Témaindító hozzászólás
|
2008.11.18. 20:15 - |
Sziasztok! Játékra hívlak benneteket. Ezen az oldalon bárki kérdezhet bármit (egyelőre az oldal profiljába illeszkedő kérdést). Feltesszük a kérdést, majd hagyunk néhány napot, hogy akinek van kedve, válaszoljon. Utána jöhet a következő! |
Sziasztok!
Tanácsot,ötletet szeretnék kérni!Ovódában kertiparti,évadzáró összejövetel lesz és házi süteményt kérnek.Mit ajánlotok ami sok,finom és egyszerű elkészíteni?Köszi |
Én naív, elolvastam Rabim hozzászólását, gondolván, hogy Limara kérdése marad fenn, és ezután jönnek a válaszok.Aztán a vége felé rájöttem, hogy húsvétkor már nem szoktak éjjel trombitálni és forralt bort inni....... Szóval én voltam a friss, és még csak én vagyok az első hozzászóló. Tőlem ötletet nem kaptok, mivel tegnap estig úgy volt, hogy nem leszünk itthon. Most viszont változott a helyzet, amit rohadtul útálok, mert kezdhetek el kapkodni, hogy mégis legyen valami az asztalon. Tehát, csak azért írtam kedves Pékecskék, mert nem akarom, hogy azt higgyétek, én lemaradok a jóból. Így aztán érdeklődve várom én is a beszámolókat. Annyit tudok, hogy Limara Hokkaidóját fogom sütni orrba-szájba, mert ha itthon vagyunk, én sütök a családnak kalácsot. Ami nem baj, mert ezt imádom csinálni. Aztán az elmaradhatatlan sonka főzés lesz holnap, és ennyi..... |
Milyen süteményeket készítetek a húsvéti ünnepre? |
A szilveszter kisgyerek koromban nagyon emlékezetes volt mindig. Pesten, az édesanyám növérénél voltunk minden évben vendégségbe. A nagybátyám a belvárosban volt férfiszabó mester. A segédei és azok családja, a másik nagynéném és férje Fehérvárról és mi voltunk hivatalosak erre az alkalomra. A mühelyben az asztalok végig roskadásig megteritve minden finomsággal. A hagyományos menü : töltött hús, rántott hús, rizs és burgonya köret, töltött káposzta, kocsonya, hagymás krumpli saláta, és mindenféle saját készitésü savanyuság. Mindenki választhatott. A vacsora után közösen néztük a tévét, ami akkor nagy kincs volt. Éjfélkor volt a pezsgős koccintás.A bólé az est fénypontja volt. A néném a saját kezüleg eltett gyümölcsökből készitette + a déligyümölcs. Éjfél után lementünk a Váci utcába, Kossuth utcába sétálni, trombitálni. Mindig bementünk valahová egy tányér kocsonyára és egy pohár forralt borra. Nem voltunk éhesek, csak a hangulat kedvéért, és hogy kicsit megmelegedjünk. Mikor haza mentünk, mi gyerekek lepihentünk, a felnöttek sokszor reggelig mókáztak. Sajnos a nagynénéim ,nagybátyáim , szüleim már évek óta nincsenek közöttünk, de ezek a szilveszterek megmaradtak emléknek.
Mikor férjhez mentem, a páromnak szilveszterre gombával töltött zsemlét, kaszinó tojást, francia salátát, majonézes krumplit csináltam. Rendszeresen december 20-án volt a disznóvágás, igy friss hus, hurka , kolbász, disznósajt mindig volt. Ujév napján lencsefözeléket ettünk disznósülttel, vagy rántott húst hagymás krumpli salátával. A kocsonya mindig ott volt a spájzban, ha megkivántuk. Mostanában már alig készülünk. Idén a férjemmel kettecskén ünnepeltünk. Nagyon finom sültet készitett a párom, én pedig a lencsefözeléket. A szokásos hagymás krumpli saláta , virsli idén sem maradt el.
|
Már az idejét sem tudom, hogy mióta, de mi mindig az unokatesóméknál szilveszterezünk. A mi csak akkor igaz, ha a Zemberem nem dolgozik, de ez igen ritka. Viszont most ilyen év van! 10 felnőtt, és 10 gyerek lesz idén.
Hagyománnyá vált a kontinentális öntött sajt, ami sose sikerül egyformára. Mindig változtatok rajta valamit. Ezen kívül természetesen virslis kifli lesz még amit viszünk. A bólét az unoka-sógorommal mindig együtt rakjuk össze. Ez már tegnap este megtörtént, az érési folyamat végett! Azért van gyerek változat is.
1-én nálunk mindig lencse főzelék van. Az Anyukám szokta csinálni, de ő most fejjel lefelé fog ilyet főzni a nővéreméknek! Viszont rávettem a Zemberemet, hogy most ő főzze meg! Juhhéj! Csak a lányom nem szereti. Neki halrudacskákat sütünk. Ha már babona, én azt mondtam, hogy halat nem lehet, mert elúszik a szerencse, Robi viszont azt mondja, hogy a pikkelyek a pénzt jelentik. Hát most nem tudok kiigazodni a babonák tömkelegében. |
Mióta megvan a kicsi lányunk -de igazából azelőtt - is itthon töltjük a Szilvesztert,és az új évet is.A férjem amolyan itthon ülő ember,nem szereti a zajos helyeket,és én sem nagyon.Délben a szokásokhoz híven malac sültet készítek,csontlevessel.Mivel ez az újévi leves is,nem lehet szárnyas.És sem vagyon nagyon babonás,de ezeket azért be szoktam tartani.A rétes sem maradhat el.Mi éjjel nem szoktunk virslizni,lehet,hogy fura,de gyerekkoromban sem ettünk soha.A koccintás soha nem maradhat el,ha elszunyál valamelyikünk felébresztjük.Nem én szoktam elaludni!!Utána tévézünk,már ha van mit nézni,mert egyre silányabb a felhozatal.
Új év napjára azért mindig főzök lencselevest,nem biztos,hogy aznap fogyasztjuk el,de legalább van. |
Mi a Szílveszter estét baráti körbe töltjük, mindenki visz egy kis elemózsiát, én svéd gombasalátát tervezek, calzonét, csak most aprókat akarok csinálni, legalább is megpróbálom.Sütinek Macinál láttam egy mogyoró tortát, azt szeretném megcsinálni, csak nem tortaformába és valami tejszínes krémet is kreálok a tetejére, fejbe már meg van remélem jól sül el a dolog. Ép most pörkölöm hozzá a mogyorót.
Babonás nem vagyok, és a családom sem az, ezért nem csináltam még lencsét vagy babot Újév napján, szerintem ezen most sem változtatok, mivel leányzóim egyiket sem díjazza igazán. |
Sziasztok!
Most a Szílveszter a soros! Ki hogyan tölti, mit süt főz, ez érdekelne!
És persze újév napján mit tesztek a gazdagság érdekében? lencse, bab, stb....
Tudtátok, hogy újév napján az asztalra kell tenni egy kiló kenyeret és egy kiló sót, hogy az abban az évben is biztosan legyen, mert akkor már nagy baj nem lehet! |
Sokáig nem volt biztos, hogy itthon töltjük az ünneeket, ezért túlságosan nem vittem túlzásba a gondolkodást a menüt illetően. Most már úgy néz ki hogy itthon maradunk, íme a menüm, amit remélem megvalósítok. Azért nem most kezdek futkosni a hozzávalókért, sok dolog a fagyómba pihen, várja, hogy felhasználjam.
Szerdán már délbe megfőzöm a húslevest gyöngyösből és fácánból, jó nagy adag lesz, levest nem szeretnék az ünnepek alat újból főzni. Ez nálunk nem jelent gondot, midkét csajszi és férjem is el lennének akár egy hétig húslevesen.
Vacsira a fácánt sütöm ki, köreten még gondolkodom, de valszínű Nigella krumplia lesz.
Csütörtökön délbe harcsapörköltet csinálok, afrikai harcsából, férjem fogta még a nyáron, pár csomag még lapul a fagyóba. Krumplipüre lesz hozzá, tudom hogy furi, de mi ezzel szeretjük a legjobban.
Péntekre valószínű töltötkáposztát főzök, de ez még változhat, ugyanis elég sok a mellehús a fagyómba, lehet abból csinálok valamit.
Aprósütik: csiga keksz, mézes puszi, mézes kalács, diós stangli, diós linzer. Ezek már megvannak, azért ilyen sok, mert ajándék lesz egy része.
Sütik: tervezem a beiglit, raffaelot, királyfit(nem vicc tényleg így hívják egyik kedvenc sütimet)
Szóval ennyi, de a változtatás jogát fenntartom! |
24 ebédre van a főmenü. Tibi fiam kitalálta ugy 10 éve, hogy 13 óra körül legyen az ajándékozás ! Halászlé rántott poty és tonhal sült krumpli majonéz persze sütikkel!
25.-én csak a köret lesz más akkor pároltrízs francia salátával lesz!
26.-án sült pulyka felsőcomb petrezselymes krumplival.
Sütemények ami biztos az a beigli a mézes zserbó, gesztenyés torta és még apró süteményt is tervezek de azt később találom ki, hogy mit! |
Nálunk a karácsony eléggé nyüzsis lesz, még úgy is , hogy a fiamék nem lesznek itthon. A szülők, a lányomék és mi leszünk mind a 3 nap, és mind a 3 nap nálunk lesz az ebéd. Én főzök, mert ugye a két tata már 80-on felül van, édesanyám pedig 1 nap biztos fog segíteni nekem egy kicsit, de a nagyja azért rám marad. Így aztán fel kell kötnöm a fehérneműt! Szóval szenteste nálunk nem este, hanem ebéd lesz, mert az utolsó buszhoz kell igazodniuk anyukáméknak. Így aztán ebédre gyöngytyúk leves, halászlé lesz, valamint sült tarja, hurka-kolbász, párolt káposzta, sajtos krumpli, krumpli püré. Az első nap tárkonyos pulykaragu leves, töltött csirkecomb, nyuszi pörkölt galuskával, majonézes burgonya. A második nap: a maradék gyöngytyúk leves lesz mégegyszer, aztán baconba göngyölt kacsacombok, pacal krumplival.... Köretek pedig a maradék, meg sült krumpli még, ha igény lesz rá. Sütik: Hm. Ezzel még gondban vagyok, majd innen akarok még ötletet meríteni. Zserbó biztosan lesz, kész van már a mézeskalács sütik, és a sajtos ostya gázon sütve. Még hókiflit, linzer karikát, valami hólabdát talán, vagy vagy még nem tom mit. Zserbógombócot talán fogok még csinálni, meg egy nap lesz még tiramisu, és banános gyümölcs tortát is tervezek. Aztán a csokilencsés fonott kalácsok természetesen nem maradnak el a családnak. Megint fogok sütni majd egy sárga tállal bizti, hogy mindenkinek jusson. Majd kiderül, hogy mi jön össze végül. És persze a legfontosabb!!!! a gyönyörű és szuper finom zsemlekenyér minden napra! |
Még nincs teljesen letisztulva, de körvonalazódik a menü
Szenteste anyósom jön hozzánk. Lesz halászlé, az kötelező, lesz most rántott hal is, kis szezámmaggal megbolondítva, vagy mandulávalmert egy kedves barátnőm férje gyönyörűen kifilézte nekem a halakatKöretnek majonézes saláták lesznek. És azt hiszem ennyi. Szoktam sültet is készíteni, valami különlegeset, de most nem, mert 1. napján jön hozzánk anyukám és a húgomék. Gyöngyös leves lesz, igazi kapírgálós tanyasit sikerült vennem. Töltöttkáposzta, és ha mindenigaz strucchúst fogok sütni, hogyan, mi módon, még nem tudom. Így a köretet sem.
2. napján jön hozzánk a férjem húga és családja, meg anyósom, de nem én főzök, hanem anyósom.
Sütinek biztosan lesz zserbó, szintén kötelező, linzer, hókifli, talán beigli, bár azt még nem is tudom, és még valami, talán Kata szelet.
Biztos ami biztos, van a fagyasztómban még tanyasi kacsa és hurka,kolbász is, csak vésztartaléknak! |
Karácsonyi menü:
Szent esete: halászlé,rántott ponty,sajttal-sonkával töltött pulykamell,Köret krumpli püré,rizottó,tartármártás,őszibarack befőtt.
Első nap: húsleves,töltött káposzta,kolbásszal töltött karaj,hurka kolbász,a köret még nincs eldöntve
Második nap mi sem leszünk itthon,így nem főzök.
Sütemény:karamellás krémes,grízes mézes,zserbó,tiramisu,linzer és valami sós,talán túrós pogácsa. |
Nálunk nagyon egyszerűen zajlik a karácsonyi etetés.
24-én este, csak mi vagyunk négyen, mindig pulykamell van, most aszaltszilvás lesz, tepsis burgonyával. Desszert a Limara féle feketeerdő kehely lesz.
25-én lesznek vendégek, akkor tyúkhúsleves, töltött csirkecomb, rántott csirkemell vegyes köret. Sütemények most szerényebben mint tavaly, csak bejgli, valamilyen krémes süti és linzer.
26-án mi megyünk el, tehát nins főzés. |
Az első olyan karácsony lesz, amikor nem lesznek itt a gyerekek, szent este. Így aztán rántott halat csinálok, majonézes krumplival. A párom és a mamám szereti és én is. A gyerekek nincsenek oda halért. Nyugisabb lesz az ünnepünk. 26-án lesz itt mindenki és akkor fácán leves és kacsasült lesz, párolt káposztával és tepsis krumplival.
Sütik: Bejgli több féle, diós linzer, mézes krémes, parmezános rudak és talán sült túrótorta.
Egyenlőre ez a terv.
|
Nálunk egyetlen szempont van évek óta, én nem vagyok hajlandó 24-én konyházni, csak melegíteni,tehát a menü előre elkészíthető dolgokból áll. Miután népes a család,többféle igényt kell figyelembe venni,és mindenből úgy készül,hogy 25,26-án is kitart,ezek a napok ugyanis együtt társasjátékozással, puzzle kirakással,sétával,pihenéssel telnek. Az ebéd valami egytál,és könnyű szokott lenni.
Mivel nálunk vannak az Anyuék is,és amíg éltek anyósomék is itt voltak,ezért mi nem megyünk sehova ezen a két napon. Férjem testvéréékhez is utána szoktunk menni.
Estére készül a hagyományos borleves, tyúkhúsleves,és a gyerekeknek meggyleves,ez az ő kívánságuk.
Utána a húsétel általában kolbásszal töltött karaj, csirketorta, sült pulyka. Ezek mindegyike hidegen is finom,de aki kéri,annak meg lehet melegíteni. Köret majonézes kukorica, krumplisaláta, vegyes zöldsaláta, almás párolt káposzta.
Desszertnek megsütöm a családunkban hagyományos mandulás csokitortát,lesz beigli, mézessüti és egyéb aprósütik.
A reggelikhez készül kalács,briós. Az Anyukám szokott még egy nagy lábas töltött káposztát hozni, de az már inkább az ünnep utáni napok étele. |
Hát lányok, lehet, hogy ki fogtok nevetni, de legalább is csodálkozni azt fogtok. Nálunk, már az én családomban a 24-e nem feltétlen az evésről szól. Mindig az én szüleimnél vagyunk, ami most meg is lesz, meg nem is, mert Anyuval lakunk, de ő most nincs itthon. Általában az ebéd ünnepibb mint máskor, mondjuk töltött rántott szelet. De este, mikor a nővéremék is itt vannak nálunk nincs nagy főtt felhozatal, csak vajas kalács habos kakaóval. És nem is kívánunk mást. Nálunk e nélkül nem karácsony a karácsony. Meghitten elmajszoljuk ezeket, közben beszélgetünk, nevetgélünk. De nem is kell még több főtt kaja, mert az már sok lenne. (Ez be is szokott bizonyosodni másnap, mikor Anyósoméknál vagyunk. Mert ott aztán van felhozatal, és persze mindent meg kell kostolni. )
Idén mivel én "rendezem" a karácsonyt, és nem akarok kidögleni, mint a liba, mert azt nem szeretem, ezért ebédre a mélyhűtőből előkerül Anyu húsos káposztája (karira tartogattam, mielőtt elment, direkt főzettem vele). És a férjemék hidegtálas menüt csinálnak kihordásra, (kaszinó tojás, töltött sonkatekercs, és hideg csirkesült franciasalátával) ezért hozzánk is kihozatom vele. Így nem kell főznöm. Csak kalácsot fogok sütni, és mogyorós koszorút. És jöhetnek is a nővéremék! |
Az lemaradt,hogy azért rétest én is fogok sütni,meggyest,és almásat. |
Már hetek óta tervezgetem mi kerüljön az asztalra ünnepek idejére.
Szenteste napján én könnyű ebédet szoktam készíteni,és este 5 órára készítem az ünnepi vacsorát.Idénre,mint általában gyöngytyúk leves lesz,és kacsasült párolt káposztával,salátával,serpenyős burgonyát adok hozzá.Mint már sokszor említettem,a család ünnep első napján nővéreméknél gyűlik össze ebédre.Ott lesz töltött káposzta,sültek,és sütemény.Ezt a három család összeadja,és utána elosztjuk,hogy másnap ne kelljen a konyhában állni.Másnapján szoktunk délután anyósomékhoz menni.
Sütemények nálam most kevesebb lesz,tervezek egy kis linzert ,Zsuzsi szeletet,és kalácsot,meg valami sósat.Nem viszem túlzásba,de azért el fog kopni.
Szilveszter estéjén malachúst sütök cseréptálban,mivel szárnyast nem szabad,és ez másnapra is készül ebédre.Éjjel mi nem szoktunk virslizni,csak pezsgővel koccintunk.Szép csendben telik az év vége,szeretünk ilyenkor behúzódni,együtt lenni.
Tehát,azért mert Karácsony lesz nem tervezünk többet fogyasztani,mint máskor,mert az nem vezet jóra,legfeljebb gyomorrontáshoz,az meg nem hiányzik.Inkább a jóleső falatozásról szóljanak ezek a napok,és az együtt ünneplésről. |
Hmmm.... a menü.Takarékosság jegyében telik majd a karácsony.Ami azt jelenti, hogy boltba nem vásárolunk, csak abból gazdálkodom, ami itthon van! Azért mint látjátok, ez sem semmi azért
Jelen pillanatban úgy gondolom, Húsleves lesz 3 féle húsbó, házi metélttel,és húsgombóccal.(mifelénk él a hiedelem,miszerint minnél több féle húsból készül a leves, annáál ficsibb). Ezt követi, a főtt hús, pari szósszal.
Majd négy mancs ide- v oda, de nálunk hízott kacsa, v liba sült lesz, krumpli pürével, aszalt szilvás, balzsamecetes, párolt káposztával.
Disznótórós töltött káposztával folyttatom az ételsort. Ezután -mivel a beiglit unom- úgy gondolom rétest húzok, lesz mákos, almás, megyes, kápósztás. Túrós-mivel venni kéne- gondolkodás tárgyát képezi.
Majd gyümölcs tortát szeretnék, -ha hugomtól időben haza jövünk meg is lesz-. A sort a rengeteg apró süti zárja, és gyümölcs -alma, dió, -csak hazai-
|
[51-32] [31-12] [11-1]
|