1 kg liszthez én kevésnek tartom a 20 dkg kovászt, nyugodtan emeld meg a duplájára. A daagsztás utáni kelesztés így elég hosszú, majd a formázás után rövid. Kevés volt nekiez az idő, ezért repedt fel. A hírtelen meleg beindította a gyors kelést és repedt, a sikérszálak nem tudtak olyan gyorsan nőni. Én a sikért is elhagynám, a kenyérliszt és a garhamliszt magas sikértartalmú, szerintem nem kell bele.
Bezsa beletrafáltál rendesen. Pénteken hazafelé az oviból megkérdeztem Rubent, hogy mi történt az oviban?
Erre a válasz, hát elvettem az Emmát feleségül, aztán elvettem a Hannát feleségül, aztán még el akartam venni az Annát is, de már nagyon elfáradtam. A fiam már most tudja, hogy a házasság néha nagyon fárasztó tud lenni.
Nahát!!!!!! Micsoda jó pasit látnak szemeim. Yldy! Édes a kis katicabogarad. Már megérte bekukkantani, az ember idejön és teljesen elgyengül azoktól a gyönyörű szemektől
Kedves Dark ! Jólenne , ha tudnál fotót feltenni , hogy jobban tudjunk segíteni.Biztos hogy hiba a felrepedés? Néha egy kis repedéssel még gusztusosabb is a kenyér.Nekem is előfordul , hogy a vágás folytatásában bereped.
Ez a Ruben ?! Nagyon drága. Azok a szemek, azok a tekintetek ? Nem is tudom, kire hasonlít ez a gyerek ? :) na vajon kire ? hát tiszta apja ! - vagy nem jól látom ?
Rendszeresen járok ide olvasni, sok jó ötletet találtam az oldalon, köszi, hogy vagytok Még csak a próbálkozós fázisnál tartok, igazán bevált receptem/technikám még nincsen. Ellenben van lelkesedés
Most viszont egyedül nem jövök rá a hibára, úgyhogy tanács kellene. Már a második kenyerem repedt meg, elég csúnyán. Elolvastam mindent a repedésekről itt az oldalon, mégse találtam választ, legalábbis a maira nem. Korábban dagasztás nélküli kenyereket sütöttem, de mióta van kovászom, kezdem kombinálni a recepteket (lehet, hogy ez a baj? ) A kenyértésztám így néz ki: 60 dkg BL80, 40 dkg Gramam, 20 dkg búzakovász, 6,5 dl víz (többet egyszerűen nem vesz föl, így is elég lágy a tészta), 1 mokkáskanál szárított élesztő, 2 teáskanál só, 3 teáskanál sikér. Összesállítottam, gyúrtam is vagy 15 percet, majd 3 órát kelt. Utána átgyúrtam deszkán, és újabb órát kelt. Formázás után megint 30 percet, majd beraktam sülni. 30+15 percet sült tepsiben, gázsütőben, maximum teljesítményen. Már az elején felrepedt a vekni mindkét oldala alul, a sütés során csak nagyobb lett a repedés. A tepsi alá tettem tálban vizet, a kenyeret is megsprickoltam sütés előtt, és 3 helyen be volt vágva a teteje.
Mit rontok el? Kevés a folyadék? Kevés a sikér? Keveset kelt? Túlkelt?
Amikor 50-50 dkg arányban csináltam ezt a tésztát, akkor nem repedt föl, bár akkor vagy 11 órát kelt (DNK-recept szerint 12-t kell, de nem kell bele kovász). Amikor meg rozsliszttel próbálkoztam, akkor teljesen szétnyílt és kovászízű lett, feltételeztem túlkelt. Ezért csináltam ma úgy, ahogy fönt leírtam...
Köszi szépen a segítséget/tippeket előre is! Üdv, Dark
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit