Ancsi nagyon ízlett a családnak (én eddig csak fagyasztottat vettem, de ég és föld)
Ruben csokiöntettel, Donna szilvalekvárral (saját, cukor nélküli) mi Apával szeder lekvárral (saját) ettük. Valami isteni fincsi lett. Én nem nagyon morzsáztam szét, olyan jó kis falatokra tépkedtem.
Ancsi,Pannika,Marica:köszönöm a köszöntéseket,de nem ma névnapolok.Azért nagyon jól esett ám!
Yldyco,gondolom ezzel meg is van a válasz a kérdésedre.
Tengizben dolgoztam évekig (Kazasztán,akkor még SZU),és az amcsik nem tudták kimondani a nevemet.Mivel a Gyöngyit nem lehet angolra fordítani,így lettem Georgina.
Zsuzsa,köszi,megpróbálom megfogadni,hogy ne gondoljak a műtétre.Tudom,hogy igazad van,szeretném is,hogy szokják egy kicsit,hogy milyen is,amikor nincs minden kéz alá rakva,de már csak ilyen lüke vagyok.Ezt a kettősséget kellene feloldani valahogy.
Látod Yldy! Mondtam én hogy ügyes kislány vagy és sikerülni fog. És hogy ízlett a családnak? Általában én is sütőben sütöm, nem kell ott állni mellette. Kompóttal is nagyon finom, legutóbb én meggy befőttel ettem a többiek eperdzsemmel.
Ancsi megcsináltam a morzsát. Hát nem tudom miért tartottam tőle eddig, így sütőben sütve kifejezetten élvezetes volt, főleg, hogy nem kellett állandóan kevergetni.
Nagyzsuzsi: Köszi, megtaláltam a zöldagyagról szóló bejegyzésedet, a héten elindulok felfedező útra.
Yldyco: Nekem ilyen a császármorzsa receptem: 40 deka liszt (szerintem réteslisztből a legjobb), 4 dl tej, 3 tojás, 0,5 citrom, 5 dkg zsír (én vajjal csinálom) , 10 deka cukor, kis só. A tojások sárgáit a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a zsiradékot és a citromlét és simára keverjük. Beletesszük a lisztet és lassan hozzáadjuk a tejet, majd óvatosan belekeverjük a tojások kemény habját. Tepsit kibajazunk és a tésztát beletéve előmelegített sütőben pirosra sütjük. Én 180 fokon szoktam. Amikor már majdnem teljesen kisült, kb 20 perc múlva, fakanállal kis kockákra vágjuk, kicsit visszatesszük a sütőbe egy rövid időre. Amikor kész, én még kicsittovább aprózom a fakanállal. Tetejét vaníliás cukorral hintem meg. A családom áfonya lekvárral szereti. Érdemes kipróbálni. Legközelebb ha elmegyek a "sógorék" országába, megkóstolom az "eredetit" A recept egyébként Végh Júlia .Szakácskönyv fiataloknak című kötetből származik.
Hát ez természetes, hogy segitek, nagyon szivesen teszem, végre nemcsak én szorulok segitségre hanem én is adhatok valamit. Most lépek egy kicsit mert főznöm kell. Majd mesélj Yldy hogy sikerült. Biztos jó lesz, ügyes lány vagy
Már annyit beszéltünk róla hogy szerintem a napokban én is beiktatom, gyorsan kész és fincsike nyami. Van mikor csak úgy kivánunk valami nasit akkor beáztatom a darát, igaz hogy akkor jó ha jó sokat áll a tejben mert akkor jól magába szivja és biztos nem lesz kemény.
Úgy jó ahogy Iza mondja én is úgy csinálom. Nekem gázsütőm van és 7-re állitom sajna nem tudom hogy hány foknak számít de szerintem kb 170-180 foknak felel meg. Kivajazom a jénait /tepsit ha sütőben sütöm / és amikor már sűrű akkor megfordítom és keverek rajta. Nagyon szívesen segitek csak szólj nyugodtan és ne butáskodj hogy hülye kérdést teszel fel. Azért vagyunk hogy segítsünk egymásnak, nekem is van ám olyan amit még soha életemben nem csináltam és halvány fogalmam sincs hogy kezdjek hozzá. Na akkor jön a segítség innen a topicról.
Yldyco úgy látom Ancsi már elment .Ha megengeded válaszolo helyette.Én úgy szoktam sütni , hogy egy kivajazott hőálló tálba teszem a masszát .Fontos hogy a tejben órákig álljon a dara. 175 fokra bemelegítem a sütőt és először akkor kavarok bele villával , amikor már látom hogy kezd sűrűsödn i.Később már pár percenként jól átkavarom az edény aljáig. Nem szabad engedni hogy száraz legyen.Amikor már jó morzsás , akkor ki is kell venni.
Hány fokon és mennyi ideig kell kb. sütni a sütőben? Sütőpapírra teszed, vagy kikened a tepsit? Bocs, hogy ilyen hülyeségeket kérdezek, de még soha nem csináltam ilyent se sütőben, se a főzőlapon.
Most olvasom Zsuzsa beirását hogy még nem próbálta sütőben, mert fél hogy kiszárad. Amikor sütőben készítem akkor a tepsire teszek fóliát és ott a gőzben megpuhul és eszébe sem jut kiszáradni. Aztán leveszem, átkeverem és már csak egy kicsit hagyom hogy megpiruljon.
Köszi szépen, már egész jól és örülök is neki. Szerintem még egyszer betekerem és már táncikálhatok is és akár ugrándozhatok is.
Mi ujsi császármorzsa ügyben? Ma szeretnéd megcsinálni? Nekem sikerül mindig és nagyon szeretjük, jó kis lekvárral, porcukorral, ki mivel szereti. Próbáld ki nem csalódsz benne meglátod és majd mesélj.
Igen, én is olyant szeretnék amiben a lehető legtöbb tk. rozsliszt van. Majd írd meg hogy sikerült a mű! Hát az az 1 dkg friss élesztő amit a recept ír elég kevés, gondolom ezért kell még bele sütőpor is. Akkor mivel csinálod ha nem margarinnal? (azt írod nincs jó zsírod)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit