Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Cserepek valóban a nagyobb gőztől lesznek a kenyéren. Való igaz, hogy kis edénykében nem lehet megfelelő mennyiségű gőzt előállítani. Én is próbáltam már a felforrósított nagyobb tepsibe önteni a felforralt vizet, de őszintén szólva ez sem eredményezett akkora gőzt, mint amikor jénaiban sütöm a kenyeret. Ráadásul nem is olyan egyenletes volt a mennyisége, mint a jénaiban. A másik problémám még az ezzel a módszerrel, hogy az így sütött kenyerem alja nem sült meg rendesen, inkább olyan volt, mintha főtt, párolódott volna, míg a teteje nagyon hírtelen kezdett sötétedni. Mondjuk nekem alsó-felső sütéses villanytűzhelyem van, légkeverés nélkül. Túl közel van a fűtőszál a tészta tetejéhez. A gőz egyébként a szép fényes héj kialakulásában is nagy szerepet játszik, sőt, kisüléskor is azért spricceljük le a kenyeret, hogy fényes legyen a héja. Persze az "igazi" pékek ezért külön adalékot tesznek a kenyérbe. Tudomásom szerint a pékségekben is levizezik a tésztát, én nem tapasztaltam, hogy ártana neki. Bár sokszor én is csak a jénai tetejét fújom be, a tésztáról elfelejtkezem.
Csajok, én tiszta lüke vagyok mostanában...százfelé kell rohannom, ezért beszélek hülyeségeket.
A bögre mindig minden receptemnél 250 ml-es. Nagyon jó kis vastagfalú mérőedényem van, évek óta használom. Mindenkinek ajánlok egy ilyet.
A sütőm Bosch, és csak 260 fokot tud. A 350 fok "fárenhájt" fok, amerikai recept és gondolkodás nékül írtam. 180 fokot jelent celsiusban. :-D
Friss élesztő: én úgy tudom egy zacsi por 25 g frissnek felel meg. Szóval nagyon kicsit tennék bele, max 5-10 g-ot. de estére pontosat mondok.
Köszi, hogy észrevettétek! Most beiratom a gyerekem a bölcsibe és beszaladok a Kálvin térre egy könyvért, amit már régóta szeretnék. Kivételesen nem főzős lesz...
A cím után járna egy kérdőjel is, mivel én sem vagyok benne biztos. De ezt leírom, hogy én mit csináltam, hogy ilyen lett a kenyerem. (A liszt BL80 Pannon volt). Az kedvenc Peter Reinhart könyvemből vettem az "észt", és a blogomból másolom be. Kiváncsi vagyok, egyetértetek-e velem, vagy nem.
"Előmelegítjük a sütőt 260 fokra, és felülre beteszünk egy extra tepsit, ami a gőzgenerátorunk lesz. Egy pohárban vizet forralunk. És előkészítünk egy növényspriccelő kütyerét is.
A könyv szerint az a tuti, ha sütőkövünk van, ami együtt melegszik a sütővel, ha ez nincs, egy vastag tepsi is megteszi, amit már az előmelegítéskor beteszünk a sütőbe.
Ha minden kész, a kenyér elérte a megfelelő nagyságot, akkor bevágjuk a felszínüket egy éles késsel. Ezt nem merőlegesen, hanem szögben tesszük, szinte paralel a felszínnel. Így lesz szép, és megszabadulhatunk néhány nagy léghólyagtól.
Rácsúsztatjuk a sütőkőre és a gőzgenerátorrá kinevezett tepsibe beleöntünk egy pohár lobogó vizet (a hideg víz nem jó, mert túl sok hőt vonna el a rendszerből). Vigyázat, sisteregni fog! Fél perc múlva kinyitjuk a sütőajtót és bespricckoljuk az oldalfalakat, hogy még több gőzt termeljünk.
Ez elég macerásnak hangzik, de sütés első pár percében nagyon fontos a magas gőztartalom. A könyv szerint a tészta bespriccelése tilos.
(Magam részéről kiemelném, hogy igyekezzünk nem megégetni a kezünket és nem lespriccelni a sütő üveg ajtaját, mert az sokba kerül, ha elreped.)
A spriccelést még kétszer megismételjük fél-fél percenként, majd 220 fokra vesszük a hőmérsékletet és aranybarnára sütjük a kenyeret (20-30 perc). Rácson hűtjük ki őket.
Én úgy emlékszem jutott víz a kenyérre is, de az biztos, hogy csak az elején spricceltem. Mikor kivettem sem kentem le vízzel.
Üdv minden Pékecskének..Jelentem én is beálltam a zsemlekenyér sütők táborába, csak én tényleg kenyeret sütöttem belőle, ráadásul fele tk liszttel..így is nagyon finom, köszönjük Limara a köz nevében is!!
És mivel sok lett volna a tészta egy kenyérnek, két kis buci is lett belőle nekemke magamkának, a kenyér meg vándorolt a szülőkhöz..
Ezzel már abszolút meg vagyok elégedve és a cserepezők is erre jártak.
Cukkinis süti:
Hát én akármilyen sütit, akármeddig és akárhogy sütöm kuglóformában a közepe nem igazán akar átsülni. Hiába szúrkáltam én a tűt bele. Nem vészes, de én úgy érzem, hogy a belseje még sülhetett volna. Igaz kívűl már száraz és ropog.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit