Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Sziasztok.Nagyon szépeket sütöttetek mint mindig.Biztosan finomak is,úgy beleharapnék ebbe a forró kalácskába,igazán gusztusos.Na és azok a muffinok,zsemlék....
Sziasztok Ti remekelő Pékcskék! Végre nekiugrottam Limara Hokkaidó kalácsának, régóta hívogatott ígéretes receptek, meg is mutatom. Nem sikerült egyenletesen feltekerni a 4 ks bucit, egyik jobbra dőlt, a másik balra, de azért az üstöt ablakig megtöltötte!
Felülről is lefotóztam: Most még forró, nem vágtam meg, de sztem du Manócskáim tesztelni fogják!
Azért készült gépi, mert a sütőm szombaton elromlott. Amikor reggel megpendítettem Férjuramnak, h azt hiszem itt az ideje, h gépi kalácsot süssek ma, csak mosolygott:"nem bírja ki a Néne, h ne süssön holnapig..." Holnap reggel jön a szerelő, de tényleg "nem bírtam ki", kapaszkodnom kell a magasságotokhoz, annyira ügyesek vagytok, és annyi csudaművel jöttök nap, mint nap! És gyertek csak, és húzzatok Magatokkal, és tanítsatok meg nekem mégsok-sok kalácsot, kenyeret, péksütit ( melegételekért annyira nem vagyok oda....ez nagy bajom...így aztán a főzés is csak olyan muszáj-dolog... )Köszönöm Limara, ezt most éppen Neked!!
Masala! nagyon szépek ezek a zsemlék, gratulálok! A nyanyával jártam már én is így, olyan jó kis cefre szaga lett, és valóban inkább kovász, mint nyanya volt.
Gabye! Micsoda muffin felhozatal kérem szépen! nem semmi, nagyon ügyes vagy! A kenyérkéd meg csak úgy mosolyog! Gratulálok!
En nagyon szemet vetettem ezekre a guszta riegelekre!!!Holnapra zsomleket keszultem sutni az utra,de meg lehetne riegel s ha jol meggondolom,csak nem tudom m jar bele,hogy van-e az nekem.Melyk recept alapjan sutottetek Moha,Moni?Megkoszonnem!
Tejszínes, margarinos, kicsit édeskés pihe-puha. Vajon mennyibe kerülne a boltban? Db.-onként 11-12 dkg. Fél kg lisztből lett 10 db.
Olyan öregtésztával készült, amit legszívesebben kidobtam volna. Az történt, hogy megcsináltam a nyanyának valót és elfelejtettem másnap. Két napig csücsült a spájzban. Mire előszedtem, szerintem teljesen holt tészta volt, inkább kovász, mint nyanya. Nem akartam kidobni, gondoltam a tészták állagán csak segít valamit. Hát azt nem tudom, hogyan, de valamit segít!
Szépek a riegelek! Ugye nem is olyan nehéz, csak el kell kezdeni. Biztosan sokszor fogjátok sütni! Sok recept az elkészítés után egyszerűbbnek tűnik, mint első olvasatra.
Piskóta
Aszalt szilva 0,34 kg
Casino Rum 0,06 l
Dió (finom) 0,07 kg
Vaj 0,12 kg
Porcukor 0,12 kg
Egésztojás 0,12 kg
Liszt 0,14 kg
Sütőpor 0,005 kg
Fahéj 0,005 kg
Citrom héj 0,007 kg
Só 0,003 kg Vanília rúd 1 db
Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.
Krémek
Alap krémek
Marcipán krém
Tej 0,13 l
Tojássárgája 0,10 kg
Marcipán(1x-es) 0,10 kg
Keserű marcipán 0,011 kg
Cukor 0,022 kg
Csoki krém
Tej 0,09 l
Tojássárgája 0,05 kg
Kakaó massza 0,03 kg
Cukor 0,06 kg
A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.
Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk
majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.
Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l
Cukorszirup (50%-os) 0,03 l
Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg)
Betöltési technológia
A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ž részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.
Mónika! Küldenék neked szívesen ebből a desszertből. Receptje nincs, összeraktam kész dolgokból. Felvertem hulala tejszínt, majd egy üveg meggybefőtt levét felfőztem egy ek. keményítővel. Vettem egy csokis piskótát, olyan őzgerinc formát, amit szinte mindenhol árulnak különböző ízesítésben. A pohár aljára kockára vágott piskóta került, ezt meglocsoltam pici meggylikörrel, erre jött a feketeerdő lekvárból kevés, és a meggyléből készült szósz, majd tejszínhabb. Ezután mindből még egy réteg. 2 órát pihizett a hűtőben. ha nincs lekvárod, akkor a felfőzőtt megylébe mehet egy ek. kakaópor, bár én csak a felébe tennék, a másik fele maradna símán, majd beleforgatnék pár szem meggyet is.
Latom serenykedtek minden nap,szebbnel szebbeket varazsoltok ide,mindenkinek jar a taps
En is sutogetek nehanapjan,de nem annyit mint ti
Multkor sutottem ezt az alomfinom almaslepenyt,eddig ez a legfincsibb amit valaha ettem,regi recept alapjan keszult,de mindig ezt fogom sutni.
Tegnap pedig a kislanyunk szulinapjat unnepeltuk,igaz hetfon van,de mi elorehoztuk,mert hetfon mar utazunk a tengerre.Ezt a tortat en sutottem,a kremet is en keszitettem,visoznt a ferjem rakta ossze es diszitette
Turos toltelekkel keszult es azert auto formaju,mert a kislanyunk nagyon rajong az autokertKivul meg a fantas szerint van bevonva,de piros uditovel.
Nagyon boldog volt mikor meglatta!
Hozok is kepet a babasba.
Sok puszi nektek sutogessetek sokat hogy mikor visszajovok legyen min nyalakodni
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit