Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Annyit szeretnék hozzátenni a pompos receptjéhez, hogy bármilyen kelt tészta jó hozzá. Lehet kisérletezni. Csináltam már ugy, hogy kb. 30 dkg teljes kiörlésü lisztet tettem 40 dkg sima liszthez, és a saját kovászból teszek bele jó két púpos evökanállal, és kb. 3 dkg élesztöt. Ez két rudhoz elég.
Készitik ugy is, hogy csak megkenik a kinyújtott tésztát olvasztott kacsa zsirral, és megszórják kicsi sóval , örölt borssal. Ezt szépen feltekerik, szeletelik, és mint a csigákat, és egyenként kisütik.
Lehet pizzaszósszal is megkenni.
Az igazi régi recept szerint, az olvasztott zsirba tettek sót, pici örölt piros paprikát, és ezzel kenték le a tésztát, és igy szórták rá a kolbászt és szalonnát. Már mindegyik verziót kipróbáltam, és a fiúknak nagyon izlik. Nekem is!
Yldyco! Itt , Baracskán már a nagymamám idejében is sütötték ezen a néven. A töki pomposról csak azóta hallottam, mióta Pesten a Mesterségek ünnepén találkoztam vele. Mindkét verzió nagyon finom. Végül is, egyfajta sós tésztáról van szó.
Marika én nem is hallottam még erről a fajta pomposról. Eddig csak olyant ettünk amiket a vásárokon szoktak sütni kemencében. Valami töki pompos vagy mi a pontos neve.
Zsuzsa! A baracskai pompos receptje: Ez gyerekkoromban disznóvágás idején készült, minden család ismerte. Manapság már csak páran sütjük.
Kelt tészta kell hozzá, lehet sima kenyértészta, esetleg pici főtt krumplival is készithetjük.
A kelt tésztát kinyujtjuk kb. 1 cm vastagra, vékonyan beolajozzuk a tetejét, és rászórunk vékony csikokra, vagy kockara vágott füstölt szalonnát, füstölt kolbászt. (Ezt régen fehér szalonnával csinálták, és csak a kolbász volt füstölt.)
Majd feltekerjük , mint a beiglit vagy a rétest. Lehet rudban sütni, vagy patkó alakba formázni. A tepsi mérete szerint elhelyezzük, és pihentetjük langyos helyen kb. 20 percig. A sütőben közepes hőfokon szép világos pirosra sütjük. Melegen, hidegen egyformán finom. A mikróban is fel lehet melegiteni késöbb. Mi savanyusággal esszük.
A töltelék izlés szerint változhat! Csináltam párizsival, tojással, hagymával ......., ami éppen van otthon. Majd keresek fotót hozzá.
Marika, de igen, beszélt Limara erről a honlapról is! Azt mondta, hogy itt kezdte, akkor még neki nem volt blogja. És hogy milyen kellemes társaság jött össze itt.
Limara! Annak viszont nagyon örültem, hogy elmondtad, mi a titka a cserepes kenyérnek. Tényleg azt hittem , elég, ha kis lábosba vizet teszek a sütöbe. Szóval, ettöl több kell! Köszi!
Szia Limara! Sikerült meghallgatnom az ismétlést! Kellemes, vidám müsor volt, gratulálok! Lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de erröl a forumról mintha nem beszéltél volna. Pedig itt is kedvelünk Téged! Jó háziasszonyunk vagy!
Köszönöm válaszod! Majd kipróbálom én is a citromfüves diszítést. Eddig csak teát és szörpöt föztem belöle. Az volt a tapasztalat, ha leszedtem egy hajtást, és nem tettem rögtön vizbe, fél órán belül elhervadt.
Kedves Limara! Sajnos lemaradtam a rádió müsorról. Ezt meg lehet hallgatni utólag? Gyönyörü a rozskenyered!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit