutott sütőtök van középen, éppen csak pici sárga csikokkal. A többi még zöld, és az eper ágyásban pihen. Te mit fogsz velük csinálni? Nekem annyi a tapasztalatom, hogy a múlt évben leszedtem minden zöld tököt, és beraktam a fészerbe, ahol semmi fütés nincs. Tavaszra mind elpusztult, mert el is feledkeztem róla. A beérett sütőtökből még van két db a padlásfeljáróban, ahol nincs se hideg, se meleg. Azt hiszem, arra kell vigyázzni, hogy mikor leszeded, elegendő hosszú szárrészt maradjon. Akkor épségben lehet raktározni. A cukkini is kitart két hónapig is, ha nem sérült, és rendesen beérett. Nekem most nincs gondom a raktározásra, mert majd mindent feldolgoztam. Néhány db van még, ami friss fogyasztásra jó.
Köszönöm, hogy a füszerekről irtál! Nyáron több mindennel kísérleteztem, de a sok csapadék inkább ártott, mint használt. Gyömbér, koriander, kömény, édeskömény, ánizs. Ezeket akartam nevelni. A gyömbér és a koriander megmaradt. Édesköményem évekig volt, aztán eltünt. Kifagyott. Azóta nem sikerült visszahonosítanom. Van még lestyán, tárkony, borsikafü, és teának kamilla, cickafark, kétféle menta, és citromfü.
Nem különleges fák. Szilva, körte, birs, őszibarack, sárgabarack, alma, cseresznye és most rendeltem egy cseresznye-meggyfát, szőlőket. Mire ezek termőre fordulnak 2-5 év.
A bazsalikom ilyenkorra már elveszíti az aromáját. Nyáron, koraősszel rendszeresen kell szedni a leveleit. Szárítva is nagyon jó. Állítólag mélyhűtve is jól lehet tárolni.
Én igazából frissen szeretem.
Jobb ha magad ülteted a bazsalikomot. Ültess vöröset is, hogy kipróbálhasd. Ez intenzívebb, gyümölcsösebb az aromája mint a zöldnek. Éppen ezt szeretem benne. Nagyon finom a paradicsomos ételekben. Paradicsomos tésztán.
Paradicsomos tésztát vendéglőben friss kakukkfűvel is ettem . Az is fennséges volt.
A fűszereket, teákat az első hajtásokból érdemes megszedni. Akkor a legintenzívebbek. (A kakukkfű sem olyan illatos már.
Nem számoltam, hogy mennyit főztem be. Addig főzögetek, amíg van mit s ezzel tele a kamra.
Tegnap leszedtem a sütőtököket.
Több a zöld mint az érett, félérett. Még nem tudom, hogy mire lesz jó. Mit lehet majd belőle főzni.
A rozmaringra gondoltam, mert abból gyökereztettem sokat.
A bazsalikomot is lehet dugványozni, de érdemesebb magról nevelni. A dugványozott alacsony marad.
A törpegyümölcsös lassan alakul. A legidősebb fácskákat 3 évvel ezelőtt ültettük.
Szinte mindenem van hozzá. A férjemnek nagyon fontos a leves s ezzel maga is tud bármikor főzni egy jó kis húslevest, amikor magáról kell gondoskodnia.
Csupa jó ötleteket adsz!
Sajnos a pincénk az idén olyan nedves, hogy minden tönkre menne benne ha csak arra hagyatkoznék.
A TESCO-ban és más nagy áruházakban nincs kertészeti gondozása a növényeknek. Ezek eladásra készen állnak a polcokon. Ha sokáig várnak a vevőre, akkor elkerülhetetlen a károsodásuk.
Az rozmaringom egy kis hajtásról magam neveltem, aztán az ő hajtásaiból neveltem a jelenlegi kis hadsereget. Gyökereztető port vettem régebben a szaküzletben, mert azzal szoktam a lágy és félfás szárú növények hajtásait szaporítás céljából elduggatni.
Szívesen adnék a kicsikből, de nem éri meg szállítani. Próbálj jövőre valahonnan egy pár ca. 10 cm-es hajtást szerezni s ilyen gyökereztető porral egyenként cserépbe elültetni s a cserepet védett napos helyre a növények közé kitenni. Nekem igy szokott a legjobban befoganni. Aztán amikor látod, hogy fejlődésnek indult, akkor földestől mindenestől kiültetheted oda, ahol úgy látod jól fogja magát érezni.
Örülök, hogy sikerült kicsit segíteni a feldolgozásban néhány ötlettel! Ez a hét nálam is a feldolgozásról, a tartósításról szólt. Kaptam egy kedves ismerös családtól céklát, fejteni való babot, zöldséget, sárgarépát, pasztinákot, karalábot. Nálunk termett zeller, kelkáposzta. A céklát megföztem, izesítettem, és lett 5 üveggel. Ezt csak a hütöben tárolom, mert folyamatosan eszem az unokával. A fejteni való babból készítettem egy jó adag babsalátát finom sonkahagymával. A másik adagból babos tészta lett. A pasztinák egy részét lefagyasztottam, a másik felét megsütöttem tepsiben,fólia alatt. Kicsit megsóztam, szórtam rá kevés borsikafüvet , és pár csepp olajjal megpermeteztem . Ez nagyon finom zöldségköret hús mellé.
A sárgarépát, zöldséget, zöldségzöldet, kelkáposztát, zellert, karalábot, néhány zöldpaprikát, pár vöröshagymát ledaráltuk, és kilónként 20 dkg sóval összekeverve kicsi üvegekbe raktuk. Ezt levesekbe tesszük izesítönek.
Készítek majd fotókat a savanyúságról. Az erös paprikákat vegyesen tettem üvegbe. Alul van a tullipán paprika, majd alma paprika következik, és közéjük duggattam a zöld és pirosas füszerpaprikákat, legfelül a pici hegyes eröspaprikák.
Milyen rozmaringod van? Az enyém most nyáron elpusztult. Ezt a Tescoban vettem, de pár hónap után elszáradt egyik napról a másikra. Most kaptam egy tő bazsalikomot , ami nagyon szép. Jövöre én is komolyabban veszem a füszerkertet! Várom a képeidet az albumban! Jó befözést!
Tegnap leszedtem az utolsó paprikákat s éppen azon törtem a fejem, hogy mit hogyan tartósíthatnék. Köszönöm a részletes leírást. Jó ötleteket adtál.
Nekünk csak néhány éve van kertünk, így sok mindenben még nincs igazán tapasztalatom.
Ez volt tulajdonkléppen a 3. teljes gazdasági évünk.
Rengeteg éretlen fűszerpaprikánk van. Zölden, féléretten is nagyon szeretem, mert olyan jó roppanós. Azt hiszem egészben fogok majd belőle savanyítani is, mert akkorák, hogy olyan helyes kis töltötteknek is el fognak majd menni.
2-féle erőspaprikám van az idén. A cseresznyéből Erős Pista lett. Néhány üvegnél több a főzésekre nem fogy el. A hegyesekből felfűztünk egy csomót. Ami marad, az megy savanyúnak. Ilyent még sohasem készítettem.
Almapaprikát is ültettem. Na, ez a 2-es számú kedvencem. Natur el is fogy!
Az 1-es sz. kedvenc a paradicsompaprika. Lecsónak imádom. Az idén nem sikerült, mert a paradicsomot elvitte az időjárás. A paprika is későn érett ill. nagyrészt éretlen :(
A javát bepapírozgatom, a többi pedig lesz vagdalt savanyúság a tetején némi olajjal. Sohasem szerettem a savanyúságot, de amit én készítek, saját kedvem szerinti ízesítésekkel, azokat talán a télen is szívesen megeszem.
A bablugason még rengeteg az éretlen bab. Várok vele a fagyokig. Mihelyt megcsípi a fagy, lesz belőle fejtett bab s megy a mélyhűtőbe.
Egyébként még elég sok minden van kinn. A férjemre vár, amikor hazajön. Mindent egyedül nem győzök.
Tegnap a kis rozmaringokat cserepekbe ültettem. A nyár végén gyökereztettem, mert jövőre sokat szeretnék szerteszétültetni. 10 kicsi és 2 nagy van. Bazsalikomot is hoztam haza s azokból is vannak dugványok. Szeretem az illatát és a kísérletezgetések ördöge mindig bennem van:)
Virágok, fűszerek, gyógyteának valók. Most ez van a soron a törpegyümölcsöske mellett. A fák az én dolgaim, a férjemé a zöldséges és a barkácsmunkák. Szóval a 3 év alatt aránylag szépen kiépítettünk mindent, ami alapvetően szükséges.
Az albumomat fel kellene már új képekkel tölteni, de valahogyan nem haladok. Majd télen, amikor a kertészkedés pihen.
A paprika jól fogja magát érezni a meleg lakásban. Kicsit lehull róla pár levél, de ezeket majd menet közben pótolja. Arra kell figyelni, hogy rendszeresen kapjon vizet, de a tányérjában ne álljon víz.
Nekem sikerült egy jókora pókot is bevinnem a virágokkal együtt, és gyakorlatilag pár óra alatt egy gyönyörü hálót szőtt. Szépen kitessékeltem az udvarra.
Leszedtem minden paprikát. Ezek között volt érett és éretlen. Az aprókat, és kevésbé szépeket ledaráltuk a magjukkal együtt , és kis tálkákba lefagyasztottuk. Ebből bármikor elvehetünk. Pl. pörkölthöz, levesekhez stb. Az érett paprikából a szebbeket töltött paprikához elökészítve holnap teszem üvegbe, és kész paradicsomlével felöntöm. A kápia paprika és a paradicsom paprika még csak félig érett, ezeket darabonként ujságpapirba csomagoltam ,és egy szellős ládába raktam. Igy egy-két hónapig el lehet tárolni. Az alma paprikát , a tulipán paprika egy részét ,meg a cseresznye paprikat ecetes lébe teszem. A különböző méretü hegyes paprikákból a pirosakat felfüzöm, és száradás után megdaráljuk. A zöld és félig érett erös paprikákból a Nagy Zsuzsától tanult paprika krém készül. Ma kifejtettem a babot, és blansírozás után a fagyasztóba került. Petikével feltéptük a csemege kukoricát, mert oda is vetettem babot. Elég kevés termett, viszont tele volt virággal. Te végeztél mindennel?
Mi is felszedtünk két tö tulipánpaprikát, és beültettük vödörbe. Még van kinn is.
Ezt a zöldséges padlizsánkrémet is megcsináltam, és izlett. Igaz, nekünk most csak pár darab padlizsán termett. Föleg a cukkinit dolgoztam fel pástétomnak. A Te recepted használtam. Ezt az unokáim is szeretik. Köszönöm szépen!
A zöldséges padlizsánkrém párolt hagymából, sárgarépából, padlizsánból/tökből áll. Paradicsomlével, paprikával, borssal s tetszés szerinti fűszerekkel ízesitve. Amikor kész simára kell turmikszolni. Kenyérre, pirítósra kenve nagyon finom.
Mi már a betakarítások javát elvégeztük. Ma vödörbe ültetjük a tulipánpaprikát, mert odakinn már csak vegetál. Attól tartok, hogy abban a fagyzugos kertben még baja lehet.
Te melyik receptet használod a zöldséges padlizsám krémhez?
Nekünk is izlik a csalamádé. Már három üveg elfogyott. Ez egy nagyon jó recept!
A mi kertünkben mindkét csiga fajta él és vigan szaporodik. Eleinte csak összeszedtem és kivittem a rétre, de egy idö után belefáradtam a vödrözésbe. A férjem vett granulátumot, ami hatásos volt, de a sok esö miatt ujra és ujra ki kellene szórni. Annyi pénzünk meg nincs. Most ismét szedegetem.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit