Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Emes! Ez gyönyörű kenyér, gratulálok. kalandos, de úgy látszik megérte!Jó munkához idő kell!
Ecike! üdvözöllek az oldalon, érezd magad jól közöttünk!
Nildia! Azt a zacsit használom én is, jónak kell lennie. Mikor beteszed a megformázott tésztát a zacsiba, tedd jénai aljba, vagy síma sütőtepsibe. A hőfokra figyelj, mert ha jól emlékszem 220-nál többet nem bír.
Moha! gyönyörű, kívánatosak a pillangók!
Fruzska! Az én sütőm sem légkeveréses...
Ma bent voltunk Szegeden a Halászlé Fesztiválon. 3 éve voltunk utoljára, hát jobbra emlékezetem. A nagy bográcsból vettünk halászlét, a férjem szerint jó volt, de nem az igazi, főzték már sokkal finomabbra is. Egy adag 1300 Ft. Lehetett hozzá venni kakastejes cipót, amiről szintén jó emlékeim voltak. Talán egy picit nagyobb mint egy zsemle, na nem a mieink, a bolti mércével, és 100 ft volt darabja. És a hideg zuhany, szerintem minimum egy hete sütötték. Ehetetlen, kemény, száraz, teljesen íztelen valami volt. Kukában landolt sajnos. Vettünk a bajai halászcsárda sátrában harcsapaprikást, egy pici tálkában adták. Az alján félig nyers gyufatésztával, azon 3 kis darab filézet hal, valami színtelen híg szafttal, teljesen íztelen, potom 1800 forintért. Ugyanott kértünk egy hekket a gyerekeknek, a tenyeremben elfért, síma paprikás lisztben megforgatva 1400 forintért, köret, vagy bármi nélkül. Mindehez jött az ötezer fok az aszfalton egy szem árnyék nélkül. Szóval nekem nagy csalódás volt.
Maci török zsemléjét átdolgoztam egy kissé,és ez lett az alaptészta. Finom,puha,jó kis csigatészta alap lett. Szerintem egyébként Maci elírta ezt a receptet,mert a barátnőm és én is azt tapasztaltuk,hogy az eredeti leírással galuskatészta lett belőle.
Hoztam a tegnapi-mai kalandos kenyeremet. Tegnap a szokásos időben értem haza, 7 előtt. És rögtön neki is álltam egy Limara féle beváltnak, rendesen kovásszal és nyanyával, mert most volt nekem is. Először úgy gondoltam, hogy hibernálom, de aztán meggondoltam magam, és gondoltam kisütöm. De nem akart kelni. Viszont 9 után már nem tehettem be a hűtőbe. Aztán annyira nem akart megmozdulni, hogy 10.30-kor még mindig alig nőtt egy kicsit, és mivel majd lefordultam a székről, ezért 3/4-kor lesz ami lesz alapon bevágtam a hűtőbe. Gondoltam, ha másra nem nyanyának jó lesz, habár magok is voltak benne. Reggel kivettem, és eléggé meglepő módon még mindig nem volt akkora, mint vártam, nem volt elkovászolódva sem. Hát gondoltam egy próbát megér. És egy órával később beraktam sülni. Ez lett belőle:
Ekkor még mindig nem mertem bízni a szerencsémben. Majd hiszem, ha megvágom és megkóstolom.
Nagyon finom lett, és ilyen likacsos szerkezetű kenyeret ritkán sikerül összehoznom. Pedig 10 dkg tk búza is van a 40dkg BL 80-hoz. És most újra megtapasztaltam, hogy a kovásztól teljesen más íze lesz a kenyérnek. Olyan igazibb! És az is beigazolódott újra, hogy a lassú kelés mindig 100x jobb kenyert eredményez. De azért ez a hosszúság már nekem egy kicsit sok volt.
Gondolkoztam, hogy hová is írjam, de ide, mert sütéssel kapcsolatos a dolog.
Szóval lenne egy kérdésem. Megy, megy a kenyérsütés sütőben, viszonylag elég tűrhetőek jönnek elő a sütőből, de csak úgy, szabadon, jó sok víz bespriccelésével, de nem takarom, mert nincs mivel. A kacsasütő jénaival szemezgetek már nagyon régóta, de sajnos elég drága, és én csak erre használnám, ugyanis mást nem sütnék benne. AZ eredmény, amiket itt látok, az arra biztat, hogy bátran vegyem meg, no talán majd karira.
De addig is, ma vetetek egy sütőzacsit anyumékkal, elmentek vásárolni. A Hewa zacsija lesz elvileg, extra, 35x45 cm-es. Na és a kérdés. Ezzel hogy kell sütni kenyeret???
Berakom a tésztát tepsibe, jénai aljba, és ráhúzom a zacsit, és úgy, vagy csak simán a zacsiba rakom a kenyeret üresen, minden nélkül? Teljesen tanácstalan vagyok...... És egyáltalán, ez a méret elég lesz kenyérsütésre???
Ezen is olyan sokat gondolkodtam, mert hát műanyag, meg miegymás, ezért huzakodok a szilikonos formáktól is, nincs is egy sem, pedig tudom, hogy nem lenne okom félni, de hát túlontúl konzervatív, megrögzött, begyöpösödött vagyok
Fruzska, Tamás már jobban, talán, remélem. Az elmúlt 2 nap, főleg az éjszakák borzalmasak voltak, 39-40 között volt folyamatosan, most nem annyira lázas már, nagyon remélem, kifelé megyünk, cska a nyirokcsomói vannak megduzzadva nagyon..... De az meg állítólag normális.
Sziasztok! Ildi látom te sem aludsz, beteg még a kicsi? Emese nagyon taknyos már a harmadik éjjel nem alszunk, orrhangon beszél, Eszti jól van. Mikor már tudnék picit aludni, akkor meg nem lehet. Még a ház is rohan. Hétfőn lacira rászerelnek egy 24 órás vérnyomásmérőt ezzel viszont nem dolgozhat, hétfőn Emesét viszem gyógytornára és kedd meg Eszti vérvétel. Még a ház is szalad alíg bírom megfogni. Tegnap kipróbáltam a házi vegetát megcsinálni mert nem vettem a közértbe, de már nem mehettem vissza mert Mese negyon nyügi a dugója miatt. Fantasztikus lett, ezek után csak ezt fogom csinálni. Rizottót csináltam az volt a próba. Ma lehet megyünk a dédi papához, ha megyünk viszek kenyeret mert nagyon tettszett neki a multkor, hogy Én csinéltam meg. Van még pár képem ha ráérek felrakom. Sok sikert a sütögetésekhez mindenkinek. Kipróbáltam én is a zsemlekenyeret, nekem nem lett szép sót. Rájöttem miért, mert nem hőlégkeveréses a sütőm. Nekem csak az alja lett barna a teteje nem. Így várok ezzel a recepttel mé karácsonyig, hátha a jézuska meglep egy ilyen herkentyütyükével. Szép napot mindenkinek, bújjatok ma márnyékba ha tehetitek pusz.
A recept innen való, Margit receptjei közül, az egyebekben van benne. Nagyon sokszor megsütöttem már, mindenkit levesz a lábáról!!!
Vagyok ám én is, minden nap benézek, csak mostanában nem sütögetek..... Egy két gépi kenyértől eltekintve nem készült mostanában semmi, hiába, a fogyókúra nagy úr, de a 16-17 kg minusz kárpótol érte.
Holnap viszont dédi névnapjára sütök majd valami extra csokis sütit, Nigella Browne-jára gondoltam, nagyon szereti a csokis dolgokat.
Meg egy túrós sütit, azt meg csak úgy, van itthon egy csomag túró.
Majd hozok róla képeket.
Mindenki nagyon ügyes, ezzel a zsemlekenyerekkel szemezgetek, lehet, kipróbálom, eszméletlenül kívánatosak!!!
Az aszkorbin az porított c vitamin. (Nem citromsav!) Gyógyszertárban lehet kapni, és ecettel tudod helyettesíteni. Kb. egy teáskanálnyi kell az ecetből. Ne félj, nem érződik majd ki.
Julika! Igen, pont ilyen volt, de nem is tudtam volna összetéveszteni, mert repülés közben ezt kiabálta: Julika bucija vagyok, Julika bucija vagyok...! Én meg hamm, bekaptam és azt mondtam: Most már az én bucim vaaagy!
Gabye! Nagyon szépségesek a kalácskák! Olyan fényesek, hogy "látom" magam bennük!
Szerenke, Cristina! A ti bucijaitok is szépségesek!
Most már én is kész vagyok, zsemlekenyeret akarok sütni!!!! Holnap este érünk haza, talán már vasárnap felavathatom az új lisztemet!
A kalácskák is gyönyörűek, micsoda fényük van!!!
Brigitta: Neme van még egy tippem a kirepedésre: Ha nem elég gőzös a sütő, akkor is nagyobb a valószínűsége. A gőz rugalmasan tartja a héjat az elején, amíg még nő a kenyér a sütőben...aztán már kemény lesz a héj és reped a kenyér, ha neadjisten tovább dagadna. Ha jó sokat sprickolsz be az elején és eleget is kelt, akkor ennek minimális az esélye!
Túróval és mákkal töltött kelt muffinok saját recept alapján.
E. Margit 1 kg-os fehér kenyér receptje szerint. Gépi. joghurt helyett tejföllel készült.
Ez egy zabpelyhes gépi.
Diós pillangó tészta kinyújtva E.Margit oldalán található alaprecept szerint.
Diós pillangó formázása. E.Margit oldalán található alap recept szerint.
Diós pillangó készre sütve
Ugyan ez egészben./ teljes kiőrlésű lisztből./ 1/b
ez csak teljes kiőrlésű lisztből készült , kicsit sűrű a belseje.1/a
Ez a kenyér az E. Margit oldalán található alaprecept zabpelyhes kézi sütésű változata. Tartalmaz 35 dkg BL80-as lisztet,10 dkg graham lisztet, 10 dkg búzaliszt teljes kiőrlésűt és 10 dkg zabpelyhet sikér hozzáadása nélkül. Izre
Superkeri és Pékinas ! Szeretnék ilyen ilyen jó állagú kenyeret "összetákolni" Ügyesek vagytok igazán ! Nekem mikor lesz egyszerre annyi fügém, hogy aszalni is tudnék belőle ilyen sokat.
Brigitta ! Szerintem is az legyen a legkisebb baja a kenyérnek, hogy kireped. De a másik szuper lett ismét.
Gabye ! Milyen ötletes, hogy a kis kerifiadnak ilyen pindurka kalácskákat gyártottál. És csak úgy mosolyognak, hogy kénytelen voltam ellopizni 1-2 darabot belőle.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit