Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Ha csak dagasztáshoz használod az ETA gépedet, akkor ne az egyes programot, amin 20 perc előmelegítés van, hanem a kettest használd. Itt csak 5 perc az előmelegítés, kisebb az esélye, hogy túlmelegszik a tészta, és nagyon ellágyul, esetleg el is kovászolódik. Csipogáskor meg akár ki is nyithatod a tetejét, nyitott tetővel dolgoztathatsz. Ha ilyenkor lágynak ítéled a tésztát, nyugodtan tegyél hozzá 1-2 ek. lisztet.
A kovászt kint hagyatod, csak akkor folyamatosan etetni kell. Lehet használni a hűtőből is, akkor nem aktív a kovász, de remek ízt ad a kenyérnek. Kezdőknek ezt az utóbbit ajánlom, eleinte én is így használtam, ugyanis hűtőből használva szintén kisebb az esélye, hogy elkovászolódik a tészta.
Az ukrán rozskenyér Kenyérke nagyszerű receptje: Kenyér-Ukrán rozskenyér (élesztőmentes) - Kenyérke Kézzel dagasztom, a gép nehezen viszi és félek, hogy tönkre is tenné. A széthúzható dobozformában szoktam sütni, ami egyébként mától akciós is a Lidl-ben, mindenképpen megéri beszerezni.
A kenyeret én kézi permetezővel szoktam levizezni, párszor befújsz a zacsiba, az tökéletes lesz.
Kedves Masala! A kenyered és a zsemléid is gyönyörűek. Kösz a tanácsot erre én is gondoltam. A baj az hogy a tészta a dagasztás végéig jó, csak a vége előtt kezd ellágyulni mikor a gép melegíteni kezd.
Limara! Egy régebbi hozzászólásodban olvastam, hogy ilyenkor mikor hűvösebb az idő a kovászt a konyhában tartod . Lefedve , csak egyszerűen kint hagyod a konyhapulton? Margit kovászkészítős oldalán olvastam, hogy hűtőből hidegen használja ,szeretnélek kérdezni Neked mi erről a tapasztalatod? Mikor a legjobb a kovász?
Végre, végre, végre én is megsütöttem a rusztikus fehér kenyeret. Nagyon klassz! Csak az előkészítő időt kellene valahogy összehozni. / holnapra azért érik már a tészta /
Élesztett öregtésztás zsömlék. Már egy hetes volt az öregtészta, mert a kovász mellett kicsit elhanyagoltam. Nagyon puha, laza lett a tésztája!!!!!
Szia Barbette! Én ugyan nem vagyok igazán alkalmas a tanításra, mert rossz szokásom, hogy nem tarom be a receptek utasításait--ezért már egy párszor megjártam--, de ha nem gépben sütsz és a tésztát amúgy is figyeled, akkor, ha lágynak találod, tegyél hozzá még egy kevés lisztet. A lisztek sem egyformák és nem biztos, hogy egyforma mennyiségű folyadékot vesznek fel, ezért is lehet lágyabb a tészta. Ha kefírt használsz, az is lehet más állagú, hígabb, mint amit valaki más használt a saját receptjében.
Sziasztok lanyok!Igazan inyemrevalo finomagokat hoztatokKiskukta,mara en is calzonet tervetem,de aztan uszas lett beloleugyhogy holnapra lesz,mar nagyon kivanom.
Minap keszitettem egy kis piskotatekercset,barackos-turos,nem vagyok megelegedve a formajaval,de legkozelebb sokkal kevesebb toltelekkel csinalom.Visoznt izre...hibatlan
Nekem is van egy nagyon jó sajtos tallér receptem. Egy kicsit hosszú ideig tart egy sütőformával kisütni, kb. 3 óra hossza, de az eredmény kárpótol, mert nagyon finom omlós és jó ízű. Íme a recept.
Minden hozzávalót egy nagy tálba kimérjük, az élesztőt sem kell felfuttatni, csak az egész tetejére morzsolni. Jól kiverjük fakanállal és legalább 7-8 órát kelni hagyjuk /én este szoktam felverni és egy éjjel kel és reggel sütöm/ lehetőleg kevés liszttel és kevés gyúrással szaggatjuk. A tésztát jó lágyra kell hagyni!
Limara! Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat. Az összes fórum hozzászólást végigböngésztem, és lassan megtalálom mindennek a fortélyát. Gyönyörűeket sütöttetek eddig mindannyian.
Én már próbáltam az öregtésztás változatot és a kovászosat is , az eredmények biztatóak, de még van mit javítani. A cserepek jönnek de nem úgy ahogy kellene, és a tésztám is ellágyul a dagasztás végére, így a kenyerek laposabbak lettek a kelleténél.
Később olvastam az egyik receptedben, hogy a dagasztás vége előtt ki lehet kapcsolni a gépet. Nekem ETA két lapátosom van és már az elejétől melegít, így már nyitott tetővel dagasztok, de még mindig lágyabb a tészta. MIt lehetne még változtatni?
Az ukrán rozskenyeredről kérdeznék, azt melyik recept szerint csináltad, hogyolyan szép nagy és magas? Ha sütőfóliában sütök akkor mennyire vizezzem a fólia belsejét és a kenyeret? Válaszodat előre is köszönöm.
Gratulálok, név nélkül, mindenkinek, csodás finomságokat hoztatok már megint!
Kiskukta! Sajnálom, ha tönkre ment a sütőd, bizony okozhatta a hírtelen hőmérséklet változása is a kenyér túlkelését. Remélem, meg lehet csináltatni.
Barbette! Üdvözöllek az oldalon, örülülnk, hogy csatlakoztál hozzánk. Kérdezz nyugodtan, szívesen segítünk, nagyon jó itt a csapat, arról nem beszélve, hogy mi is voltunk kezdők.
Kacsasütő jénait általában a nagyobb multikban lehet vásárolni, de érdemes jól szétnézni, mert akár több ezer forint is lehet a különbség az árában. Eddig ha jól tudom, a Metróban volt a legolcsóbb.
Cserepes kenyeret akár öregtésztával, akár kovásszal is lehet sütni, igazából a megfelelő mennyiségű gőz számít. Öregtésztát a hűtőben tárolhatod akár egy héten keresztül is, csak a megfelelő adagot veszed ki belőle, és teszed a következő kenyértésztához. Nem szükséges felfuttatni, esetleg ha van időd 1-2 órával hamarabb kiveheted a hűtőből, hogy átvegye a szobahőt. ha már 6-7 napos az öregtészta, akkor érdemes egy kicsit megindítani, mint pl. ennél a receptnél: Kenyér-Limara új kenyere és változatok
Kovászt nem vesszük, készítjük. leggyorsabb Margitka gyorskovásza:
Jó éjt pékecskék, hoztam egy kis Zebra tortát, ma este sütöttem, nehézségeimről az általánosba írok, kérem akinek van hasonló tapasztalata az írjon, köszönöm.
Limara, nagyon guszta a sajtos tallér, ennék egy párat belőle.Köszi, hogy feltetted a képeimet, remélem köv. alkalommal remélem sikerül. Amúgy tényleg Erdélyi származású vagyok, mindkét nagyanyám sütött kenyeret, amelyik a káposztásat sütötte az velünk egy udvarba lakott, sajnos nem volt kemencéje, úgy hogy csak sütőben sürötte, de így is maradandó élmény!! Sajnos elég gyerek voltam még mikor ekvesztettük. Másik nagymamám messze lakott hozzánk, (450 km) így hozzá általában csak nyáron mentünk. Neki van kemencéje, sütött is sok-sok finomságot mikor odamentünk, de azt úgy kell elképzelni, hogy kb.5 kiló lisztnél kevesebből nem sütött kenyeret, s plusz még a kalács. Nagy munka a kemence felfűtése. Csinált még egy lepény nevü sütit, amely kalácstészta volt tepsi nagyságúra kinyújtva, lekenve tejföllel, úgy megsütve. Mikor megsült megszorta alaposan porcukorral, nagyon finom volt, sütőbe nem lehet reprodukálni. Ő még él, de már nem süt, egyedűl van, nem kinlódik vele.
Bau, nagykedvencem a tiramisu, elfogadnákbelűőleegy kicsit!
Hónapok óta olvaslak TITEKET, és csak tanulok, tanulok... és csak gratulálni tudok !!!!!!!!!!! Évek óta sütök gépben , de a sütőben sült kenyereket csak most próbálgatom. Sajnos nagy jénaim nincs( Sütőzacsiban sütök), de hamarosan beszerzem, ha segítene valaki hol lehet a kacsasütőt fellelni. Egy-két kérdést szeretnék kérdezni az öregtésztáról és a kovászról. Melyik recept szerint csináljátok, a cserepes kenyereiteket, és a kovászt készítitek vagy veszitek? Az öregtésztát csak egyszerűen a dagasztani valókhoz adjátok, vagy előtte felfuttatjátok? Ha valakinek van kedve egy viszonyla kezdővel foglalkozni előre is köszi!!!!!!!!
Ügy látom, nincs megállás..., mai is sok finomság került bemutatásra! Gratulálok a készítőiknek: Limara, Kiskukta, Bau
Nálunk ismét a Hajtovány volt soron. Fele sajtos töltelékkel készült, a másik fél tésztából pedig "extra méretű" batyuk, a Kínai zsemle töltelékével. Mindenkinek ízlett, de a méretük..., hát az nem fotogén volt.
Köszi szépen a választ, ki fogom próbálni, mert igazad van egy próbát megér. Szeretem meghallgatni az ügyesebb, rutinosabb sütögetők tanácsát, mert gondoltam, hogy közületek biztos használta már valaki és tud véleményt mondani. Még egyszer köszi és további szép estét,üdv: Anikó
Már megint mindenki gyönyörü szépeket készitett, én is igyekszem magam összekapni, de hát az én sütéseim messze vannak a Tietektől, de majd egyszercsak........
A fehér kovászodből vegyél el 2-3 ek.-nyit, és ezután csak rozsliszttel etessed. Innentől kezdve nyugodtan használhatod a rozskenyerekhez. Én egyébként már csak rozskovászt tartok, a fehér kenyérhez is abból teszek, különösen jó ízt ad neki.
Erdélyi származású vagy? Ott sütik tudomásom szerint szerint a kenyeret kemencében, káposztán. Biztosan nagyon finom lehet, szívesen megkóstolnám.
A kenyered valóban túlkelt, nem is kicsit. Nem sok a 2 dkg élesztő (50 dkg liszthez), de érdemes kicsit hűvösebb helyen keleszteni, vagy ha el kell menned, akkor a hűtőben. A túlkelésnek tipikus jele egyébként, ha sütés közben összemegy.
jaj de guszta Limara, Vettem fehér rozskovászt. A 80as kovászomhoz mennyi lisztet tegyek, hogy rozs kenyéehez is külön lehessen használni és mennyi idő után használhatom fel? Elfelezném a kovászomat-
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit