A tavasz meghozta a kedvünket, hogy újból a kertbe, a természetbe menjünk.
Úgy gondoltam, hogy jó lenne egy olyan fórum, ahol ezekről a dolgokról is beszélgethetnénk és képekben is megmutathatnánk a saját kertünket, egy-egy szép tájat vagy akár egy kirándulás emlékét is.
Itt ötleteket adhatunk és kaphatunk, hogy merre érdemes elmenni a családdal, de arra is, hogy a kertben mit, hogy érdemes csinálni, hogy minél szebb lehessen kinek-kinek a saját kis "természet-birodalma". Ez természetesen egy balkonládányi virágról is szólhat, így remélem azok is kedvet kapnak a fórum olvasásához és az íráshoz, akiknek nincsen nagyobb kertjük.
Várom itt is jelentkezéseteket, ötleteiteket és számítok a megszokott segítőkészségetekre is :-)) Üdv, Margit
Én is kis edényekbe raktam a magokat. Most néztem az előbb őket, már négyen vannak. Remélem azért még lesz.
A paradicsomjaim szépen kibujtak. Én is beszereztem pár darab viztárolós ládát. Majd meglátjuk mi lesz belőlük. Most csak paradicsomot és paprikát szeretnék beletenni, de idővel majd a piacon szeretnék beszerezni legalább két paradicsomfát. Az már korábbi években is volt nekem.
Nekem is kikeltek a Zsuzsa féle magok!A medvehagymám is elég szép már,mind kibújt az is.
a fűszernövényeket én is ládába vetem,majd ha tartósan jó idő lesz,akkor mennek a kertbe.A rozmaringom viszont lehet hogy kifagyott,de a snidling,a menta,citromfű,az oregánó már hajt.
Vikikém, én előbb kicsi helyen bújtattam ki a paprikáimat, azután átültettem a víztárolós ládába. Jelenleg még a nappaliban ülnek, majd májusban kiteszem az erkélyre. Gondolom, hogy a cserép is jó, ha nagy, de abba keveset lehet tenni. Az enyéim sem fognak mind ebben a ládában maradni, idővel ki fogok tenni minden másodikat a házmester kertjébe. Megengedi, mert ők is nagy paprikaimádók.
A kép nem elég éles, kezd kimerülni az akku.
Ezek meg itt a vegyes füszerek, bazsalikom, majoránna, snidling, petrezselyem, kapor, origáno, a jobb sarokban, ami nem látszik van egy tő csombor, amit azért vettem meg, mert azt hittem róla, hogy ő kakukkfü... hahaha...
Sziasztok ! Az üzenőfalra irtam egy csomót, de rájöttem, hogy mire idejutnak az érintettek, lehet, hogy addig legördül. Inkább ide bemásolom.
14:03 Viki: Sziasztok ! YLDYCOOOOOOOOOOO --- hatszázezer bocsi a reggeliért Mentségemül szolgáljon, hogy hatodszor álltm föl a vonalas telefonhoz, s mir odaértm, mindig letette- Pont Nálad borult ki a bilm, de nem tudtam ám, hogy Te vagy
14:05 Viki: S akkor most már azt is értem, hogy miért nem válaszoltál. -mert ezek szerint Te sem kaptad meg a levelem, pedig azonnal írtam, amikor megvettük a 2 db kerek pizza sütőt. Azóta már a bucikat is azon sütöm. Nem volt véletlen, hogy mult héten totál
14:06 Viki: összeomlott a rendszerünk itthon, s vele együtt elszálltal az e-mailjeink is. Most az egyetlen egy van a gmail-os. Ez most müködik, de nagy problémát okoz nekünk, hogy csomó fontos levél.
14:07 Viki: BELLUS , ZSUZSA !!!! irjatok már a cserepes/- ládás füszerkertetekről, mert éppen két nappal ezelőtt vettem pár füszermagot, de én is csak ládába, vagy cserépbe tudná, tenni. Ti hogyan csináljátok ?
14:10 Viki: Én is ma néztem meg a medvehagymáim, s éppen olyanok mint Yldycóé. YLDYCO ! Egyébként én is úgy értelmeztem, hogy Komáromba ugrottál be a TESCOBA ! Még el is gondolkodtam rajta, hogy megérte-ééé ?
14:11 Viki: Yldyco által küldött Zsuzsa féle paprikamagomból ma reggelre 3 db kibujt. Reméle, még a többi is meggondolja magát. Paradicsom magot is vetettem, azok 3-4 nap alatt elkezdtek kibujkálni, már elég szépe, csak nagyon felnyúlnak.
A friss, szárított vagy fagyasztott leveleit bors helyett használhatjuk paradicsom-, bab és káposztafélékből készült ételek, valamint levesek, húsok halételek, sajtok ízesítésére és aromás ecet készítésére, télire eltett savanyúsághoz.
Üdv.:Marika
A medvehagymának a levelét kell leszedni, s azt lehet fogysztani, de csak a virágzásig.
Medvehagyma:(Allium ursinum)
Leveleit tavasszal szedjük, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymáját ősszel gyűjtjük be. Nem készítünk belőle teát, de mégis itt kell megemlíteni, mert sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva, vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket w:fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestoként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. A jellegzetesen túlságosan erős illatát, az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést, vértisztító hatású.
Marika, örölök, hogy kibújtak a paprikák! Én pár napja átültettem az enyéimet egy ládába és amikor szép idő van, kiteszem az erkélyre. Egy másik ládába ültettem fűszereket. Azok ma kezdtek kibújni, nem hittem volna, hogy ilyen gyors lesz! Nemsokára beteszek képeket.
A csombort ti mibe használjátok otthon? Tévedésből kakukkfű helyett azt vettem.
Kibújtak a medvehagymák, amiket a múlt évben rendeltem, és elültettem. Csak egy szemet ettem meg, a többi ment a földbe. A vakond teljesen feltúrta a kertünket tavaszra, és csak reménykedtem, hogy hagy valamit nekem is. rabim
Zsuzsa! Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad a paprika feldolgozását. Le is mentettem a dokumntumokba, hátha terem nekem is valamennyi. Mindent megteszek értük, velük is beszélgetek
Mariska! mi az, hogy teavízzel ???? Elkészített, beízesített, vagy üres teával ?
Köszönöm szépen a hasznos tanácsot a csomagoláshoz!
Yldyco ! Köszi a címet! Jövő héten küldöm a hibiszkuszokat!
Zsuzsa!
Köszönöm kedves soraid! A virágokat a férjem is nagyon szereti, a locsolást főleg ő végzi. Az esővizet minden évben gyüjtjük, és biztosan az is jó a növénykéknek.
Köszi a jó kis fotót a paprikáról és a hasznos tanácsokat a felhasználáshoz.
A kávécserjét a sógoromtól kaptam, már legalább 15 éve. Nem emlékszem a pontos dátumra.
Eddig egyszer termett egy jó nagy marék kávét, máskor csak pár szemet nevelt.. A gyereke most kb. 15 cm , és már pár éves.
Yldyco, RabimMarika, köszönöm a válaszotokat! Közben már félretettem a zaccot, hogy legyen ha szükséges. Pláne, hogy vendégeim voltak, több kávé fogyott. Marika, rengeteg növényed van! Gyönyörűek az orchideáid, látszik, hogy szeretettel vannak kezelve. A kávépörköléstől el voltam ájulva, de már attól is, hogy termett!!! Yldyco, köszönöm a linket, érdekes volt, meggyőzött. Mikor olvastam, hogy mi mindent tartalmaz a zacc, arra gondoltam, hogy talán jobb lenne a zaccot enni mint a kávét inni...
Viki, amikor az erőspaprika pürét csinálom (eltart egy ideig) két-két műanyagkesztyűt veszek mindkét kezemre, olyat ami nem tapadós, hogy könnyen le tudjam venni, ha kell. Miután feldaraboltam és összeturmixolom a hagymával és az ecettel egy botturmix-szal, inkább magas mint széles edényben, akkor fóliát tekerek a botturmix köré mert láthatatlan cseppecskék kerülnek a levegőbe ami csípi a szemet és az orrot. Azért kell hagymát tenni a pürébe, hogy emberi használatra alkalmas legyen. Vigyázni kell a mosogatással is, nem tenni össze más mosatlannal. Aki nem akar pürét csinálni az tegyen, pl a pörköltbe, egy egész paprikát, de ne bontsa meg, hanem szurkálja meg egy kicsit gombostűvel és időnként kóstolgassa a a pörkölt levét, hogy nem kell-e már kivenni a paprikát. Nekem a zöld pürével ízletesebb az étel, szerintem megéri a munkát. A piros erősebb mint a zöld.
Hogy mennyi idő alatt kel ki? Az első amit ültettem (2 magból 1 kelt ki) azt nem áztattam be, neki 3 hét kellett hozzá, hogy kibújjon. Utána amit ültettem egy napos áztatás után, azok 10 nap után bújtak ki.
Vizilily, nagyon hasznosnak találom a postázási tanácsaidat és én is köszönöm!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit