Iza, én ezt a túrógombócot szoktam csinálni, könnyű, laza gombócok lesznek:
1/2 kg túró
4 egész tojás
2 dl búzadara(néha kell még, tojástól függ)
2 evőkanál olaj
csipetnyi só
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
áttört túrót összekeverni a tojásokkal, búzadarával, sóval, fél napig állni hagyni. Vizes kézzel gombócokat formálni, sós vízben kifőzni (újraforrás után kb. 5 percig - én egyet félbe szoktam vágni, hogy jó-e).
ˇ 1 csésze sűrített tej (240ml) (evaporated milk) - nem a tubusos, cukros!!!, Lidl-ben lehet kapni dobozos, cukrozatlan sűrített tejet, én ezt használtam
ˇ1/2 csomag (15 dkg) vörösáfonya
Vajat ki kell keverni a cukorral, bele a sűrített tej. Egy másik edényben összekeverni a lisztet, sót, sütőport. A két keveréket összekeverni, majd bel az áfonya. 24 cm-es püspökkenyér formába elég. a dupla adag elvileg egy kuglófformába, nekem az egész adagból most lett egy 30 cm-es püsüökkenéyr formába és szűken egy 24 cm-es formába elég, utóbbi laposabblett. (ezt csak azért írtam, hogy kb. lehessen viszonyítani)
Piskóta (2x!!!):
4 tojás
csipet só
4 ek hideg víz
100g cukor
1 cs vaniliás cukor
100g liszt
2 tk sütöpor
75g étkezési keményítö
Két lapot sütöttem szokásos módon, mindkettőt megkentem még forrón eperlekvárral. Az egyikből "kiszabtam2 egy kerek lapot (nekem 26 cm-es tortaformám van, így ekkorát), a másikat és ebből a maradékot félretettem. A tepsim sajnos csak 30x35 cm-es, de ez a piskótamennyiség jobb lenne nagyobb tepsibe, mert szerintem így kicsit vastag lett a tortához.
Krém: (ez is 2x, egyik bele, másik bevonni)
30-35 dkg túró, 25 dkg natúr joghurt, 30 dkg áfonya kb fele, cukor ízlés + 1,5-2 csomag Dr. Oetker Instant Zselatinfix (nagyon szeretem ezt használni, mert nem kell zselatint főzögetni, hanem hidegen már lehet is keverni a krémhez, nem lesz csomós, stb.)
amivel a lapokat kentem, abba tettem áfonyát, és úgy kevertem ki, amivel bevontam a tortát, abba reszelt citromhéj ment.
Elkészítés: a lekvárral megkent piskótalapokra rákentem az áfonyás túrókrémet (a 2. lapból is kijön egy csík, arra is jusson). Érdemes utána hűtőbe tenni, akár csak 15 percre, hogy kicsit kössön. ezután feldaraboltam a nagy lapot 5 cm-es csíkokra. az egyiket viszonylag szorosan feltekertem, vigyázni kell, hogy ne törjön el, majd a kerek lap közepére tettem. ezután eköré tekertem a megkent csíkokat. Ha kész, és körbeéri a tortaforma gyűrűje, akkor érdemes körétenni, hogy kicsit összefogja. Így betettem a hűtőbe. Pár óra múlva kikevertem az előbbiek szerint a másik adag túrókrémet, ezt is hagytam kötni, de csak 5 percig kell szerintem, majd bevontam a tortát. A tetjére tettem az áfonya másik felét.
Be lehet vonni tortazselével, de én nem tudtam, mit köré tenni, mert végül kicsit kisebb lett, mint a 26 cm-es tortaformám, így lefolyt volna a zselé...
Be a hűtőbe, és szerintem másnap lesz az igazi, addigra összeérik.
Vajas pogácsa ( alap recept amiből én sajtos pogácsát készitek!)
A receptet Pelle Józsefné: Csemegék könyve Nők magazinja kiskönyvtára 1987-es kiadásából vettem!
25 dkg vajat vagy margarint 1/2 kg finomlisztet 2 tojássárgáját / én 1 egész tojást szoktam) 1 dkg elmorzsolt élesztőt, csipet sót /( én többet szoktam mível sajtos pogácsánák csinálom úgy két kismérőnyit amit a kenyérsütőhoz kaptam de ez izlés kérdése lehet több vagy akár kevesebb!) 1 kanál porcukor annyi tejföllel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 2x-3x hajtogatjuk ( én 3x szoktam) közben hideg helyen pihentetjük! ( kb fél órát pihen én este szoktam a tésztát megcsinálni és reggel szoktam sütni). Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük ( én nem kenem tojással hanem kiszurás elött teszem rá a sajtot!) Elmelegitett sütőben sütjük!
Elkészítés: A tojások fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. Vajazott, lisztezett tepsiben közepes hőmérsékleten megsütjük.
A tojások sárgáját a liszttel, cukorral, vaníliás cukorral a tejben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a porcukorral habosra kevert vajat, majd az egészet jó habosra keverjük, és a tésztára kenjük.
A tejszínt felverjük és rákenjük a krém tetejére, majd megszórjuk tortadarával.
Az egész nem olyan édes, mint ahogy azt elsőre gondolnánk - sőt.
Hozok egy halas receptet. Köze nincs a kelt dolgokhoz, de hátha más is keres halas receptet, hogy változatosabb legyen az ebéd, vacsora. Nekünk nagyon ízlett, végre valami olyan, fagyasztott halfiléből elkészíthető étel, ami nem a rántott hal... a reci a Fanni konyha májusi számából van:
Rakott halfilé hollandi mártással: (4 személyre)
40 dkg burgonya
30 dkg zöldspárga (én 40 dkg-ot használtam)
20 dkg répa (nem mértem, 3 közepes szálból készült)
20 dkg szárzeller (én most zellert használtam, kb. a répa fele volt, ezt sem mértem)
5 dkg vaj
60 dkg halfilé
2 ek. rétesliszt
4 ek. olivaolaj
1 ek. vágott petrezselyem
Hollandi mártás
1. Burgonyát 4-be vágtam, sós vízben megfőztem, tálalás előtt a petrezselyembe forgattam.
2. Répát, zellert gyufaszálvékonyságúra vágtam, vajon megpároltam, de maradjon kicsit roppanós. A spárgát pár perc után tettem hozzá. (meg lehet előtte párolni külön is, ha kicsit szálkásabb. Én most fagyasztottból csináltam, amit blansíroztam, így most hamar megpuhult) Sózzuk, fehérborsozzuk.
3. Halszeleteket kisebb darabokra vágtam, sóztam, lisztbe forgattam, olajon gyorsan megpirítottam, átsütöttem.
Tálalás: Alulra spárga, rá egy szelet halfilé, rá a zöldségek, rá megint halfilé. A kupac mellé egyik oldalra a petrezselymes burgonya, másik oldalra a hollandi mártás.
Sajnos képet nem hoztam, mert nagyon éhesek voltunk, pedig sikerült szépen tálalni, majd legközelebb...
Szerintem klassz étel, és egységet varázsol ez a dokfajta íz. a mártás miatt laktató.
Fahéjas briós (forrás a Desszert.eu oldalról, ahogy én csinálom)
500 g liszt (én most 150 gr-ot fehér tönkölyre cseréltem)
50 g cukor
50 g olaj , vagy vaj
30 g élesztő
1/4 kk só
1 db nagy tojás
190 ml tej
1,5 kk fahéj (ízesíthetjük citromhéjjal és vaníliávl is)
A kenéshez:
1 tojás sárgája, kicsi tej
Mindent kenyérsütőbe tettem, bedagasztattam, duplájára kelesztem.
30 perc pihenés után 10 darabba osztom, hosszú csíkokat sodrok belőle, és feltekerem csiga alakba.
Duplájára kelesztem, egy tojás sárgáját és egy kis tejet összekeverek, majd lekenem a briósokat, megszórom fahéjas cukorral.
180 fokon sütöm.
Én szoktam csinálni pudinggal meg lekvárral is nagyon finom!
Hozzávalók:
3 dl tej
2 db tojás
1 cs só
5 dkg vaj
50 dkg liszt
8 dkg cukor
2 dkg élesztő
töltelék:
40 dkg túró
15 dkg porcukor
1 cs. vaniliás cukor
1 db tojás sárgája
ízlés szerint citrom héj
A fenti sorrendben kenyérsütő gépbe teszem az alapanyagokat /a tejet meglangyositom/ 20 perc alatt könnyü tésztát dagasztok belölle. Ha kell vagy kicsi tejet vagy lisztet teszek hozzá dagasztás végére elkell válnia az edény falától nekem ez kb 10 perc után elvállik. Fél órát keleszetem meglisztezett deszkán kb ceruza vastagságura nyujtom hosszukásra vágom kb 16 db lesz belölle. túrót ráteszem és bukta formára hajtom. Formázás útán kelesztem fél órát ezután tojással megkenem előmelegitett sütőben megsütőm utána vaniliás porcukorral meghintem.
Egy kb 30×40 -es tepsit kikenünk 5 dkg margarinnal.
30 dkg lisztet (ebből én most 70 gr-ot tk tönkölyre cseréltem, de szerintem
emelhető még a mennyiség akár 150 gr-is, és grahammmal is fogom próbálni, és vegyesen is)
20 dkg cukorral és fél csomag sütőporal szárazon elkeverünk.
A keverék felét beleszorjuk a tepsibe egyenletsen, rámorzsolunk fél kiló túrót,
ezt megszorjuk 2 cs. vaníliáscukorral, és meglocsoljuk 2 dl tejföllel, ha kemény
akor tejjel higíthatjuk.
Rászorjuk a lisztes keverék másik felét.
4 tojáfehérjét felverünk, hozzáadjuk a sárgákat és fél liter tejet.
Ezt merökanál segítségével rátesszük a süti tetejére, eligazgatjuk, hogy ne
maradjon száraz rész. Tehetünk még a tetejére 5 dkg margarint kis darabokba elosztva,
én ezt nem szoktam.
Én 180 fokon sütöm, míg szép barnás lesz a teteje.
Először a csirkecombokat kell bepácolni a fűszerrel és egy kis olajjal. Lehet előző este is de az 1 óra is elég. Addig a krumplit nagyobb hasábokra vágom, fűszerezem sóval, borssal sültkrupli fűszersóval(ez mind a tálban történik) öntők rá kevés olajat, vizet közévágom a hagymákat, paradicsomot nagyobb darabokban, összeforgatom és a tetejére pakolom a husit. ha kell még öntök alá vizet olajat , lefedem mehet sülni. A végén leveszem a tetejét és ropogósra sütöm.
350 ml liszt
0,75 kk szódabikarbóna
0,25 kk só
1 kk fahéj
150 ml cukor
2 tojás ( lehet egyik tojás helyébe tojásnyi kefirt tenni, szerintem úgy még jobb)
100 ml olaj
1 cs vaníliáscukor
100 ml tört dió
300ml durvára reszelt alma
A lisztet, a cukrot, vaníliát, fahéjat, sót , szódabokarbónát öszzsekeverjük, közepébe csinálunk
egy lyukat.
A tojást elkeverjük az olajjal és a kefírrel( ha használunk )a lisztes keverék közepébe tesszük.Hozzá adjukaz almát és a diót is, és lágy mozdulatokkal
elkeverjük.
Muffinsütőbe tesszük (vagy vajazzuk ki, vagy tegyünk bele papírt)
180 fokon kezdjük sütni, kb 10 -15 perc után levesszük a hőfokot 150-re így sütjük tűpróbáig.
Még annyi kiegészítés, hogy a fondantba gyúrás közbe kb 8 ek margarint is kel gyúrni, különben kiszárad, ezt a legegyszerűbb úgy, ha a kezünket bőven margarinozzuk közben, mert nagyon ragadós a massza. A margarint nem kell megolvasztani.
2 tojás fehérjét, csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, hozzá adunk 5 dkg cukrot, kemény habot verünk.
75 ml tejet, 75 ml olajat, 10 dkg cukrot , 2 tojássárgát kikavarunk, adunk hozzá 17,5dkg lisztet, fél csomag sütőport. Jól kikeverjük, midaddig, míg nem látunk rajta világosodást.
A két maszzát összedolgozzuk, két felé osszuk, és 18 cm -s tortaformába két lapot sütünk belőle.
Diós krém
2 dl tejet, 2 púposabb ek lisztet csomómentesre keverünk, pépet főzünk belőle.
20 dkg margarint, 18 dkg porcukrot habosra kavarunk, hozzá adjuk a kihűlt pépet, 15 dkg darált diót és ízlés szerinti rumot, jó habosra kavarjuk.
( ekkora tortához elég fél adag is)
Kakaós krém.
20 dkg cukor
2 kanál víz és tej ( én tejet tettem víz helyett is)
2 ek kakaó
20 dkg margarin
3 tojás
1,5 ek liszt
ízlés szerint rum
A cukrot szárazon összekeverem a lisztel, kakaóval és a folyadékkal, majd belekeverem a tojásokat is, vastag aljú edényben folytonos kevergetés melett sűrű péppé főzzük.
Kihülés után hozzáadjuk a rumot és a margarint, jó habosra kavarjuk.
Összerakás, a piskótákat ketté vágtam alső rétegre diós krém jött rá piskóta, rá kakaós krém, rá piskóta rá újból diós. Kakaós krémmel vontam be.
Éjszakára hűtőbe tettem, másnap reggel lekentem sütőecset segítségével vízzel, sütőpapírt tettem rá.és simára igazgattam egy kés segítségével, ezután vontam be fondantal, amit így készítettem el (ezt jóval előtte is megcsinálhatjuk, hónapokig eláll)
Marshmallow-pille cukor (Edit tortasuliából)
14 gr zselatint 6 ek vízbe beáztatunk, keverő tálba tesszük.
3 dl porcukorból és kb 1 dl vízből cukorszirupot főzünk. ( a porcukort keverjük étkezési kukorica keményítővel, 1 kg cukorhoz kb 40 gr keményítő)
A zselatinhoz tegyünk csipet sót, vanilíás cukrot, ráöntjük a forró cukorszirupot, és addig mixerezzük, míg tojáshabhoz hasonló habot nem kapunk. Ez kb 10 perc.
Ha pillecukrot akarunk csinálni akkor egy tepsibe kenjük el egyenletesre, szilárdulás után ollóval vágjuk el, forgassuk bele kicsi keményítőbe. Természetesen ízesíthető akármivel.
Ha fondantot akarunk akkor ne hagyjuk megszilárdúlni, hanem gyúrjunk bele még porcukrot, annyit, hogy összeálló rugalmas masszát kapjunk. (Én egy kiló porcukrot haszbnáltam fel az egészhez, beleértve a pillecukrotis)Nagyon könnyen formázható masszát kell kapjunk.
Sima masszát csináltam, utólag szineztem kakaóval, viszont nagyon sok kakaót felvett, kicsit töredezőssé vált a masszám. Megtudtam, hogy úgy is készíthetjük, hogy már eleve a porcukorhoz keverjük a kakaót, és így barna fondantot csinálunk eleve, köv. alkalommal így csinálom.
Többen kérdeztétek a cipő elkészítését, megpróbálom leírni, hátha kedvet kap hozzá valaki.
Szóval én fondantból csináltam, de szerintem nyúgodtan hozzá lehet állni marcipánból is.
A legnehezebb rész a sablonk elkészítése jelentette, lefotóztam, volt még egy sablon, de azt rajta hagytam a cioőtalpon, mert nem akartam ráragasztani a tortára, hogy el tudják tenni emlékbe
Ezt a két sablont csináltam még, a bal oldali a cipő barna oldalai, a jobb oldali a cipő nyelve.
Azzal kezdtem, hohy megrajzoltam a cipő talpát, a fondantot kinyújtottam kb 1 cm vastagr, sablont rátettem, vágtam egy jobbost és egy balost a z elejére kis gombóc fondantot tettem, mintha a cipőbe papír gombóc lenne dugva, erre építettem rá a cipőt.
Először a nyelvét tettem rá, majd az oldalait, de itt fontos, hogy előtte kilyukasszuk, ez lesz a fűzö helye. én ezt egy szétszedett vékony golyostól segítségével csináltam.
Mikor mind a két oldala rajta volt akkor tettem rá a hátul látszódó fehér ki sávot.
Ezután az orrára szabtam egy fehér fundant lapocskát, ez lett az orra, erre vékony barna csik került, amit lánykáim gyúrmázó készlete segítségével nyomtam ki, ugyan úgy mint a fűzőt.
A cipő tal része került fel utánna, ezt is a gyúrmázókészlet segítségével csináltam, de ez jó mitatna egy síma csíkkal is.
Legvégül került rá a cipőfűző, amit nem füzögettem bele, csak rászabtam kis daradokban.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit