Szia pumi10, én meg főleg olvasok itt, azért tudom, hogy a lányok a Süssünk, süssünk valamit -ben mozognak :) Nem tudom szabad-e Limara oldalát ajánlanom, de én onnan szedtem az összes kenyérreceptemet. Van neki sokmagvas rozskenyere is, igaz azt a végén nem a gépben sütjük meg. Ettől függetlenül javaslom, nézz át oda: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/08/magvas-rozskenyer.html Sok sikert!
Naagyon új vagyok de szeretnék a világ legjobb barátnője,anyukája,stb számára receptet kérni sok magvas kenyér /kenyérsütő gépben/ receptre! Gondolnák magok fajtája, aránya valamint maga a tészta alkatrészeire.Tudom megköszönni nem szégyen egy fórumon ha segítenek az emberek : -igy előre is köszönöm
Rákóczi túrós Marikának , és mindenkinek aki szereti a habos csodákat.
Tészta: 20 dkg liszt (én fele rétes fele finomból készítettem), 10 dkg vaj , 1 tojássárgája , 7 dkg cukor , 1 csipet só , kevés sütőpor , kevés tejföl.
Ebből az alapanyagból egy nagyon lágy , hagyományos (gyúrás nyújtás) úton kezelhetetlen kulimászt kell készíteni . Azért ne legyen folyós , lágy nokedlitészta szerű legyen az állaga. Rá kell halmozni egy folpackra és abba csomagolva a hűtőbe betesszük pár órára dermedni .Közben elkészítjük a túrós tölteléket .
Töltelék:
4 kis tejfölt , 1 kg túróval , 30 dkg cukorral , ( én csak 20 dkg cukrot + 2 ek. valódi vaníliás cukrot tettem bele) 20 dkg vajjal , 1 citrom reszelt héjával , és fél citrom levével , 2 dkg grízzel , 1 ek. liszttel , 5 tojás sárgájával alaposan kikeverjük.. A sütőt (elektromos ) 200 fokra előmelegítjük.
A tésztát elővesszük a hűtőből , sütőpapírral kibélelünk egy tepsit ,( kb 38 x 23 cm) A tepsibe valahogy kiterítjük a már kevésbé ragacsos tésztát . Leghatékonyabb módszer , ha ráfordítod a sütőpapírra és a folpackon keresztül nyomkodod a tepsi méretére. Semmiképpen ne tegyél bele annyi lisztet , hogy sodorható legyen , mert így sül nagyon finomra ! Az előmelegített sütőbe tolod a tésztát , és addig sütöd amíg elkezd emelkedni nálam ez 5-7 perc .Ekkor kiveszed és ráteríted a tölteléket.Továbbra is 200 fokon sütöd . Amikor kicsit színesedni (30-35 perc. ) látszik a töltelék teteje , leveszed 175 fokra a hőmérsékletet , ismét kiveszed , és alábbi habbal beteríted:
6 tojás fehérje , 6 ek. cukor , gyűszűnyi citromlével felverve. Az időtartamok tájékoztató jellegűek , tudjuk , hogy a sütők nem egyformák még akkor sem , ha hőfokot lehet állítani rajtuk.Talán egy kicsit macerásnak tűnik , de valójában nem vészes . Az eredmény bőségesen kárpótol mindenért . A fogyizók semmi esetre ne süssék meg , mert az önmegtartóztatás gyakorlását lehetetlenné teszi. Nekem elhihetitek !
Igaz, én nem szoktam írni ide, annál inkább olvasok :) Nagyon sokat tanultam tőletek. Manapság már csak saját sütésű kenyeret eszik a családom, és a barátaimat is igyekszem rávenni, hogy süssenek. Az itt talált receptekből könnyen megy. Szilveszterkor vacsorás bálban voltunk, de azért vittem sütit. Limara sós rudait sütöttem meg, ami igen jól sikerült. Édesnek Mákos linzert (nagy mák rajongó vagyok), és Nérót sütöttem. Nagyon ízlett mindenkinek. Újévkor kocsonyát ettünk, és lencsefőzeléket is, természetesen. Lencsegulyást akartam, de a lányom elég válogatós, ezért külön lett a lencse meg a gulyás :)
Ma, az ó-év utolsó napján kicsit még fözőcskéztem, sütögettem.
Egy zacskó lencsét beáztattam, meg egy kis füstölt csülköt, majd megfőztem , vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél izesítéssel.
Mikor kész volt, egy kis adagot kivettem, és lilahagymával, pici gyümölcsecettel, olajjal salátát készítettem.
Egy jó merőkanál főtt lencsét viszont ledaráltam, egy szelet barna kenyérrel, amit beáztattam előtte, és tettem hozzá fokhagymát, vöröshagymát, darált diót, füszereztem , kakukkfü, örölt babérlevél, örölt koriander és pici olaj keverékével, végül kikevertem vajjal. Még mehet bele zöldségzöld, de ezt most kihagytam. Ezt a pástétomot küldöm holnap az unokáknak, mert szeretik.
A maradék lencséből lett fözelék, a fött csülökkel.
Készitettem diós koszorút, amit több helyen is láttam, és végre sikerült nekem is megsütni.
Sós, sajtos stangliból két tepsivel lett.
Végül elkészült egy tál kaszinó tojás, és most végre pihizek.
Kedves Paariza! Megsütöttem a mézesedet, és jelentem, rekord idő alatt elfogyott! Mikor meglátták, mindenki azt kóstolta elsönek, és senki nem tudta megállni, hogy még néhányszor ne ismételjen! Egyszóval, igen nagy sikere volt. Kísérletképpen egy részébe tettem aszalt meggyet. Nos, igy is fincsi volt. Köszi a receptet!
3 dl olvasztott méz , 3 dl tej , 3dl porcukor , 3 dkg szalalkáli fél dl tejben felfuttatva , 1 kg liszt , 5 tojás sárgája , őrölt fahéj , szegfűszeg , ízlés szerint .Mindezt összegyúrjuk . Jó ragadós lesz , nem kell gömbölyűre gyúrni.Másnapig a hideg kamrában pihentetjük , ekkor már tudunk belőle rudakat sodorni és a rudakat egyenlő részekre vagdosni.Kb 3 cm -es gömböket formázzunk belőle ,és egymástól távol tegyük sütőpapírra. 150 fokon , alsó-felső sütéssel szép aranybarnára kell sütni. Ne süssük túl , mert megkeseredik.
Amikor kihűlt , verjük fel az 5 tojás fehérjét , 30 dkg cukorral ,1 tk. citromlével gőz felett. Tegyük egy nagy edénybe a puszedliket aminek van teteje is. Öntsük rá a tojásfehérjét , tegyük rá a tetejét és határozott mozdulatokkal rázzuk össze. Sütőpapírra tegyük száradni .Azonnal fogyasztható , sokáig eláll.
Ezt a mézeskalács receptet annak ajánlom , aki a karácsonyfára szeretné aggatni , mert hosszú idő után sem potyog le. Bonyolultabb figuráknak is nagyon jó , mert csak felfele nő és nagyon alaktartó. Azon kívül évekig elraktározható , ha nem jól záródó dobozban tartjátok . A molyok sem esnek neki , mint a puha tesóinak.(Szörnyű tapasztalatból mondom ) Aki "csak" házikót , dobozkát , egyszerű formákat készít és nem szándékozik átmenteni sem egyik-évről a másikra az ne strapálja magát ezzel a tésztával , mert elég komoly fizikai munka jár vele. Kicsit lehet csalni , amikor három nap múlva kivesszük a hűtőböl betehetjük a mikróba 500 watton pár percet melegíteni , de óvatosan figyelgetni kell közben , nehogy túlságosan elolvadjon.
1 kg finomliszt , 50 dkg átszitált porcukor , kakaópor , ha sötétet szeretnénk , mézeskalács fűszer tetszés szerint , 15 dkg forró méz , 3 tojás . Addig gyúrjuk , gömbölygetjük hogy sima fényes legyen és lisztezés nélkül is gyúrható . Mire ez bekövetkezik már a mézeskalácsosok védőszentjét is el szoktam küldeni melegebb éghajlatra , de ha a fent leírt eredményt várod akkor megéri. Mazoisták feltétlenül fele tk. rozslisztből készítsék úgy még fárasztóbb.Ha ez megvan 3 napra beteszed a hűtőbe és kész. Hetekig szedegethed elő , ahogy időd engedi a szórakozást.
A salátámba sütőtököt is reszeltem ,most hogy tele vannak az üzletek adja magát. Nagyon finom édes és nyersen a salátába reszelve igazán szép és jó. Egyébként a lányom is el volt ragadtatva a "296" -os salitól.
Ancsi én is vörösbab konzervet használok leveshez, főzelékhez, mindenhez, imádjuk. Nagyon finom. Én is szoktam csak úgy magában nasizni belőle, mint Bellus.
Pont most volt akciós a LIDL-ben, ezért kattant be azonnal a babsaláta, ahogy megláttam a polcon. Nekem is van mindig itthon sok-sok dobozzal belőle.
Végig olvastam a babsalátádat és csak nyeltem nagyokat. Tök jól hangzik. Én is vörösbab konzervet használok, levesnek, főzeléknek, chilis babnak. Ha akcióba van akkor bevásárolok belőle és mindig van itthon jó pár dobozzal. Szerintem is nagyon fincsi. Nem kell előző este a babot áztatgatni és egyforma puha mindegyik. Jó ötlet ez a babsali
Bellus elhiszem, hogy nagyon bejött a körte a sajttal, hiszen a sajt nagyon-nagyon finom almával, körtével, szőlővel, egyszerűen gyümölccsel. És ami még nagyon jó a sajthoz az a dió. Amikor sajt-tálat szoktam csinálni, mindig teszek mellé diót is, nagyon finom a két íz együtt, aztán ha még egy kis szőlővel is megbolondítom, kész ízorgia.
Yldyco valóban jó ötlet ez a saláta .Szoktam én is savanyú káposztás salátát készíteni , de nem vörösbabbal.A vörösbabot jó magam is imádom , néha megbontok egy konzervet és simán megeszem vacsorára.
Egy érdekes salátát készítettem én is , amibe a véletlen is bejátszott. Bejelentkezett a lányom a hétvégére és nem volt Viki féle fűszeres -olajos krémsajtom. Nosza vettem fetát és gyorsan beledaraboltam a bazsalikomos , oregánós , fokhagymás , kakukkfüves , borsikafüves olajba. Az adag amit vettem csak egy és fél 7 dl-es üveget töltött meg. Közben a férjem hozott be a körtetermésből és az egyik körte kissé romlani kezdett.Nosza fogtam magam , és az ép részeit szépen belekockáztam a fűszeres olajba hogy tele legyen a második üveg is. Pár nap múlva amikor elfogott a salátaéhség , nekiálltam az otthon található dolgokat tálba aprogatni .Póréhagyma , uborka, paradicsom , savanyú zöld alma , kukoricakonzerv , vörösbab konzerv , olajbogyó. Ezután kezdtem gondolkodni milyen öntetet tegyek rá? Ekkor megláttam az időközben szépen összeérett körtés-fetát , a jó kis fűszeres olívában. Ebből kanalaztam a salátámra és mondhatom , egy jó kis barna pirítós kenyérrel még ebédre is azt eszem. Most már szándékosan teszek almát , körtét , egyéb gyümölcsöt is a sajthoz az olajba , nem tudom ki hogy van ezzel , nekem nagyon bejön.
Én azért szoktam a vörösbab konzervet használni, mert egyenletesen puha mindegyik, és nem megy szét keverés közben. Én a csilis babot is ebből a konzervből csinálom. Lencsével még nem ettem, de biztos finom az is. Én a főtt lencsét, lilahagymával, almával és majonézzel szoktam készíteni. Kitűnő köret sültek mellé.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit