Szervusz Kartika! Köszönöm az infókat, igen, nézegettem a kezdőknek rovatot, és az első kenyeremet is Margit receptjei közül készítettem el. Jól értettem, hogy a 8-as programon készíted a kenyértésztát? És próbáltad a pizzát is ezzel a programmal? Nem tudod, ott jók-e a recept adatai, vagy a pizzatésztára is van jól bevált recepted?
nekem is Bomann gépem van. nagyon jó kis gép, engem évek óta szolgál. Igaz már én is sütőben sütök. Én nem mindig használok kovászt, sőt, keveset, inkább öreg tésztát, azt sem mindig. A géphez adott receptek nem a legjobbak, síkertelenséget okoz. (német liszthez van kalkulálva, német kenyerekhez, aránytalaní9
A véleményem, hogy.kezdőnek először jó benne kenyeret sütni, míg meg nem tanulja a csiziókat. A gép kisebb kenyeret szebben csinál. Nézd át itt a tanácsokat kezdőknek, tipikus kenyérhibák, helyes liszt folyadék arány. keress kimondott kenyérsütőbe való gépi receptet, 50 dkg liszttel csináld. nagyon jó kis kenyereket fogsz csinálni. néha nézz bele a gépbe, milyen a kis "gombóc' állaga. kell-e hozzá még egy kis folyadék. a folyadékkal óvatossan bánj, ne tedd mind hozzá, egy kanálnyit tarts vissza, ha szükséges akkor menet közben első 10 percben hozzá tudod tenni.( Látod hogy nem szép sima, egyenletes, kerek, rugalmas a kis gombóc) első 15 percben a gépet is nyugodtan kinyithatod. sőt ha nagyon meleg a konyhád, akkor nyitott gép tetővel is kevereheti az az első 20 percben, hiszen akkor dagaszt. (utána le kell csukni) a gép programtáblája jelzi.
az itt lévő receptek mint arányban, mind mennyiségben mind kiprobált, jó receptek, bátran használhatod, csak azt nézd, hogy gépi vagy kézi sütésre van írva. a gépi sütésnél kicsit más.
Én a 8. programot használom ha csak dagasztok, utána ki szoktam venni. (itt pont 20 perc a dagasztás) és innen kézzel dolgozom tovább.
Szia Edina! Ha IDE KLIKKELSZ ITT AZ E-MAIL cimem, s levélben szivesen leirom az én kovászos ügyeimet, s ha jól emlékszem még fázisfotóim is vannak, akkor esetleg azt is el tudom küldeni Neked. De ennek utána nézek.
Igen jó a kovász gépbe is, de elegendő, ha a kenyérsütőben csak megdagasztod a tésztát, nem kell kézzel dagasztanod, utána megformázod, edénybe rakod és sütőben megsütöd. Tényleg nagyon egyszerü, s biztos vagyok benne, hogy nagy örömötök lesz benne.
Bevallom engem sem fogott meg a kenyérsütőgépben sütött kenyér, valahogy nem tetszett, hiába volt ehető.
Most láttam csak a Társalgóban írt üzeneted, de akkor már nem voltam itt. Úgy tudok leülni a géphez, hogy amikor a kislányomnak meg a férjemnek sincs rám éppen szüksége, és van egy percem, akkor lecsüccsenek ide :-))...De köszönöm, hogy írtál! Te hogyan kovászolsz? Itt az oldalon találtam 2 receptet, de nem tudom pontosan értelmezni őket. A kovász jó sütőgépbe is? - nem bízom a dagasztási képességeimben... Köszönöm, ha írsz! Üdvözlettel: Edina
Buzasikért bioboltokban kapsz, de mint mondtam én teljesen megvagyok nélküle még akkor is, amikor teljeskiörlésü kenyeret sütök. (nálam a kovász teljesen kiváltja a sikért) Bár az is igaz, hogy én nem kenyérsütőben, hanem rendes tüzhely sütőjében sütöm a kenyeret. Előbb-utóbb Te is biztos jobban meg fogod szeretni a sütőben sütést, mint itt oly sokan.
A kovász pedig tényleg csak macerásnak hangzik, ám egyáltalán nem az. Azt a pár napot kell kivárni, amíg beérik a kovász, aztán minden sütéskor amikor elveszel belőle, csak pótolni kell, az pedig 1 percbe sem telik.
Nagyon szépen köszönöm a gyors és kedves választ! Ma sütöttem először kenyeret, a közepe beesett, a gép leírása szerint ez azt jelenti, hogy alacsony volt a lisztek sikértartalma. Ami nem is csoda, mert ahogy írtad, biztos, hogy nem búzasikért adtak el a férjemnek. Na, majd keresünk akkor egy másik helyet, ahol ilyesmit lehet kapni, ezt volt a legnehezebb beszerezni. De maga a kenyér teljesen fogyasztható lett! A kovásznak nem tudom neki merjek-e állni... Nagyon nehéz/macerás? Mert annak hangzik...
Még egyszer köszönöm, hogy válaszoltál! Üdvözlettel: Edina
ROZSLISZTEK Kód
Rozsláng RL-60
Világos rozsliszt RL-90
Sötét rozsliszt RL-125
Teljes kiőrlésű rozsliszt RL-190
BÚZALISZTEK
Sima búzaliszt BL-51
Finomliszt BL-55
Fehér kenyérliszt BL-80 Egységes búzaliszt (teljes kiőrlésű) BL-112
Egyszerfogós liszt BF-53
Kétszerfogós liszt BF-55
Graham liszt GL-200
A búzasikér olyan minőségű, mint a liszt, színe halvány zöldesbarnás, de egészen halvány. Sajnos most nekem nincs itthon, hogy lefotóztam volna.
Csak egy tanács: amióta én kovásszal sütöm a kenyeret azóta nem használok sikért, legyen az mármilyen összetételü lisztből. S mindig ragyogó kenyereket sikerül sütni.
S jó helyre irtál, itt mindig látja valaki, és válaszol.
Remélem tudtam segiteni, és üdv az oldalon, gyere máskor is.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Van egy Bomann márkájú gépem, aminek a leírásában vannak receptek is, amelyek állandóan valami 1050es lisztet emlegetnek. Nem tudjátok ez mit jelent? És meg tudná valaki mondani, hogy hogyan néz ki a búzasikér? A férjemnek adtak valamit, de nehezen hiszem el, hogy ez az... Előre is köszönöm a válaszokat, ha nem ide kellett volna írnom, akkor bocsánat, és elirányítanátok a megfelelő topic-ba? Köszi!
Sajnos nagyon ritkán jutok el ide,akkor is inkább csak bekukkantok.Beindult minden a kertben,sok a tennivaló,meg érnek is a gyümölcsök folyamatosan.A csersznyétől már a hócipőm is tele van,vagy 30 kilót szedtem le,de van még rajta legalább ugyanennyi.Gyönyörű nagyszemű ropogós germensdorfi.Kicsi csirkéim is vannak,amikkel több a gond,ráadásul egy tyúkom is elült,már 3 kis csibe van.Lesnem kell azokat is.
Pusszantás mindenkinek!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit