Hiboga habiga sulujzától való a recept . Szemre nem látszik mennyire finom , egy habos csoda.Feltétlenül próbáljátok ki.Annyit fűznék hozzá a recepthez , hogy 20 perc 175 fokon való sütés után legalább egy órát sütöttem 150 fokon az extra adagot.
Bellus! Köszönöm a pofonegyszerü kenyér-recepted. Majd a porcukorszórómat eldugom :-)De most ne nevessetek ki. Én már több mint 20 éves sütök kenyerek. Első gépem még egy kis kemence formáju Funai volt. Több mint 10 évig birta a strapát, addig szerelőt sem látott. Kenyereim mindig ebben a gépben sültek. Most meg ahogy kinyilt előttem a világ és sütőben sül a kenyér, nem merek gépben sütni :-)
Viszont Bellus ez tényleg egy pofonegyszerü kenyér, le is mentettem a hozzávalóit. Nekem is van egy ilyen gyorsanpácbólkihuzós receptem. Nem árt, ha lesz mégegy.
Alapját a tutirecept.blogter.hu-n találtam , persze családunk ízlésére alakítottam kicsit.
Eredeti vadasmártás
1 kg marhahúst vastagabb szeletekre vágok
mustárral vékonyan megkenem
4 nagy sárgarépát
1 fehérrépát
2 nagy vöröshagymát vastagra szeletelek
annyi vizet amennyi ellepi felforralok, mindent beleteszek
őrölt borsot, 1 babérlevelet, amikor felforrt 2-3 evőkanál ecet. ha kihűlt 24 órára hűtőbe teszem.
másnap a páclével együtt kuktában puhára főzöm , majd a levet leöntve a hússzeleteket sózom , borsozom , ételízesítővel(vegamix) beszórom.
A szalonnazsírt felteszem a tűzhelyre, a hússzeleteket átforgatom rajta.A zöldségeket kiszedem a pácléből ,a mixeléshez szükséges lé mennyiséggel mixelem.
2 kiskanál kr.cukorból karamellát készítek .Ráöntöm a mixelt zöldséget.Mustárral sóval , 2 dl tejföllel , étkezési keményítővel behabarom.Esetleg citromlét ízlés szerint tehet bele aki savanykásabban szereti.
Általában egy adag mártást el is tehetsz a fagyasztóba olyan sok lesz .Szoktam még fagyasztani fűszeres húsgombócokat fasírozott szerűre elkészítve fokhagyma nélkül. Morzsába forgatás nélkül 1-2 kanál olajon átsütve.Ha gyors ebéd kell , a gombócokat és a mártást előszedem , és spagettit főzök hozzá , máris királyi ebéd készült.
Viki ! A félbarna kenyér receptjét a 205-ös hozzászólásban már leírtam , Zsuzsa észrevételére az élesztő mennyiséget utólag ki is javítottam 1,7 dkg kell bele , friss. Az olaj valóban csak 2 ml.Azóta nem veszem ki a gépből dagasztás után , hanem ugyanúgy járok el vele ahogy az alábbi fehér kenyérnél írtam.
Nekem nem jönnek be a gépben a komplett programok , mert nem mindíg egyformán kel az a kenyér.Ha nem figyelek oda ráadja akkor is a sütést ha még nem megfelelőn kelt.Ezért szeretem külön a dagasztó-kelesztő programot használni , majd ráadom a sütést amikor úgy látom , hogy kell.Lehet hogy azért van ez így mert friss élesztőt szeretek használni . Vikikém remélem már kiheverted annyira a disznóölést hogy ez érthető . Nem használtam semmiféle számodra érthetetlen szót , mint például a lukasító.
Viki kérésére leírom a pofonegyszerű fehér kenyérkémet. Szerintem már gyorssegélyként elküldtem neked , de változtattam az arányokon , mert egyrészt az én gépemnek túl sok volt az eredeti adag , másrész férjem egyedül eszik fehér kenyeret és nem akaja egy hétig enni.Mivel nagyon egyszerű , sem nyanyát , sem burgonyapelyhet nem tartalmaz , három napnál további állás után veszít a frissességéből.Lidl-s magyar lisztből sütöm , nagyon bevált .A gépbe készítési sorrendbe írom az összetevőket.
4,6 dl víz
22 dkg finomliszt
44 dkg rétesliszt
1 lapos evőkanál kristálycukor
1 lapos evőkanál porcukor
1,7 dkg friss élesztő a liszt tetejére morzsolva.
Dagasztás , kelesztés elíndítva.Annyira kelesztem meg , hogy az üst pereménél kb 2 cm - rel lejjebb legyen a tészta széle .Akkor elindítom a sütést.Ha a kelesztő program végéig ez nem következik be , akkor hagyom még lekapcsolt állapotban kelni,Ha előbb bekövetkezik , mint ahogy a program végezne , akkor előbb elindítom a sütést.
A kristálycukrot megpirítjuk. Amikor teljesen felolvadt, hozzáadjuk a darált diót, jól összekeverjük. Kiolajozott tányérra öntjük, ha kihűlt, megszilárdult, ledaráljuk. A töltelékhez valókat vízgőz felett kb. 5-10 percig keverjük, míg összeáll. Hozzákeverjük a ledarált grillázst, és még melegen az ostyalapokat megkenjük, egymásra fektetjük. A megtöltött lapokat gyengén lenyomtatjuk, másnap a tetejét csokimázzal bevonjuk.
Megjegyzés
A receptet Petyaanya küldte. Köszönjük Mindmegette oldalról másoltam.
50 dkg semleges izű keksz, darálva (fele zabkeksz volt, fele sima háztartási keksz.)
20 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor (ezt kihagytam), 2 ek kakaópor, 1-2 ek rum vagy aroma.
A hozzávalókat összegyúrjuk, megolvasztottam a vajat és mivel nem állt össze igy adtam hozzá még tejet, hogy olyan legyen az állaga mint a kókoszgolyóé.
Egy őzgerinc formát kibélleltem folpackal belasimítottam egy réteget.
Töltelék 4 dl tejszín 1 cs. főzés nélküli pudingpor vaníliás, ezt kikeverjük felét belesimítjuk az őzgerincben belefektetün izlés szerint banánt ( lehet más is) bevonjuk a maradék krémmel, majd ráteszük még a kekszes tésztát.Letakertam folpackal és hidegre tettem másnap jól vágható!
Sajnos nem tudom kié a recept nem írtam fel.Neten találtam.
25 dkg cukorral 1 dl tejet felfőzünk, forrástól 4 percig főzzük. Ezután a forró cukros tejbe 10 dkg vajat felolvasztunk, ha elolvadt 7 dkg réteslisztet, 10 dkg kókuszreszeléket keverünk bele. Felébe 2 evőkanál kakót keverünk. Még melegen kivajazott alufóliára símitjük, először a kakakósat, majd a tetejére világosat. Vékonyra nyújtjuk és szorosan felcsavarjuk. Hűtőszekrénybe teszzük, ha kihült vékony szeletekre vágva tálalhatjuk.
A narancs héját vékonyan lehámozni,a fehér részt eltávolítani.Annyi vízzel felönteni amennyi ellepi.Kb. 4-5 napig áztatni,naponta 1x-2x cserélni a vizet rajta.Majd lemérni a narancshéj súlyát, felcsíkozni,vagy kockára vágni,és azonos súlyú cukorral feltenni főni.Amikor a héj karamell bevonatot kap (nekem kb.45 perc),leszűrni,és cukorba forgatni.Másnapig hagytam száradni.
A tejszínnel felfőzzük a cukrot, 4-5 percig forraljuk, majd beletesszük a vajat és további 4-5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, a beleszitált kakaóval simára keverjük. A hűtőben lehűtött krémet még egyszer habosra keverjük.
Mariska ! Itt a finom tex-mex húspogácsa amit tegnap ígértem.
1 kis fej vöröshagyma apró kockára vágva , 1 gerezd fokhagyma préselve, fél cső piros húsú paprika apró kockára vágva , 50 dkg darált marha ,2-3 evőkanál csilimártás, aki nem szereti a csípőset tegyen ketcupot , 2 tojás , fél kiskanál só , 15 dkg konzerv kukorica , 25 dkg konzerv vörösbab , 4 dkg reszelt sajt.
Az egészet jól összegyúrni , 12 db gombócot formázni belőle és a kiolajozott vagy vajazott muffinsütő mélyedéseibe tesszük.Légkeveréses sütőben 175 fokon 20-25 perc sütés. Ennyi az egész , hidegen melegen nagyon finom.Természetesen bármilyen húsból nagyon finom , pulykacombbal is próbáltam.
Másik sós muffin amiről beszéltünk a Bolognai :
10 dkg spagetti , só , 22 dkg finomliszt , 1 csomag sütőpor , 1 mokkáskanál őrölt bors , 2 tojás , 0,75 dl olaj , 1,5 dl Bolognai mártás.(én ezt magam csinálom .egy kis fej hagymát olajon megpirítok , 20 dkg darált húst rádobok ,1 aranyfácán paradicsomkonzervet + 2 konzervesdoboz vizet felforralok 1 evőkanál liszttel besűrítem , borsikafűvel , sóval , oregánóval , bazsalikommal, ízesítem.Pizzára is jó.)1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl, 8 dkg durvára reszelt eidámi sajt bele ,+ néhány dkg a szóráshoz , 20 dkg paradicsom , fél csokor petrezselyem.
A spagettit kifőzzük , A lisztet sütőporral és borssal összeforgatjuk. A tojást az olajjal felverjük , a bolognai mártást és a joghurtot hozzáadjuk , a lecsöpögtetett spagettivel , a liszttel és a durvára reszelt sajttal , az apró kockára vágott paradicsommal és a petrezselyemmel összekeverjük.A muffinsütőt vajjal kikenjük , mélyedéseit 3/4-ig töltjük a keverékkel , tetejét sajttal leszórjuk .Légkeveréses sütőben 175 fokon 20 perc alatt megsütjük.A formában hagyjuk 5 percig , utána szedjük ki.
Ezek a kedvenceim .Mariska ha kipróbáltad és megtetszett a sós muffin , van még Gombás-rizses , Spenótos duplán sajtos , Burgonyás sajtos , Hagymás sajtos , Tökmagos sajtos , ha valamelyik kell még egy szavadba kerül , ide írjál. Jó étvágyat !
Kefires maffin:4 tojás(ha nagy akkor 3) kefires pohár cukor 2 ,(én 1 -et csak ),1 pohár olaj,1 kefir,3 pohár liszt amibe sütöpor és kicsi szódabikarbóna és fél pohár kókusz reszelék(nemfontos),géppel kikeverni és lehet kanalazni a maffin papiros formába,a tetejére meggy szemek 3-4db.Lehet a maszába 1 kinyomkodott alma reszeléket is tenni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit