Bár még csak most kezdődött az október, nem árt gondolni a közeledő Karácsonyra. Kérlek Benneteket, hogy osszátok meg kedvenc ételeitek, süteményeitek receptjét, amiből válogathatna az ide látogató. Így talán még színesebbé tehetnénk a Karácsonyi ünnepnapok asztalát.
Nagyon jó ötlet, sajna nekem nincs receptem még mert karácsonykor általában megveszem a cukrásznál, ami biztos biztos alapon. De egyszer megcsinálnám én is, főleg ha előre ki tudnám próbálni.
De azért majd én is körülnézek a francia oldalakon, ha esetleg lenne valami szép és jó.
A lisztet elkeverni a sóval,porcukorral,fűszerrel,szódabikarbónával, elmorzsolni a zsírral, közepébe tenni a langyos mézet és két tojást. ( a harmadik tojás a lekenéshez kell) Jól összedolgozni a tésztát, és három részre osztani. Egy részt 35 X 20 cm-re kell nyújtani alaposan lisztezett deszkán, úgy,hogy középen vastagabb legyen a tészta, ide jön egy csíkban a szilvalekvár, rászórva a dió. A tészta két oldalát ráhajtani,lenyomkodni, lekenni felvert tojással. Sütőpapíros tepsire tenni a három rudat, és 175-180 fokon kb. 20-25 percig sütni.
Ha kihűlt, jól záródó dobozba tenni, másnap szeletelni. Sokáig elálló, finom sütemény.
Moha tippjei: a tésztát én betettem a hűtőbe pár órára,így könnyebb volt kinyújtani, és dolgozni vele.
Ha nincs zsír, a vaj is megteszi,én azzal készítettem.
Ha nincs sűrű szilvalekvár, akkor ajánlom Ildikó módszerét: puha magozott aszalt szilvát kevés vízzel összeturmixolunk, és egy picit összefőzzük,jó sűrű legyen, alig kenhető. Ez tökéletesen megfelel a lekvár helyett.
A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal,és a porcukorral.Az élesztőt felfuttatjuk a 2 dl tejben,majd hozzáadjuk a liszthez.Beleütjük az 1 tojást,sózzuk,tejfölt is hozzáadjuk,majd a dagasztó gépben jól kidolgozzuk,Hideg helyen jó néhány órát pihentetjük.(éjjszaka). Ezután 6,-esetleg 8 részre osztjuk,és téglalap alakúra kisodorjuk.(nehéz sodorni,de hajszál vékonyra ki lehet...Így lesz vékony a tészta és vastag a töltelék!)
4-4 tésztát töltünk,a fele mákos,a másik diós.A tésztának egészen a széléig kenjük a tölteléket,a két oldalán egy kicsit behajtunk, majd felcsavarjuk.Kizsírozott,vagy sütőpapiros tepsire rakjuk .Tojás sárgájával megkenjük,és meleg helyen hagyjuk rászáradni,majd fél óra múlva a tojás fehérjével is megkenjük,és hideg helyre visszük kelni.Így lesz szép márványos! Szurkáljuk is meg a tetejét,hogy ne repedjen meg, 35 40 percig mérsékelten meleg sütőbenm sütjük.
Elkészítjük a töltelékeket!
Mákos: 2.5 dl tejbe 30 dkg cukrot felfőzünk és az 50 dkg darált mákot leforrázzuk vele.Reszelt citromhéjj és mazsola is kerüljön bele.majd tegyük félre hűlni
Diós: 2.5 dl vizbe 30 dkg cukrot felfőzünk és a darált diót leforrázzuk,majd mazsolát,rumot adunk hozzá.Hűlni hagyjuk.
Híg lesz a töltelék,de nem baj,mert a cukor dermedésével besűrűsödik! Ne legyen se túl sűrű,se túl híg mire töltjük.
1 kg lisztet 25 dkg margarinnal elmorzsolunk. 1 dl tejben kevés cukorral 4 dkg élesztőt felfuttatunk, a liszthez és a margarinhoz töltjük. 2 tojássárgájával, 1 citrom reszelt héjával, 10 dkg cukorral és annyi tejföllel, amennyivel kelttészta- keménységű tésztát lehet készíteni, tésztát gyúrunk. 3 bejglit készítünk belőle. Egy bejglihez 20 dkg tölteléket számítsunk, amit citromhéjjal, vaníliás cukorral, kristálycukorral és mazsolával ízesítünk. Nagyon kevés tejet adunk hozzá, csak annyit, hogy morzsalékos legyen a töltelék, különben szétrepeszti a tésztát. A felcsavart bejgliket sütőlemezre helyezzük, tetejét tojással megkenjük, és 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Utána tojásfehérjével kenjük át, és fél órára tegyük hideg helyre, hogy a tészta lehüljön, ettől lesz a színe márványos.
120 g tojásfehérje (kb 4 db) 360g porcukor 80 ml víz porcukor a szóráshoz
Én lemértem a 4 tojásfehérjém súlyát, és háromszoros mennyiségű porcukrot mértem ki hozzá.
Vizet csak annyit tettem hozzá, hogy összekeveredjen a porcukorral.
Elkészítés
1. A sütőt 40-50 C-ra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt.
Készítsünk elő egy fakanalat, mert a sütő ajtaját résnyire ki kell majd támasztani vele, mikor betesszük a habkarikákat.
2. A porcukor egyik felével habbá verjük a tojásfehérjét. A cukrot kis adagokban adjuk a fehérjéhez.
3. A cukor másik felét felöntjük a vízzel, és cukorszirupot főzünk belőle. Figyelem! A cukorszirup sűrűségén múlik minden! Addig főzzük a cukorszirupot, míg sűrűn folyós nem lesz! Jó sűrűnek kell lennie, de még ne fehéredjen ki.
4. A forró cukorszirupot további, folyamatos habverés mellett vékony sugárban csurgatjuk hozzá a fehérjehabhoz, majd addig folytatjuk a habosítást, míg kemény habot nem kapunk. ( Olyan lesz a tojáshabunk, mintha gőz fölött vertük volna fel jó keményre. )
5. A sütőpapírra csillagcsöves zsákból karikákat nyomunk, majd porcukorral vékonyan meghintjük, és a kiékelt ajtajú, előmelegített 40-50 C-os sütőbe tesszük 2 órára száradni. A habkarikának nem szabad sehol sem megpirulnia, a szép habkarika hó fehér!
Nekem 2,5 óra alatt készült el egy tepsinyi és nem zsákkal készítettem, mert a második utántöltésnél már ragadt minden, hanem beletettem a felét egy nejlonzacsiba, kis lyukat vágtam rá és 2 soron folyasztottam a tojáshabot. A másik felébe tettem 1-2 csepp piros ételfestéket és így lett rózsaszín habkarikám is.
A borból, sóból, borsból, citromfűből, tyúkhúsleveskockából, az ananász levéből páclevet keverünk. Az enyhén kiveregetett húst egy éjszakán át pihentetjük benne. Másnap lecsöpögtetjük, a felforrósítpott margarinon pirosra, gusztusosra sütjük, majd a visszamaradt páclevet ráöntjük és a pipit puhára pároljuk, míg a leve kissé besűrűsödik.
A körethez a mazsolát sós, borsos vízben kb. 20-25 percig főzzük. Közben az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzákeverjük a megfőtt rizs és mazsolát. Kivajazott kuglófformába nyomkodjuk a rizst, majd egy tálra borítjuk. Az oldalához támasztjuk a húsit, a forró mártásba keverjük az ananászt, majd a rizsre és a húsra csorgatjuk gusztusosan.
Ez a recept egy régi Magyar Konyhából származik N-né G. Éva receptje. Én már sokszor készítettem, mindig nagy sikerrel.
Panettone /nogea+Hugica/
50 dkg liszt,3 dkg élesztő,2-3 dl tej,8 dkg cukor,4 db tojás,20 dkg vaj vagy margarin/15 dkg a tésztába,5 dkg a tetejére/15 dkg mazsola,5-5 dkg cukrozott narancs és citromhéj,vagy cukrozott vegyes gyümölcs,1 citrom reszelt héja,2 dkg vaníliáscukor a tetejére,csipet só
A tésztához valókat összekeverni.Ha megkelt a tészta hozzádagasztani a gyümölcsöket.
Kivajazni egy 25 cm-es formát vagy lábost.
Beletesszük a tésztát,és kb 30 percig újra kelesztjük.
Előmelegített sütőben, 180 fokon,kb 50 percig sütjük.
40 perc után,5 dkg olvasztott vajba belekeverjük a vaníliás cukrot és ezzel meglocsoljuk.
/ Lányok! én még nem próbáltam,de a Húgim igen! meg a barátnője is.Azt mondták fini./
Megmosott kacsát besóztam, befüszereztem (provanszi füszerrel és grillfüszerrel) a hasába tettem 1 almát gerezdekben és 10 db és borban áztatott aszalt szilva szemet. tettem bele l szál rozmaring és egy szál menta ágat. Egy óriási narancsot kicsavartam a kacsára és belsejébe csorgatva, majd kikapartam a narancs belsejét és azt is beletettem a hasába. a héjat pedig mellé. felöntöttem 1,5 dl száraz fehérborral és kicsi vizzel, majd fóliával letakartam és puhára pároltam. a fóliát levéve mindkét oldalát locsolgattam a zsirjával és még egy narancs levével.
Mártás: 10 dkg kristálycukrot megpiritottam folyós karamellnek, lehúzva a gázról ráreszeltem egy másik óriás narancs héját, majd felengedtem narancs levével és beletettem 2 kocka fekete csokoládét, összekevertem hogy jól elolvadjon benne. Közben 2 mk ételkeményítőt kikevertem kb. 1,5 dl hidegvizzel (ezt látni lehet, nem mértem pontosan) beleöntöttem a masszába és kicsit felfőztem sürű, de mégis kicsit folyós mártás lett belőle.
Krumplit csináltam hozzá, amit megfőztem héjában, felkarikáztam amiben sült a kacsa abból a zsirból kivettem, megforgattam többször a kruplit, majd mentát és rozmaringot, nem sokat, ne legyen hivalkodó összevágtam és megszórtam vele a kruplit.
A töltött datolya recijét sikerült feltennem. (Kis segítséggel.) Tavaly karácsonyra ajándék gyanánt elkészítettem. Nagyon fini lett, és jól feltudtam használni hozzá a házi narancslikőrt.
Battisterro Panettone Classico-750g Pannettone is Italian leavened Christmas cake.
PANETTONE /"classzikus/
Hozzavalok: 2db Panettone forma /2x 750ml-es/ A gyumolcs keverekhez:100g mazsola,40g Sukade"ez helyett lehet confiturde cseresznyet is hasznalni.40g aprora vagott confiturozott narancshej, 2Ek Rum,
Az elesztostesztahoz:1/2 blokk eleszto /21gr/,200ml langyos tej, 500gr liszt, 50g cukor, 1 zacsi Vanilcuki, 1/4 tk so, 2 tojassargaja, 1 tojas, 100g pha vaj, 1 tk naranschej /reszelt/ 1 tk citromhej, /reszelt/ 1/4 tk anizspuder, 40g "fajdalomfa"fenyomag vagy Nalatok hogy nevezik?? 30g vaj a keneshez es a forma bekenesehez.
A Panettone eredetileg Milanoi Karacsonyi torta.Hosszu ideig jol eltarthato, ezert idealis teli suti.
Ha nincs Panettone formad a Kuglofsuto is megteszi! Hosszabbitsd meg felfele! Ez fontos. Akkor lesz eredeti formaja . Amolyan "csokuglof". Ezt ugy lehet elerni hogy a kuglofformadat szorosan kormetekered sutopapirral es igy lesz helye a tesztanak felfele novekednie ahelyett hogy kijonne a formabol es elteruljon a sutodbe mint a Nagyalfold. hihi EN EZ kore meg alofoliat IS tekernek mert a sutopapi csuszos es szetjonne. Megeri ez az elsosegelyes gipszforma adas ahogy azt mar leirtam hogy miert. Penzt is sporolsz vele. Nem kell uj format venned.
ELKESZITES:Mossad meg a mazsolat es szaritsd meg konyhapapirral.es keverd hozza a felapritott Sukade HA nincs confit darabolt cserihez es a confit. apritott narancshejhoz.Rakd ezutan felre letakarva.
Az elesztot darabold fel es keverd el 1ooml langyos tejjel es adjd hozza 100gr lisztet. Keverd ezeket jol ossz es hagyd 1 orat pihenni.Lefedve.
Keverd ossze a cukrot Vanilcukit, sot es 10ml tejet.Add hozza a tojassargajakat es az 1 tojast. Add hozza ezutan a maradek lisztet ehhez, a puha vajat, a narancs es a citromhejat az anizspudert es jol dolgozd ossze.Ezutan keverd ossze a mar kesz kovaszhoz.Jol dolgozd ki. Legalabb 5 percig hogy egy egyenletes jo elaszrtikus tesztat kapjal. Lefedve keleszd 30 percig egy meleg helyen.
Dagaszd a kelese utan ossze a felrerakott confiturd gyumikkel es mazsi keverekkeles a fajdalomfa magokkal. Vajazd ki a sutoformadat.Tedd a tesztat a sutoformaba es hagyjad megegyszer letakarva 50 percet kelni amig a duplajara kel.
Ha megkelt a teszta , melegitstd be a sutot es a teszta tetejere vagjal be kereszteket ./Ez sztem el is maradhat.?/ Sussed meg 50 perc alatt egy 175C sutoben /Legkevereses-also reszen 160C/
15 perc sutes utan kend le az olvasztott vajjal a tetejet es a kerszteket rajta es tedd vissza sulni.
Szerencses sutogetest mindenkinek! Remelem osszejon mindenkinek. En meg nem keszitettem. Puszka!
Összegyúrjuk. A tésztát vékonyra kinyújtjuk,kerek formákkal kiszaggatjuk. 160 fokon kb. 14 percig sütjük.
A kekszeket nutellával összeragasztjuk.
50 dkg marcipánt,25 dkg porcukorral összegyúrni,kinyújtjuk,és ugyanazzal a formával amivel a kekszeket szaggattuk,kiszaggatjuk.
Az összeragasztott kekszek tetejét vékonyan kenjük be sárgabarack lekvárral,és fedjük be a marcipán tallérokkal. /Ha nem volt marcipánom akkor én csak díszítettem tortabevonóval,fehércsokival
Josef Zauner,Bad Ischl cukrászmester diós linzere / Nogea/
Hozzávalók:
30 dkg porcukor,
60 dkg vaj vagy margarin/én eddig mindig margarinnal készítettem/
80 dkg liszt,
20 dkg darált dió,
1 tojássárgája,
késhegynyi só,
késhegynyi fahéj/ én egy fél mokkáskanállal beleteszek de így sem sok/
A hozzávalókat összegyúrjuk,majd 2 órára hűtőbe tesszük a tésztánkat. Kb. 3 mm kinyújtjuk, kör alakú cikcakkos formával kiszúrjuk.
A formák fele középen lukas forma legyen. 180 fokon, kb. 13 percig sütjük. Összeragasztunk egy teli és egy lukas formát baracklekvárral. A lukakba lehet tenni diót, ha kisebb a luk mogyorót.
Másnapra ragyogó puha lesz. / Nagyon finom,nálunk karácsonyra mindig van az asztalon mióta ismerem a recit/
A tésztát jól összedolgozni,fél órát pihentetni a hűtőben. ( Latsia a kenyérsütőgéppel dagasztotta a tésztát )
Töltelék:
80 dkg dió vagy mák ( vagy fele-fele ) 50 dkg cukor
40 dkg mazsola vanília,fahéj,reszelt citromhéj
10 dkg édes darált keksz 2,5 dl víz
A mazsolát meleg vízbe áztatni,majd a diót ( vagy a mákot ) összekeverni a darált keksszel,fahéjjal,citromhéjjal,leszűrt mazsival. A vizet és a cukrot felforralni és ráönteni,összedolgozni,hűlni hagyni. A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
4 részre osztani a tésztát,nyújtani, tölteni, tekerni,lekenni tojássárgával, meleg helyen megszárítani.Újra megkenni,de most hideg helyen szárítani. Hústűvel megszurkálni,közepes lángon sütni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit