Kb:6 szemely reszere es EZT egy 18cm atmeroju tortaformaba megsutni. EN dupla adaggal sutottem igy en 26cm atm.tortaformat hasznaltam /Hiaba, En kicsivel NEM kezdek!/
155g 70% Swiss noir csoki /etcsoki!/
olaj vagy vaj a tortaformat kikenni vele es en sutopapirral mindenhol kibeleltem
4db "M"-es meretu tojas
100g finomitott kristalycukor
2 korte, /En lecsepegtetett kortekompotot ajanlok, mert Aaaz nem barnul be!
125g mandula,
125g feher hejnelkuli foldimogyoro /en dioval keszitettem mert EZ volt itthon/
40g kandirozott gyomber,
1/2- 1 kk fahej
Elkeszites: Melegitsd elo a sutot 150C -ra. /Legkevereses:130C/
A csokit olvasszad fel goz folott es hagyjad lehulni langyosra. Zsirozd ki a tortaformad es beleld ki mindenhol sutopapirral./Szilikonos barna!/
Valasszad szet a tojasokat 2 talba.es a sargajat keverd ossze .
Verd fel a tojasfeherjet es kicsinyeskent add hozza a finomitott kristalycukrot .A habnak szep fenyesnek es kemenynek kell lennie amikoris kesz.
Hamozzad meg a korteket es tavolitsd el a maghazat, majd negyedeld el hosszaban./En ajanlanam hogy csepegtessetek ra citromlevet, mert a friss gyumolcs bebarnul! En ezert is hasznalok inkabb kortekompotot es ez kemenyebb is.
Apritsd fel a mandulat es a foldimogyit es a kandirozott gyombert. /EN megoroltem + extra adagkent apritottam meg bele hogy latszodjanak a db-ok MOGYI-MANDULA es meg extra csokidarabokat is tettem bele.
Keverjed ovatosan a felvert tojasfeherjehez a tojassargajat es utana az olvasztott csokit, majd add hozza meg ovatosan a mandulat a foldimogyit es a gyombert, fahejat.
Ontsed a tortaformaba, osszad el egyenletesen benne a masszat es helyezd utana a korteket hosszaban ugy hogy konnyen szeletelheto legyen ha kesz.
NE nyomkodd bele a kortet! Ugyis 1/2-ig lefog sullyedni a sutes kozben. Akkor szep a torta ha a kortek kilatszodnak belole!
tegyed a sutod kozepebe, es kb: 1 ora alatt sussed keszre. Hagyjad a tortat teljesen kihulni!!!! Kapcsold ki a formabol es tavolitsd el korbe a sutopapirt.
Szervirozd edesitett tejszinhabbal. Jo etvagyat! Megjegyzes meg: Az eredeti receptben a tojassargajat keverik ossze az olvasztott csokival es utana a cukros felvert feherjevel. NOS, Naaalam a csoki igy megkemenyedett es nemtudtam volna osszekeverni a felvert habbal. Ezt keruld el, akkor siker! Finom torta!
Lanyok, en irot irtam, de sztem az osszerazott Yoghurt vagy aludttej lehet ennek a megfeleloje. Az IRO csak savo ugye??? Pont ez a kisse savanyu iz ad a kremnek egy pikans izt! Ezert tartottam fontosnak hogy irjak meg rola es kiegeszitsem a leirt receptet meg.
Megjegyzes : A fehercsokit NE melegitsd Mikroba, mert egyszeruen megeg! En tudom mert pechemvolt 1x igy vele!!Ez tulajdonkeppen a "fehercsoki"szarazanyagatol van es ez a tejpor. Megeg!
Hozzavalok:130g puha sozatlan vaj, 190g kisszemu"kristalycukor, 2 db tojas felverve, 1tk vanilia esszencia, 250g sutoporos liszt, 1,2dl iro, 280g dbokra felvagott fehercsoki , es meg fodrosan kaparva a disziteshez.
Fehercsoki es tejszines "sajt' " a muff tetejere a kremhez: 100g fehercsoki, 60ml jo zsiros tejszin, 200g puha tejszines sajt "' En Mon-Chut vagy suru Mascarponet ajanlanek.En Mon-Chuval keszitettem. 40g porcukor
Elkeszites: Melegitsd fel a sutot 170C-ra.Zsirozz ki 12db muffinformat aminek az urtartalma/db muffin 1,25dl. /En ebbol 18 dbot hoztam ki mert NEM volt ekkora urtart. muffinformam. Sima szilikonos muff formam van.
Verjed ossze jo habosra a mixerrel a vajat es a cukrot.Adjad hozza kicsinyeskent a tojast kozben, es utana a vanilia esszenciat.Dolgozd ki jol es utana kicsinyeskent a sutoporos lisztet add hozza az iroval valtakozva.Legutoljara a dbokra apritott fehercsokit./Apritott es NEM reszelt!/
Ezutan tultsed 3/4-ig a muffinformakat./En rugos fagyiskanalat hasznalok hozza.Sokkalta konnyebb vele dolgozni/ Tegyed a megtoltott muffinformat a sutobe es sussed 20 percig. Ellenorizd le hogy belul megsult e egy fogpiszkaloval vagy Satebotocskaval.Ha tisztan huzod ki es nincs rajt teszta, akkor megsult, ha meg nem, akkor kicsit hosszabbitstd meg a sutest. Ha megsult, hagyjad a formakba meg legalabb 5 percig hulni! Utana kiszeded egyenkent a muffineket egy racsra hogy tovabb huljenek.
Tetobevono keszitese: A tejszint ontsed egy kislabasba , melegitsd fel es add hozza a fehercsokit.Keverd egeszen addig amig jol osszeallo masszat kapsz. / NE forrald!!!/ Vedd le a tuzrol, hagyjad kicsit visszahulni, majd add hozza a tejszines sajtot Mon-Chu vagy Mascarponet es a porcukrot.Verjed addig a mixerrel, amig egy egyenletes masszat nem kaptal . Kenjed be vele a muffinek tetejet, es diszitsed meg a fehercsiki forgacsokkal.Mignon papirkaplicokba is bele lehet tenni.Igy megszebb!
Nagyon finom es kulonleges izu volt a kremtol. Jo etvagyat hozza!
Mariskám! mondtam már, hogy imádlak Kicsit késett el csak a recept, de azért sütöttem ám rendesen, egész délelőtt. Majd hozom, s köszönöm szépen hogy fáradoztál, nem hangzik rosszul, hasonlit az én recepicémre
Szerettem volna ma nekilátni a te rozsos kenyerednek de megakadtam! Nehéz elképzelnem, hogy ebbe a lisztmenyiségbe csak 1,7 g élesztőt kell tenni. Nem inkább 17 g-ról van szó?
Ezenkívül a 2 ml olajat is kevésnek találtam. Nálam egy evőkanálba 10 ml fér el és el tudok képzelni két evőkanálnyi olajat ebbe a menyiségbe.
Nekem nehéz jó kenyeret sütni, mert még nincs gyakorlatom. Olyankor szoktam csinálni amikor az előző kudarcot már kihevertem. Azért nagyon félek, hogy ha esetleg az arányok nem helyesek, elnézést!
Iza, aranyos vagy, köszönöm a félbarna kenyér recijét, egyenlőre minden érthető, majd adok róla hírt, ha megcsináltam. Ne gondold, hogy olyan egyszerü az, mert itt nem olyan jó a liszt mint otthon. De már vettem sikért. Meg olyanon is múlik, hogy középre teszi be az ember a sütőbe vagy egy fokkal lejjebb. Azt már észrevettem, hogy ilyesmi is számít!
Mariska, te is aranyos vagy, ezer köszi, majd hozom a képet, ha kész. A túró nem lehet rosz bele, én is fogok bele tenni. Mondd: hŕny grammos a sütőpor? Mert nem biztos, hogy itt is olyan a csomagolás mint otthon.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit