Finom a babsalátád! Valami hasonlót készítek én is, csak saját babból. A savanyú káposztást még nem próbáltam. Még nem kóstoltam vörös babkonzervet. Az finomabb, mint a tarkabab , vagy az óriásbab?
Szereted a lencsét? Azt is hasonló módon készítem, csak teszek bele még fokhagymát és babérlevelet a lila hagymán kivül.
A savanyú káposztát lilahagymával, pici piros paprika, só, citromlé, pici méz, olaj izesítéssel.
Nagyon finom és ilyenkor ősszel és télen jó kis vitaminpótlás.
Én vörös babkonzervből szoktam csinálni. Tehát 3 doboz vörös babkonzerv, 1 doboz savanyúkáposzta, 3 fej lilahagyma félfőre vágva, ezeket jó alaposan összekeverjük, ízesítjük - ízlés szerint - sóval, cukorral (édesítővel) őrölt borssal és citromlével, majd jó alaposan meglocsoljuk olívaolajjal.
Én nagyon ritkán sütök, nem sütöttem még sem agávéval, sem stéviával. Én a LIDL-es folyékony édesítőt használom sütéshez és főzéshez egyaránt, a kupakján van az adagolás-segéd ez alapján lehet tudni, hogy mennyi felel meg 50 g, 100 g, 2,5 ml, 5 ml és 7,5 ml cukornak. A tapasztalataim szerint a folyékony édesítőnek semmilyen mellékíze nincs, aki nem tudja, hogy nem cukorral készült az étel, hanem folyékony édesítőszerrel, meg nem mondja.
A hozzávalókat összekeverjük, kanállal sütőpapiros tepsire tesszük és egy kicsit ellapitjuk. Előmelegitett 160 fokos sütőben 10-15 percig száritjuk. 1 gáztepsivel lesz belőle kb 16-18 db
Sajnos nem tudom kitől származik ez a recept én is ugy kaptam a kolléganőmtől.
Limara, vészesen szép és kívánatos ez a rumos-diós kocka falat itt lejjebb !!!
Yldyco, van egy barátnőm akinek magasabb egy kicsit a cukorszintje a kelleténél de aki nagyon szereti a sütiket és az édes dolgokat. Vett agávé szirupot, de most az a kérdés, hogy amikor pl cukorral süt az ember, annak a cukornak térfogata is van, amit egy kanál szirup nem pótol. Te sütöttél már agávé sziruppal? Ha igen, hogy sikerült? És stéviával? Hogy reagálnak a magas sütési hőfokra? Van-e mellékízük? Mik az arányok a cukorhoz viszonyítva? Ha tudod.
Hogy őszinte legyek észre sem vettem, úgy látszik ez már kódolt nálam, hogy a cukor részt automatikusan átugrom. Én nem sütök és főzök cukorral csak folyékony édesítőszerrel. Soha semmilyen receptet nem csinálok a megadott cukor mennyiségnek megfelelő édesítőszerrel, kb. a felével vagy inkább a harmadával, úgy kóstolásra.
Biztosan észrevetted, hogy a gesztenye torta krémjébe nem irtam meg, mennyi cukor kell. Ez véletlen volt. Elnézést. Kb. 10 dkg körüli cukor megy bele, izlés szerint .
Paariza! Nagyon finomnak hangzik a kenyérsalátád. Pici módosítással szivesen kipróbálom.
Nálunk most egy nagyon egyszerü saláta a kedvenc. Lilahagyma , uborka, paradicsom és paprika felkarikázva, és sóval, pár csepp gyümölcsecettel és pici mézzel izesitve.
tészta: 4 tojás sárgája, 20 dkg porcukor - ezt géppel jól kikeverni, majd apránként 7 evökanál forró vizet adunk hozzá.. 20 dkg darás lisztet 1 mokkás kanál sütöporral elkeverni és fokozatosan elvegyíteni a tojásos masszával. A fehérjét késhegynyi sóval felverni, és óvatosan a masszába vegyíteni. A tortaformába sütöpapirt teszünk és a tésztát belesimítjuk. Elömelegített sütöben, takarék lángon készre sütjük. A tésztát csak másnap töltjük.
töltelék: Fél liter tejben felfözünk 2 púpos evökanál lisztet. Kihülésig kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Mikor kihült, belemorzsoljuk a 25 dkg kész gesztenye masszát, és 10 dkg puha vajjal jó habosra kikeverjük géppel. Izesíteni lehet pici vanilia cukorral vagy rummal.
A tésztát 2-3 karikára vágjuk, és minden lapot meglocsolunk meggylikörrel, és a krémmel bekenjük. (Tettem a lapokra rumos meggyet, de ez nem fontos.)
Végül a tetejére csoki máz: 10 dkg porcukrot 1 evökanál kakaót, 2és fél dkg vajat, 1és fél evőkanál forró vizzel simára keverjük, majd a tésztára öntjük. Nagyon finom tejszínhabbal tálalva.
Nagyon szeretem a salátákat , ezért folyton kutatok újabb és újabb receptek után.A múlt héten bukkantam rá az olasz kenyérsaláta receptjére , amit természetesen úgy készítettem el , hogy a szülő anyja sem ismerne rá. A mélyhűtőben pihent még az olívás ciabattám egy része.Ezt feldaraboltam 1 x 1 cm-es kockákra és szikkasztottam egy napig.Másnap tettem bele felkockázott paradicsomot , uborkát , jó sok petrezselyem zöldet , olívabogyót , Viki-féle fűszeres olajban érlelt sajtot, a végén egy konzerv fűstölt makréla filét. Öntet: olívaolaj , citromlé, fokhagyma vagy fokhagymapor , bazsalikom , oregánó , borsikafű.( hagymát nem tettem bele , nem véletlenül maradt ki.) Még 5 nap múlva is finom.A fehér kenyér jobban átázik , ezért ha valaki azzal szeretné készíteni akkor fogyasztás előtt pár órával az elfogyasztandó mennyiségbe tegyen csak kenyeret.
Hasznos tipp: Ha valaki bátorkodik munkahelyi reggelire fogyasztani mint én , akkor fogkefe , fogkrém ! ! !
200g liszt, 50g finom kristalycukor, 1 z Vaniliascukor, 75g HIDEG! vaj felkockazva es extra vaj a sutoforma kikenesehez, 1 citrom reszelt heja, 4 tojas M meretu, 1 joo zacsko szaraz lencse vagy bab+sutopapir a bab ala vedeskent , 4x 100g Fehercsoki, 4x125g CremFress vagy suru! tejfol esetleg, 2 ek porcukor,
Elkeszites: Egy tanyerfolott szitald at a lisztet es adjal hozza egy keshegynyi sot.Add hozza a finom kristalycukrot es a Vanilcukit + a reszelt citromhejat.Egy drotos habverovel szoktam en MINDEZT jool egybekeverni barmennyire furcsa is a szaraz dolgoknal is!Add hozza a HIDEG vajkockakat es HIDEG kezzel vagy konyhai keses robotgeppel dolgozd egybe.Teljesen jool el kell dolgozni a vajat! Ha ez megvan, add hozza az 1 tojast es ezzel is dolgozd el.HA tul szaraz lenne a teszta adhatsz hozza jeghideg vizet.OVATOSAN adagolni nem kell tul sok! Majd formazz belole egy labdat es tekerd be folpackba es rakjad a hutobe 30 percre. En egy agyag koralaku recesszelu lepenysutobe sutom mindig. EZT jol kivajazom, majd kilisztezem. Vedd ki a hutobol a tesztat es egy jol belisztezett munkaasztalon egy sodrofa segitsegevel nyujtsad ki egy 32cm kor alakura.Helyezd ovatosan a kivajazott-lisztezett sutoformaba ugy hogy a szelei teljesen felerjenek a forma szelenek tetejeig.Villaval szurkald meg a tesztat es tedd ujra 30 percre a hutobe!Melegitsd elo a sutot 200C-ra. Vedd ki a hutobol a tesztat es fedd be alufoliaval es ontsd ra a szaraz lencset vagy babot /EZT nevezzuk "vak "sutesnek/ Tedd a suto kozepebe es sussed 10 percig.Ezutan vedd ki a sutobol, ovatosan emeld ki az alufoliaval a babot es most sussed EZ NELKUL ujra a sutobe 5 percig.Ezutan kiveszed a tesztat a sutobol es a suto homersekletet leveszed 180C -ra
KREMTOLTELEK: Darabolj fel 300g fehercsokit es egy nyeles labosba olvaszd fel GOZ! folott /NE mikroba mert megeghet!!!/ Ezutan ontsed at a csokit egy keveroedenybe es add hozza a CremFresst poharankent.Gyorsan kell dolgozni, nehogy a fehercsoki megkosson.En EZT is egy drotos habverovel dolgozom ossze gyorsan.Ezutan egyenkent!-eldolgozva add hozza a maradek tojasokat. Ontsed az eloresutott tesztara es sussed 25 percig 180C-on a suto kozepen. A tolteleknek NEM kell teljesen atsulnie!! A kozepen puha maradhat! Sutonkent fuggoen ha esetleg eget stb a sutes kozben letakarhatod esetleg sutopapirral .Nalam erre nem volt szukseg.Hagyjad TELJESEN lehulni ha kesz.
Teteje diszites: Olvaszd meg a maradek /100g/ fehercsokit goz folott es vekony retegbe vond be a torta tetejet egyenletesen.En mandulas csokkal diszitettem+csokigyongyokkel. EZT a tortat fogyasztas elott elkeszitheted mar.Finom volt!
2 egész csirkét ( én csak combot mellet és szárnyat sütök) egyenként kb.1,75 kg bőre nélkül daraboljunk fel. Lisztbe forgatva serpenyőben süssük pirosra 4 ek. olajon. .A recept szerint nem kellene megsózni , de én sózom , borsozom. Tegyük tepsibe a pirított csirke darabokat .A serpenyőben maradt olajba tegyük a 40 gerezd fokhagymát , kakukkfüvet , kicsi rozmaringot pirítsuk 1 percig.Öntsük fel 2,5 dl fehérborral és 2,5 dl csirkehús levessel . Tegyünk bele 1,5 kiskanál sót.Forraljuk további 2 percig és öntsük rá a tepsiben lévő csirkére.Fedjük le alufóliával.175 fokon legalább 50 percig süssük , amíg a hús és a fokhagyma omlós lesz. A leve besűrűsödik a húson lévő liszt miatt.
Iza hivta fel a figyelmet a húsvéti tojásvarázsra - hát ez valami fantasztikus és ötletes. Nézzétek meg a videót, ha most lecsusztunk róla, eltesszük jövő húsvétre :)
Yldyco a szokásos módon egy valamit kifelejtettem az előbbi receptből , de szerintem úgyis tennél bele .Egy vöröshagymát ledarálok a hússal együtt a tojásos alagútba.
Yldyco a húsvéti reggeli receptjei.Egy olyan dobozra méretezve amiben 45 dkg lisztből lehet kenyeret sütni.
Tojásos alagút: 1 kg darált hús 4 egész tojás só, bors , fokhagyma , vegamix , kicsi fűszerpaprika . Alufóliával kibélelem a formát ,( Yldyco sütőfóliával ) A forma oldalaihoz nyomkodom a húst , úgy hogy egy "alagútnyi" gödör legyen a közepében.Ebbe az alagútba , főtt tojást kockára vágva , felvert nyers tojással összekeverve só , bors , vegamix beöntjük.Kb 4 főtt tojás 3 nyers , de ez edényfüggő .Alufóliával ne csak a tetejét borítsuk be , hanem alaposan körbetekerjük.A sütőt előmelegítem 230 fokra , de amint betettem a húst visszaveszem 175 - re és kb 1 órát sütöm.Kihűlés után szépen szeletelhető.( Ne töltsük meg a "gödröt" színültig a tojásokkal , mert nő mint a rántotta.
Almás rakott csirke : Kb 6 db fél csirkemell (filé) sózom és pirospaprikás borsos lisztbe panírozom.A dobozt kirakom bacon szalonnával , rá a panírozott csirkemellet , rá egy vékonyra szelt közepes almát , reszelt sajttal megszórom.Újra csirke , alma leöntöm 3 db felvert tojással , leszórom reszelt sajttal ,a tetjét bacon szalonnával beborítom.Ugyanúgy sütöm mint a fentit.Fóliás bebugyolálás fontos , mert fröcsög.Hidegen szintén gyönyörűen szelhető.Egyszer egy újságban láttam fotót és nagyon megtetszett , de bonyolultabb volt az elkészítése.
A tésztát begyúrtam, megkelesztettem. Amig kelt a tészta a sonkát kis darabokra szaggattam, majd összekevertem, gyúrtam a tésztával. 2 részre szedtem és püspökkenyér formába tettem. Langyos sütőben még egyszer megkelesztettem, majd megkentem 1 egész tojással és 150 fokon légkeveréssel kb 40 percig sütöttem. Aztán konyharuha alatt hagytam kihűlni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit