14 gr zselatint 6 ek vízbe beáztatunk, keverő tálba tesszük.
3 dl porcukorból és kb 1 dl vízből cukorszirupot főzünk. ( a porcukort keverjük étkezési kukorica keményítővel, 1 kg cukorhoz kb 40 gr keményítő)
A zselatinhoz tegyünk csipet sót, vanilíás cukrot, ráöntjük a forró cukorszirupot, és addig mixerezzük, míg tojáshabhoz hasonló habot nem kapunk. Ez kb 10 perc.
Ha pillecukrot akarunk csinálni akkor egy tepsibe kenjük el egyenletesre, szilárdulás után ollóval vágjuk el, forgassuk bele kicsi keményítőbe. Természetesen ízesíthető akármivel.
Ha fondantot akarunk akkor ne hagyjuk megszilárdúlni, hanem gyúrjunk bele még porcukrot, annyit, hogy összeálló rugalmas masszát kapjunk. Nagyon könnyen formázható masszát kell kapjunk.
Hozzavalok: 2db nagy erett/!/ Mango , 250gr /ml/ Yoghurt, 100ml tej, 1 egesz Limon, barnacukor vagy mez az edesitesehez, mentalevel a disziteshez, es elektromos mixergep.Ha lehet ez literes, vagy 1,5l-es mixer befogadokepesege legyen. Ha nincs, lehet esetleg 2 reszletbe is elkesziteni. HA mixered nincs akkor ësetlegesen" botmixerrel, de akkor nagyon jol kidolgozni a mangot vele. Nem szabad hogy darabok maradjanak benne. Ez egy finom ivole.
Elkeszites: Mangokat es a Limunt jool lemossuk.A mangokat hosszaban kettevagjuk. Vigyazat, mert oriasi magja van!!/kezed nehogy belevagj!!/ Tulajdonkeppen korbevagod a mag korul. Ezutan mint a poginal is kessel beirdalod-kockazod belulrol kifele a hejjig. Majd kifodritod a "bundajabol"/hejj/ es a kockakat igy konnyen eltavolithatod levagod a hejrol. Esetleg meghejjazod es felkockazod. Ratok bizom.
A Limon hejjat finomreszelon lereszeled, majd kettevagod es a levet is kifacsarod. Nem baj ha a husa is belemegy, csak a magokat szedd ki belole.
A mangot a 100ml tejjel beleteszed a mixerbe es eloszor norm fokozaton, majd maximumon teljesen finomra pepesited.Ha szukseges leallitod a gepet!!!! es kanallal eligazitod az utanmaradt mangokozkakat es mehet tovabb a mixizes.
Ha mindez megvan beleszorod a maradek itt leirt hozzavalokat, es Jooool kidolgozod a mixerrel!! Az edesseget ratok bizom, mert mindenki maskent szeretheti. En pici /1ek/ barnacukrot a 2-3ek mezzel gazdagitottam. Ha szukseges mert esetleg megis tul surunek tartod, mehet pici viz is bele.
Megjegyzes: Nagyon finom!! En viz nelkul keszitettem. Yoghurtos tortaalaphoz kivanlo!-lehet, valamint Foznivalo pudinghoz es plusz margarin hozza, mint "kremes tortaalap krem. Sztem ez is kivitelezheto lenne.
Hutoben kihutod, keversz 1-et rajt, majd magas poharakba toltod es muntlevellel diszitheted es nyammi!
A hozzávalókból tésztát dagasztunk.A zsírt a végén gyúrjuk bele.
Ceruza vastagságú rudakat sodrunk és feltekerjük kb.10-12 cm hosszúságú cirok szárra vagy jól bezsírozott,margarinozott fatiplire.Tojással megkenjük,majd durvára vágott dió és kristálycukor keverékébe beleforgatjuk.Készíthetünk belőle "babát"(erre felé így nevezik) hosszú szálat sodrunk,a két végét ellentétes irányba sodorjuk,majd ketté hajtjuk.Ezt csak tojással kenjük.Csinálhatuk még koszorút is.Ugyan úgy mint a babát,csak hosszabbat és a két végét összeillesztjük.Úgy mint Margitka kalácskoszorúját.
Az előzőből azt kifelejtettm, hogy a tejszínes krémekbe ízlés szerinti porcukrot keverjünk, nekem, a fehér csokishhoz kb 2 ek kellett, a tejcsokishoz kb 3 .
Én ebben az esetben nem a kimaradt tejcsokis tejszínes krémmel vontam be, hanem vajkrémmel, de a tejszínes sem ment kárba, mert szerintem nagyon finom önnálló desszertként is, három felé ossztottam és lánykáimmal elfogyasztottuk, miután megdermedt, szerintem nagyon finom, érdemes kipróbálni.
Vajkrém: ez direkt egy dekorációra alkalas krém, hát nekem nem ez lesz a kedvencem, mert nagyon édes, viszont nagyon jól lehet vele dolgozni.
250 dkg puha margarin vagy vaj, egy vaníliás cukor ( vagy bármilyen aroma amit szeretnénk) 3-5 ek víz vagy tej vagy tejszín, 50 dkg porcukor ( én csak negyvenet tettem bele, de nekem még így is sok volt), csipet só.
Ezt legalább 15 percig mixerezzük.
Az egész tortát fehér krémmel vontam be, majd a maradékhoz tettem kakaót, ebből dekoráltam az oldalát kosárszrűre, legalább is az volt a szándékom.
A rózsákat fondant masszából csinátam.
Ezt meg lehet találni Margit 2 honlapján,(kipróbált receptek köszt, tortasuli címszó alatt) de ha valakit érdekel akkor szivesen beírom ide.
2 tojás fehérjét, csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, hozzá adink 5 dkg cukrot, kemény habot verünk.
75 ml tejet, 75 ml olajat, 12,5 dkg cukrot , 2 tojássárgát kikavarunk, adunk hozzá 17,5dkg lisztet, fél csomag sütőport. Jól kikeverjük, midaddig, míg nem látunk rajta világosodást.
A két maszzát összedolgozzuk, két felé osszuk, és 18 cm -s tortaformába két lapot sütünk belőle.
A krém:
3 dl tejet, 3 ek lisztel elkeverünk, pépet főzünk belőle, felezzük, felébe fehér csokit (100gr)teszünk, másik felébe pedig tej csokit(100 gr), ízlés szerint lehet ét csoki is ( nem tortabevonó)
Mindkettőtt összefőzük, majd hideg vízbe állítva az edényt lehütjük, időnként meg-meg kavargatva.
6 dl tejszint kemény habbá verünk, ketté osztjuk.
Egy púpos ek zselatint kis vízben dagadni hagyunk, majd felforrósítjuk olvadásig.ketté osztjuk, felét betesszük egyik pépünkbe, teszünk hozzá pár kanál felvert tejszint, csómentesre keverjükmajd a tejszin felét beleteszzük, jól elkeverjük, lehet nyúgodtan a mixerrel.
A másik péppel ugyanígy járunk el, ha időközbe megdermedne a zselatin akkor felmelegítjük.
A két lapot elvágjuk, kicsit várunk, hogy dermedjen a krém, és megtöltjük a lapokat, Három rétegbe kell krém, ezért vagy a tejcsokisból, vagy a fehér csokisból fog kimaradni, szerintem azzal nyúgodtan be lehet vonni a tortát, esetleg még egy kis tejszínnel kiegészítve.
Édesség tápiókagyöngyből, kókusztejjel.
1 csésze tápiókagyöngy
6 csésze víz
1 csésze kókusztej
1 csésze cukor
csipetnyi só
2 csésze egzotikus gyümölcs (pl. licsi)
az öntethez
1 csésze kókusztej
fél csésze cukor
Egy nagyobb lábasban áztasd be a tápiókagyöngyöt a vízben. 15 perc múlva forrald fel, közben állandóan kevergesd, nehogy az aljára ragadjon. Addig főzd alacsony lángon, amíg a gyöngyök megpuhulnak és áttetszővé válnak. Ekkor add hozzá a kókusztejet, a cukrot és egy kevés sót (még jobb, ha nátrium-glutamátot használsz). Keverd meg, vedd le a tűzről, öntsd bele a gyümölcsöt
Én dupla mennyiségű kókusztejet tettem bele. És plusz még egy kis tejjel is fel lehet higítani, ha valakinek túl sűrű lenne. Az étteremben szinte leves formájú volt.
A tojásokat kettéválasztjuk,a sárgákhoz hozzáadjuk a porcukrot,van.cukrot,és gőz felett 5-6 perc alatt sűrűre főzzük.Ha kihűlt belekeverjük a mascarponét.Felverjük a tojásfehérjéket,,és finoman belekeverjük a krémbe.Rummal ízesítjük.Forró vízben feloldjuk a nescafét,aduk egy kevés cukrot,és tejet hozzá.Ebbe is tehetünk rumot.
Egy tál aljába teszünk kevés krémet,és az előzőleg a kávéba mártott piskótákat sorban lerakjuk.Ezt addig ismételjük,amíg van hozzávaló.A tetejére krém kerüljön.Egy éjszaka hagyjuk hidegen állni.Tálaláskor szorjunk a tetejére kakaót.
Számttalan variáció kering a köztudatban,nekem ez ízlik a legjobban.
Az 5 tojást 6 evőkanál cukorral alaposan kikeverjük, adagoljuk hozzá a 10 evőkanál kanál vizet. Mikor jól kikevertük, hozzáadjuk a 10 dkg kókuszreszeléket,a 10dkg darált mákot, a 6 evőkanál lisztet, és a fél cs sütőport. 35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük.
Krém:
2 csomag vanilia puding
3 evőkanál cukor
Fél liter tej
1 csomag Rama margarin
1 csomag vaniliáscukor.
20 dkg porcukor
A pudingport fél liter tejben megfőzzük . Ha kihűlt, összekeverjük habosra kevert a margarinos cukorral és a vaniliáscukorral.
Kakaómáz:
20 dkg porcukor
3 evőkanál forró víz
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál olaj
A hozzávalókat jól kikeverjük.
Továbbá:
3 csomag keksz
Kókuszreszelék.
A tésztára kenjük a krémet. Erre tesszünk 3 csomag piknik kekszet egymás mellé, majd kakaómázzal bevonjuk. Ha kihűlt, a kekszek mentén felszeleteljük. Végül kókuszreszeléket hintünk a tetejére.
A receptet, fotót küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.
1 kg liszt, 6 dkg cukor, 4 dkg zsír vagy 5 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 1 dkg élesztő, 4 db tojás, 6 dl tej. Az élesztőt 1 dl langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk. A lisztet előmelegitjük / én nem szoktam/. A tojást cukrot jól elkeverjük, az élesztőt beleadjuk, hozzáadjuk még az 5 dl meleg tejet, a sót a lisztet és az egészet egy tálba öntjük. Jól kiverjük kézzel./ Én dagasztó géppel csinálom/. A vajat a tál oldalához kell kenni ezt fokozatossan szedi le a gép. Ha szép holyagos a tészta, melegen letakarva, egy órát kelesztjük. Ha megkelt, jól meglisztezett táblára öntjük , ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, letakarva a táblán hagyjuk kelni 1/2 órát. Nem kell bő zsiradékban sütni, mert akkor nem lesz szalagos, inkább mindig öntsünk utána. Olajban sütve finomabb mint zsírba. Egyik oldalát fedő alatt sütjük. Cukorral lekvárral tálaljuk!
Ezekből tészát daasztatunk, duplájára kelesztjük, majd téglalap alakúra nyújtjuk, kb 3.4 mm vastagságura.
Szósz:
Kb 15 cm füstölt kölbászt kockázunk és megfőzünk kb 10 percig.Egy közepes hagymát 4-5 gerezd fokhagymát két kanálnyi olajon üvgesre párolunk, hozzá teszünk kb 3 kk oreganót, 1,5 kk bazsalikomot, ezzel is kicsit pirítjuk, majd sűrített paradicsomot, ezzel is kicsit pirítjuk.( Én az Aldiba szoktam venni egy tubusos fajtát, 3x sűrített, csak kevés só van benne, semmi tartósító, nagyon szeretem, ennek teszem bele kb 2/3-át, az egész 200 gr, tehát 140 gr körűl lehet amenyit használok.) Hozzá teszünk annyi vizet, hogy kenhető masszát kapjunk, sózuk, borsozzuk ízlés szerint, én szoktam még bele tenni 1 kk cukrot. A sóval vigyázni, mer a kolbász még sóz.
A paradocsomos krémet és a kolbászt összeturmiszoljuk.
Ezt előzőleg jó ha megcsináljuk, hogy legyen ideje kihűlni, rákenjük a tésztára és feltekerjük, kb centis szeletkéket vágunk belőle, sütés előtt kb 20 percig pihentetjük.
Szorhatunk rá sajtot, vagy mág a feltekerés előtt is rászorhatjuk a sajtot, de sajt nélkül is fincsi.
Ez egy régebbi kép róla, itt csináltam csak tejfölös sajtos verziót is.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit