A szódabikarbónás , fűszeres lisztet a sziradékkal elmorszoljuk, hozzáadom a mézet, a sót a tojássárgájaát, és összegyúrjuk.Becsomagolva 30 perc hűtő. Különböző kiszúrókkal kiszurjuk, előmelegítet sütőben sütjük.
12dkg puha margarin v. vaj,-de lehet zsír is az takarékosabb-, 25 dkg méz, 8-10 dkg cukor, 1 tojás felverve, 40 dkg liszt szitálva,2 kávéskanál szódabikarbóna, -enyhén pupozva,-tetszés szerinti fűszerek.(magam részéről a fahéjt, kardamomot, citrom héjat részesítem előnyben)
A vajat a cukrral habosra kikeverem, hozzáadom a tojást, és a mézet. Végül a szódabikarbónával, fűszerekkel elkevert lisztet. összekeverjük, gyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe. Ezután tetszésszerinti gömbökké gömbölyítjük. sütőlemezre téve, előmelegítet sütőben sütöm. Vigyázat figyelni, hamar megég.
1 t.fehérje(kissé felverve), 1 ek citromlé, 16-24 dkg porcukor
A tojásfehérjét összekeverem a citromlével, majd apránként a cukrot. Addig keverem, habverővel, míg krémes állagú lesz, a máz vékonyan a kanál hátára tapad.
Az igazság az, hogy én nagy mennyiségben dolgozom, és nem méricskélek, tojásfehérjénkén adok kb 1 kk. citromlét,-ettől fényes- s annyi porcukrot, amennyit felvesz. (rummal szoktam higítani, az szerintem ízben tök jól megy a puszedlihez), Mindig kipróbálom, ha nem elég sűrű, sűrítem, -porcukorral-,ha nem elég híg, higítom-rummal-. Persze bevonáshoz, és vonalkázáshoz más sűrűségű kell, de majd látjátok.Természetesen kis nyomózsákokat készítek -sütőpapírból- a vonalkázáshoz, díszítéshez.
Ha szinezni akarom, aromát,-vérnarancs, mandulalikőr, császárkörte-és ételfestéket is használok. Óvatosan az ételfestékkel, csak cseppekben, mert nagyon szineznek. Higítható vízzel és citromlével is, de óvatosan, mokkáskannállal. Ha puszedlit "foltosan" akatom, egy edénybe teszek egy ek. cukormázat,-ezt is lehet szinezni is, aromával is- 5-6 db puszedlit és kevergetem kanállal, míg "foltos" lesz. Kiteszem torta rácsra míg megszárad,-meleg fűtőtest közelébe.Kályha tetejére ne tegyétek, a mézeskalács gyorsan megég Tudom.
A leggyakoribb és a legfinomabb bevonási eljárás, de elkészitése igen nagy figyelmet, ügyességet, gyakorlatot kiván.
Ezért az alábbiakban részletesen közöljük a fondankészítés minden részletét.
Egy torta bevonásához 25 - 30 dkg kocka- vagy kristálycukrot teljesen hibátlan literes lábasba taszünk, hozzáöntünk 1 dl vízet, pár csep ecetet. Előbb a tűzhely szélén addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A lábas szélére ragadt cukorszemcséket vízes ruhával vagy vízes kézzel jól letörölgetjük, és erős tűzre forrni tesszük. Forrás közben - ami pillanatig se szünjön meg - már nem szabad keverni. A legfontosabb tudnivaló, hogy meddig főzzük a szirupot.
A szirup eleinte habosan fő és gyorsan szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sürüsödik a buborékok nagyobbak, hólyagosak lesznek és nem pattannak szét a felszinen. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból és tányérba öntött kevés hideg vízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sürű oldat marad, vagyis összeáll, golyót formál!
az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.
Következik a kavarás, ezt kétféleképpen végezhetjük:
1. Márványlapra öntjük és csak addig hűtjük, amíg a teteje, széle bőrösödni kezd. Most egy széles nagy késsel addig dolgozzuk, kavaró mozdulatokkal, amíg a tömeg kifehéredik, már nem nyúlik, hanem törni kezd és a csillogó szine eltűnik, matt fényűre változik.
2. Ha nincs márványlapunk, a lábasban kavarjuk ki. A tűzről a lábast levéve, hideg vízbe vagy jég közé állitjuk, és egész langyosra hűtjük, amig a teteje bebőrösödik. ( Ha a tetejénkristályszemek képződnek, a fondanunk nem lesz sima.) Most egy fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, gyengén törni kezd, mint előbb láttuk, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha a tömeg túl keményre sikerül és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.
Ha azonnal nem használjuk fel a fondant, vizes ruhát vagy nedves celofánt teszünk a tetejére, hogy meg ne száradjon. Üveg vagy porcelán edényben több napig is eltartható.
Színesités.
A fondant bevonás elött szinesithetjük és ízesithetjük pár csepp citromlével, 1 kanál rummal, sötétre pirított karamellsziruppal, kevés vízzel feloldott kakaóval ( egy tortához 2 dkg), 1 - 2 kanál erős feketekávéval, barnára pirított cukorral. Ilyenkor nagyon vigyázzunk, nehogy túlhígitsuk, mert a fondan nem fog megszáradni a tortán. Szinesithetjük még gyógyszertárban vásárolt piros tortafestékkel, amelyből egy gombostűfejnyi is elég egy tortához. A festéket előbb egy kávéskanál vizben jól feloldjuk és úgy adjuk a fondanhoz.
Eljárás a bevonásnál.
A fondant nyeles edénybe tesszük ( ebben főhet is ) és gőz fölött lassan melegitve addig keverjük, amig olvadni nem kezd, de csak egészen langyos, testmeleg legyen, és olyan sürű, hogy a kanalat bevonja. Ha túl sürű, pár csepp vízzel locsolhatjuk is, de utána keverjük jól el. Az olvasztáskor adhatunk hozzá egy kávéskanálnyi tojásfehérjét is, ettől fényesebb lesz. Mielőtt a tortára öntjük, belekeverünk 2 dkg vajat és egy kanál rumot, ettől a fondan puha marad. Most az egész anyagot egyszerre a torta közepére öntjük, széles késsel 1 - 2 mozdulattal elkenjük, hogy a szélekre is egyenletesen lecsurogjon. A széleit, ahol nincs bevonva, késsel igazithatjuk, de a tetejéhez már nem nyúlhatunk, mert azonnal szárad.
A szépen sikerült fondanbevonatot nem is kell dísziteni.
Bevonás előtt a tortát vékonyan áthúzhatjuk hígitott lekvárral. Ettől a fondan jobban tapad és szebb fényt kap.
2-3 zsenge cukkíni, egy kisebb v.hagyma,kevészsiradék, egy kisebb f.hagyma ,2-4 dl húsleves,kevés liszt, 1/ 2 dl fehérbor(száraz),tej, tejszin 1-2 dl, só, bors, héjatlan tökmag, v.kenyér kockák zöld fűszernövények, pl: petrezselyem, metélőhagyma v.estleg lestyán,
Nem szoktam méricskélni álltalában ezért nem tudok pontos nyersanyag hányaddal szólgálni.
Tehát, a v.hagymát, a cukkínit héjastúl feldarabolom, vajon v. olajon megpárolom, a préselt f.hagymát hozzáadom,átforrósítom, átkeverem.Felöntöm vízzel, és hús levessel(nálam mindig van a fagyon, mivel nem használok ételízesítőt) Puhára főzöm. Turmixba össze pürésítem, felforralom, majd szintén turmixolom a lisztet és a tejszint és a tejet (ez nem szükséges, de nem szeretek sok mosatlant csinálni, és a turmix tuti, hogy rendesen elkeveri). Össze öntöm,só, bors, fehérbor, felforralom, ha szükséges sűrítem, v higítom. Kész! Pirított kenyérkockával, v. pirított tökmaggal, és apróra vágott zöldfűszerekkel tálalom. Tejszint tálaláskor is belelehet tenni, díszítés gyanánt, a halvány zöld leveshez jól mutat. Jó étvágyat!
Egy nagyobb őzgerincformát kivajaztam és morzsáztam. A tojásokat fehéredésig keverem a cukorral,sütőporral. Utána belekeverem a tejfölt, lisztet, kakaót,reszelt narancshéjat. A cukrozott héjat lisztben megforgattam és így tettem hozzá. Az őzgerincbe öntöm,előmelegített sütőben kb. 175 fokon sütöttem 45 percig. ( tűpróba) A formából kivéve hűtöm ki.
El tudom képzelni bármilyen más belevalóval,ami épp akad otthon,esetleg pici mézesfűszerrel is megbolondítva. Nagyon finom.
1 tojás kiegészítve annyi vízzel, hogy 250 g legyen
1,5 tk. porélesztő (nekem 2 dkg friss)
Töltelék:
2 ek. olvasztott vaj
75 g barnacukor
1 ek. őrőlt fahéj
Máz:
10 dkg porcukor
víz (1-2 ek.)
vaníliakivonat
Gépben tésztát dagasztani, majd duplájára keleszteni. Kb. 38x 25 cm-es téglalapra nyújtani, megkenni az olvasztott vajjal, megszórni a cukor és fahéj keverékével. Feltekerni, kb. 3 cm széles csigákra vágni (12-15 db lesz belőle). Tepsin 20-30 percig keleszteni, majd 180 fokos sütőben 15-20 percig sütni.
A mázhoz a porcukrot elkeverni kevés vízzel és vaníliával, nyúlós, sűrű massza legyen, majd a forró, kisült csigák tetejére csorgatni.
A margarint a cukrot és a mézet mérsékelt tűzön kevergetve megmelegítjük.Hagyjuk kihűlni.A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral a fűszerkeverékkel és a citromhéjal. A kihűlt masszába dolgozzuk a tojást, majd a lisztkeveréket. A ragacsos masszát cipóvá gyúrjuk vagy a tálba hagyva, fóliával letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral a sütőt 200 fokra melagítjük. A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és sziveket vagy más formát szúrunk ki belőle. Tepsire rakjuk és 7-8 percig sütjük.
Ha kihült csokoládéval bevonjuk. A kép még csokimáz nélkül készült.
Mézeskalács szív és csillag / Nőklapja konyha/ jégkása
Hozzávalók:
100 g vaj vagy margarin, 120gr barna vagy kristákycukor,250g méz, 2-2 citrom és narancshéj, 100g cukrozott narancshéj, 500g finimliszt + a formázáshoz, 2 tasak sütőpor, 1 csapott tk. szódabikarbóna, 2 ek. mézeskalácsfűszerkeverék, 2 tojás + 1 tojássárgája, 1 kk. olaj, díszítéshez:cukrozott cseresznye, mandula, dió, magok.
A vajat/ margarint, a cukrot és amézet mérsékelt tűzön addig forrósítjuk amíg a cukor elolvad majd hideg vízfürdőbe téve langyosra hűtjük.A citromokat és a narancsokat forró folyóvíz alatt megmossuk, szárazra töröljük. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk.
Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával,valamint a mézeskalácsfűszerrel, belereszeljük a citromok és a narancsok héját. Eldolgozzuk a mézes masszában a tojásokat és a cukrozott narancshéjat, fakanállal a liszthez keverjük ( egyenlőre ragad de nem baj) tetejét elsimítjuk. A tálat fóliával letakarjuk és legalább 6 órát hűtőbe tesszük, de lehet egy éjszaka is.
A téztát lisztetzett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk majd nagyobb szív és csillagformával kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon megsütjük.
Elkeverjük a z olajat a tojássárgájával megkenjük vele a mézesek tetejét és díszítjük.
Az elozot nem tudtam rendesen atvinni.Elnezest kerek! Itt van hat!
Eszpresszó szelet
Hozzávalók: 250 g vaj, 180 g cukor, 2 cs vaníliás cukor, 4 tojás, 250 g liszt, 1 tk sütőpor, 2 dl frissen készített eszpresszó kávé, 100 g apró kockákra darabolt étcsokoládé, 100 g darált mogyoró;Az öntethez: 200 g porcukor, 4 ek eszpresszó kávé, 2 ek kávé- vagy mokkalikőr
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kávét és a darált mogyorót, és jól átkeverjük. Utoljára beletesszük a csokoládédarabkákat, gyorsan megkeverjük. A tésztát kivajazott tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, és 180-200°C-on 20-25 perc alatt világosbarnára sütjük. A porcukrot a kávéval és a likőrrel simára keverjük. A már megsült és langyosra kihűlt tésztára öntjük. Kb. 20 szeletre vágjuk
Szarmazasi helye ennek es az elozo recepteknek :http://www.szon.hu/hirek/recept-deserts/cikk/eszpresszo-szelet/cn/haon-news-ed02-20051020-075736
Hozzávalók:30 dkg liszt /20-25 dkg margarin /20 dkg cukor /4 tojás /1 pohár tejföl /1 cs. sütőpor 3 különböző ízu pudingpor
Elkészítés:A margarint a cukorral jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. Kanalanként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. A masszát háromfele vesszük, mindegyikbe különböző ízu pudingport teszünk. Ha gyümölcsízű is van, abba tehetünk epret, málnát... Egy közepes méretű tepsit kivajazunk és beszórjuk liszttel. A masszákat evőkanállal egymás mellé szaggatjuk úgy, hogy lehetőleg különböző színűek kerüljenek egymás mellé. A tepsit kicsit megrázzuk, hogy a tészta összetapadjon, és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük (tűpróbáig).Lehet csak egyféle pudingporral is csinálni, úgy sokkal egyszerűbb, vagy puding helyett darált mákot, diót tenni bele.
Lekváros kavart tészta
Hozzávalók: 2 tojás /5 dkg zsír /15 dkg lekvár (ízlés szerint lehet több is)/1 kávéskanálnyi szódabikarbóna/30 dkg liszt /2 dl szódavíz /vaníliás cukor
Elkészítés:A tojásokat, a cukrot, a zsírt a lekvárral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a lisztet, és a szódavízzel simára kavarjuk. Zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük, vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.
Habcsillagok és -szívek
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 21 dkg porcukor, ecetA tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot és pár csepp ecetet. Gőz fölött addig verjük, amíg a habverőn hegyes formában lóg, ill. a habverő nyoma megmarad a habban. Csillagos csővel ellátott nyomózsákba tesszük. A sütőlapot sütőpapírral béleljük és a habot csillag, ill. szív formában a papírra nyomjuk. Langyos sütőben alaposan megszárítjuk. Tipp: Az elkészült csillagokat és szíveket karácsonyfadísznek is használhatjuk.
Ha nem készen vásároljuk a sütőtököt, akkor először megsütjük a tököt, összetörjük, kigőzöltetjük, kihűtjük.
Hozzávalókból géppel tésztát dagasztatunk, majd szokásos módon duplájára kelesztjük. Cipóra formázzuk, ismét duplájára kelesztjük. Kereszt alakban bevágjuk, jénaiban sütjük 220 fokon , míg szép piros lesz.
Meghámozunk, cikkekre vágunk, kimagozunk 25 dkg almát. Hozzáadunk 25 dkg
porcukrot és 3 dkg vajat. Együtt addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő.
Teszünk bele 5 dkg darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót.
Kavargatva olyan sűrűre főzzük, hogy teljesen összeálljon. A gyúródeszkára
kristálycukrot hintünk, erre halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát. Ha
kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle. Cukorba forgatjuk, néhány napig
szellős helyen állni hagyjuk, hogy megszikkadjon. Vékony szeletekre vágva rakjuk
tálra.
plusz bármi amit szeretnénk bele tenni ( dió, mogyoró, mazsola, stb)
A tejport és a kakaót összeszitáljuk.
A cukrot a vizzel kb 5 percig főzzük, ekkor csinálunk egy próbát, egy kistányérra cseppentünk a szirupból, ha nem terül szét, hanem gömb alakban marad akkor nem kel tovább főzni, ha szétterül főzük mindaddig amíg gömb alakban ne marad.
Mikor kész a szirup félrehúzzuk az edényünket beletesszük a kakaós tejport, a vajat , jól elkeverjük, ha ízesíteni akarjuk akkor az ízesítőt, és még egyszer felforraljuk állandó keverés mellett. Alufóliával ellátott tepsibe tesszük, majd ha szilárdult már egykicsit akkor bevágjuk, mert a teljes szilárdulás után márcsak törni tudjuk.
Számomra ez nagyon kedves emlékeket ébreszt, gyerekkoromba sokszor ebből csináltunk szaloncukrot, kb .egy délután ráment a csomagolásra, de számomra az volt a legfinomabb szaloncukor.
Elég tömény édes, álagra kb. a tejkaramellához tudom hasonlítani.
Most kinéztem egy új recit Otis blogjából, mire hazajön a zuram megcsinálom és referálok majd.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit