1 kg liszthez én kevésnek tartom a 20 dkg kovászt, nyugodtan emeld meg a duplájára. A daagsztás utáni kelesztés így elég hosszú, majd a formázás után rövid. Kevés volt nekiez az idő, ezért repedt fel. A hírtelen meleg beindította a gyors kelést és repedt, a sikérszálak nem tudtak olyan gyorsan nőni. Én a sikért is elhagynám, a kenyérliszt és a garhamliszt magas sikértartalmú, szerintem nem kell bele.
Bezsa beletrafáltál rendesen. Pénteken hazafelé az oviból megkérdeztem Rubent, hogy mi történt az oviban?
Erre a válasz, hát elvettem az Emmát feleségül, aztán elvettem a Hannát feleségül, aztán még el akartam venni az Annát is, de már nagyon elfáradtam. A fiam már most tudja, hogy a házasság néha nagyon fárasztó tud lenni.
Nahát!!!!!! Micsoda jó pasit látnak szemeim. Yldy! Édes a kis katicabogarad. Már megérte bekukkantani, az ember idejön és teljesen elgyengül azoktól a gyönyörű szemektől
Kedves Dark ! Jólenne , ha tudnál fotót feltenni , hogy jobban tudjunk segíteni.Biztos hogy hiba a felrepedés? Néha egy kis repedéssel még gusztusosabb is a kenyér.Nekem is előfordul , hogy a vágás folytatásában bereped.
Ez a Ruben ?! Nagyon drága. Azok a szemek, azok a tekintetek ? Nem is tudom, kire hasonlít ez a gyerek ? :) na vajon kire ? hát tiszta apja ! - vagy nem jól látom ?
Rendszeresen járok ide olvasni, sok jó ötletet találtam az oldalon, köszi, hogy vagytok Még csak a próbálkozós fázisnál tartok, igazán bevált receptem/technikám még nincsen. Ellenben van lelkesedés
Most viszont egyedül nem jövök rá a hibára, úgyhogy tanács kellene. Már a második kenyerem repedt meg, elég csúnyán. Elolvastam mindent a repedésekről itt az oldalon, mégse találtam választ, legalábbis a maira nem. Korábban dagasztás nélküli kenyereket sütöttem, de mióta van kovászom, kezdem kombinálni a recepteket (lehet, hogy ez a baj? ) A kenyértésztám így néz ki: 60 dkg BL80, 40 dkg Gramam, 20 dkg búzakovász, 6,5 dl víz (többet egyszerűen nem vesz föl, így is elég lágy a tészta), 1 mokkáskanál szárított élesztő, 2 teáskanál só, 3 teáskanál sikér. Összesállítottam, gyúrtam is vagy 15 percet, majd 3 órát kelt. Utána átgyúrtam deszkán, és újabb órát kelt. Formázás után megint 30 percet, majd beraktam sülni. 30+15 percet sült tepsiben, gázsütőben, maximum teljesítményen. Már az elején felrepedt a vekni mindkét oldala alul, a sütés során csak nagyobb lett a repedés. A tepsi alá tettem tálban vizet, a kenyeret is megsprickoltam sütés előtt, és 3 helyen be volt vágva a teteje.
Mit rontok el? Kevés a folyadék? Kevés a sikér? Keveset kelt? Túlkelt?
Amikor 50-50 dkg arányban csináltam ezt a tésztát, akkor nem repedt föl, bár akkor vagy 11 órát kelt (DNK-recept szerint 12-t kell, de nem kell bele kovász). Amikor meg rozsliszttel próbálkoztam, akkor teljesen szétnyílt és kovászízű lett, feltételeztem túlkelt. Ezért csináltam ma úgy, ahogy fönt leírtam...
Köszi szépen a segítséget/tippeket előre is! Üdv, Dark
Új vagyok a fórumon, most regisztráltam, de már régóta olvasgatjuk a recepteket és a beszélgetéseket, hasznos sütési ötleteket is vettünk innen, utólag is köszönet érte : )
Most egy nagy problémával szembesültünk, és sehol nem találunk rá megoldást. Ti vagytok a reményünk, hátha valaki már találkozott ilyennel: ETA Siesta kenyérsütő gépünk van, ami még viszonylag újnak mondható. Eddig tökéletesen működött, de ma elindítottuk a programot, sűtőedény nélkül, majd mielőtt dagasztani kezdett volna, kihúztuk a konnektorból, mert nem volt még összerakva a kalács. Kb 2 perc múlva az előkészített edényt beleraktuk, konnektorba visszadugtuk. Azóta nem indul el, viszont a kijelzőn látható a kihúzás előtti óraállás beállításokkal együtt. Semmire nem reagál, fogalmunk sincs mit tegyünk, hogy újra induljon, vagy lenullázzon, vagy kikapcsoljon, hogy megint bekapcsolhassuk. Nagyon fontos lenne, mert minden nap ezt használjuk.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit