Idikó, köszi hogy feltetted, nagyon jók. most én is ilyenek vagyok szerelmesedve. már gyakorolgatom egy ideje és tanulgatom őket. :):)
szép tortákat csinálok (remélem) de nem tudok ide képet feltenni, rém bonyolult, vagy én bénázok. mikor kezdtük ezt az egészet a hőskorban, olyan egyszerű volt.
KOKUSZKREM Tortakrem/Toltelek
Hozzavalok:3 lap zselatin, 2,5dl tej, 50gr cukor, 75gr kokuszreszelek, 0.5dl tejszin.
Elkeszites:A zselatinlapokat aztasd be hidegvizbe 10 percig.A cukrot a tejet es a kokuszreszeleket keverd ossze es tedd fel fozni kb 1 percig fozd amig surubb lesz.Vedd le a tuzrol es add hozza a kinyomkodott es beaztatott zselatinlapokat.Hagyjad lassan kihulni amig jo surubb lesz. Verd fel a tejszint kemenyre es add hozza a kokuszmasszahoz, es kesz. Ez a mennyiseg elegendo 3 tortalap megtoltesehez.
Hozzavalok: 2-3ek.Amaretto vagy Kavelikor, 1dl eros eszpresszo, kb:150gr babapiskota, 125ml tejszin, 35-40g porcukor, 200g Mascarpone, 1dl SURU! tojaslikor, kakaopor,
Keverd a likor es az eszpresszokavet egybe.Martogasd bele egyenkent a babapiskotat adag felet es rakosgasd ki vele az uvegedeny aljat.A piskotaknak a cukrozott reszuknek levele kell lenniuk.
Verd fel a tejszint a porcukorral kemenyre es dolgozd hozza utana a tojaslikor es a Mascarponet. A felet ennek az adagnak kenjed el egyenletesen a lerakott piskotak tetejere, majd a maradek piskotat ujra bemartogatjuk a likoros kaveba, ujra lerakas a cukrozott felevel lefele, a megmaradt kremet erre is egyenletesen elosszuk, elsimitjuk es cukrozatlan kakaoporral megszitaljuk. 1 ejjszakara a hutobe tesszuk hogy az izek egybeerjenek. /Ejjszakara a hutot lelakatoljuk az egesz csalad elol "megelozes "celjabol!!
Megjegyzes:En ugyi "extraztam megint"En kavelikor es rumot tettem a kavehoz.A tejszinhez ment 2 zacsi valilcukor es 2 zacsi tejszinrogzito. Aki edesebben szereti, picivel tobb porcukrot is tehet bele. Lanyok, itt a Tojaslikor nagyon suru, kanalazni kell. En az itteni Lidlbe vettem . Talan igy otthon is kaphato./?/ Jo etvagyat! Ne adjuk gyerekeknek!-az alkohol miatt.
Az apróra vágott vöröshagymát megfuttatom kevés olajon. Ráteszem a kb. 30 dkg darált húst , fehéredésig keverem. Leveszem a tüzröl, és hozzárakom a főtt rizst (nyersen 1 csésze). füszerezem: néhány gerezd zuzott fokhagyma, só, bors, örölt kömény, pici majoranna,petrezselyemzöld, kapor, 1 db nyers tojás . Jól összekeverem, és az előzöleg blansirozott szölölevelekbe töltöm. Az edény alját kizsirozom, a kis töltelékeket szorosan lerakom. Só, apróra vágott fokhagyma, 1 kávéskanál citromlé, és annyi viz, hogy ellepje. Kis lángon kb. fél órát főzöm. Néha megmozgatni az edényt óvatosan. Tejföllel tálalni.
Keleties, egzotikus:
egy csésze főtt rizst összekeverem az előző recept szerint elkészitett darált hússal. Füszerezem: kevés fokhagymapép, só, bors, őrölt kömény,apróra vágott kapor, mentalevél,citromfű vagy kakukkfü, kínai ötfüszer keverék , 2 evőkanál áztatott mazsola, 2-3 evőkanál darált dió,1 nyers tojás. (Ha hús nélkül csináljuk, a dió lehet több is)
Friss zöldfüszerekkel vagy szárítottal egyformán finom . A töltelékbe a nyers tojás nem fontos. A füszereket a család izlése szerint lehet módosítani. A receptekhez az ötletet Bence Vera : Világkonyha, és Rezi György : Görög ételek könyvéből vettem.
Torta pizzico(olasz recept, nem torta, hanem pogácsa, dehát ez az eredeti neve)
Franciáról fordítottam, az eredeti leírás fázisfotókkal itt található.
A „panetto”-hoz:
- 50 g T65 -ös liszt (ez lehet a magyar 80-as, gondolom én)
- 1 kocka élesztő (itt 42 g) - vagy 5 teáskanál szárított élesztő
- 50 g tej
A tésztához:
- 450 g T65-ös liszt
- 2 közepes burgonya (145 g)
- 1 csipet só (hát én jó nagy csipetet tettem, másképp ízetlen lenne)
- 3 tojás
- 130 g vaj
- 20 g cukor
- 150 g sonka (az eredetiben mortadella van, nekem az túl zsíros)
- 50 g parmezán
-100 g Fontina (vagy valami jó erős sajt, svájciban a 'Gruyčre' vagy az 'Appenzell' az ilyen)
- 60 g Tomme de Savoie (ez egy másik jellegzetes ízü, francia sajt)
(Az eredeti receptben juhsajt is van de én abszolút nem éreztem ki az ízét mire kész lett, így a továbbiakvan erősebb ízü sajttal helyettesítettem, mert itt a juhsajt méregdrága.)
(Az eredeti receptben juhsajt is van de én abszolút nem éreztem ki az ízét mire kész lett, így a továbbiakvan erősebb ízü sajttal helyettesítettem, mert itt a juhsajt méregdrága.)
Elkészítés
A 'panetto'
Darabokra vágni az élesztőt, hozzáadni a langyos tejhez, és addig keverni, míg a darabok teljesen elolvadnak. Az 50 g lisztet egy edénybe tenni, hozzáadni a folyékony élesztőt. Jól összekeverni, egy ragacsos tészta lesz az eredmény, nem probléma, annak kell lennie.
Fedjük le egy tiszta ruhával és hagyjuk kelni 1 órát (én 30°-on a sütőben).
A ragacs szépen duplájára nő.
A 'torta pizzico'
Lemérni az összes hozzávalót, a burgonyát megfőzni.
Amikor megfőtt, meghámozni és egy villával összetörni. Félretenni.
Lereszelni a parmezánt. Nem túl kicsi darabokra vágni a sajtokat, kockákra vágni a sonkát (az sem legyen túl kicsi). Félretenni.
Egy nagyobb tálban, vagy közvetlen a gyúródeszkán, a 450 g liszt közepébe tenni a
- vajat,
- cukrot,
- sót, (én a sót minden más előtt keverem össze a liszttel)
- parmezánt
- tojásokat,
- és az összetört burgonyát
Kézzel jól összegyúrni, hogy minden összetevő egyenletesen el legyen osztva.
Hozzáadni kis darabokra szaggatva a "panetto" tésztát, jól összegyúrni újra.
Hozzáadni a sajtokat és a sonkát és legalább 15 percig gyúrni, amíg a sajt és sonka jól összekeveredett a tésztával. (Előbb is összekeveredik az.)
Gombóccá formázni a tésztát, fedjük le törülközővel, és hagyjuk állni fél órán keresztül (vissza a sütőbe 30°-on).
Ezután a tészta megduplázódott.
Bemelegíteni a sütőt (én 180°-ra).
Ekkor nem túl nagy, sem túl kicsi gömböket formázni (kb mint egy ping-pong labda) és egymás után a tepsibe helyezni úgy, hogy a szélük éppen csak érintse a mellettük lévőket. Megkenni tojássárgával.
Nekem egy 23x33cm-es tepsi éppen tele lett vele, de jobban szeretnék egy kicsit nagyobbat, hogy a pogik kisebbek legyenek. Lett belőle 30 db, darabonként kb 40 grammosak.
A recept szerint 150°-on kell 30 percig sütni, hát én 180°-on sütöttem nem tudom meddig, amíg megpirultak, mert attól féltem, hogy kiszáradnak ha gyengébb tüzön tovább sütöm.
Nagyon jól bírja a fagyasztást, de csak melegen jó. Én előbb szobahőmérsékleten hagyom, hogy kiengedjen és utána felmelegítem.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25-30 percig sütni 30 x 22 cm-es tepsiben,vagy akár torta formában is.
Krém:20 dkg darált diót 8 evőkanál tejjel felfőzünk. 16 dkg vajat 25 dkg cukorral kikeverünk és hozzáadjuk a dióhoz.
A sült tészta tetejére rákenjük a krémet.
Máz:15 dkg cukrot, 0,3 dl vízzel, 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzzük, majd 6 dkg vajat belekeverünk a tűzről levéve, kihűtve, hidegen a krém tetejére kenjük
Tanácsok:
A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen alvad meg.Ha esetleg híggabbra sikerül,egy kis liszttel lehet sűríteni,de csak annyira,hogy nehogy liszt íze legyen!!! Szeletelni másnap lehet
Rumba áztatott mazsola és kandírozott narancshéj ízlés szerint
Baracklekvár a kenéshez
A z egyik fehér piskótából levágunk két szeletet, kb. 2,5 cm vastag legyen. A többi piskótát összetépkedjük és a meleg sziruppal meglocsoljuk. Minél taknyosabb, annál jobb. Ha nem elég nedves, lehet még simán rumot önteni hozzá. Hozzáteszzük a mazsolát és a narancshéjat.Az egyik fehér piskótalapot megkenjük lekvárra, ráhelyezzük a tortakarikát és megtömjük az áztatott piskótakockákkal. Jól megnyomkodjuk, megkenjük baracklekvárral és rátesszük a másik piskótalapot.Az egészet egy éjszakán keresztül préseljük. Én ráteszek egy fadeszkát, nekem az pont olyan méretű, amilyen kell, a tortakarikát rögzítem, hogy ne tudjon szétnyílni, és megy rá kb 10 kg súly. (liszt, konzervek stb.)
A többi díszítés dolga, de az egészet le kell kenni még egyszer lekvárral.
Oroszkrémtorta
Előre szólok, nem tudom, hogy honnan vettem ezt a receptet, ha ezen az oldalon már szerepel, lehet közös a forrás.
Krém: 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 kicsi citrom héja, 1 rúd vanília és 4,5 dl tejből gőz fölött krémet sűrítünk. (vigyázat pillanat alatt ikrásodik, de el lehet turmixolni)
Kigyórétes /Horvath Ilona receptje/
1/2 kg liszt
25 dkg vaj vagy 20 dkg zsír
1 egész tojás+ 1 tojás sárgája
2 kanál cukor
2 dkg élesztő
kevés langyos tej
Töltelék
1 kg alma
10 dkg cukor fahéj
Az Orfűn készült halas tészta receptje : 40 dkg liszt, 1 teás kanál só, 25 dkg ráma, 6 evő kanál víz, 1 evő kanál 10 % ecet. Ezeket összemorzsolni. Folpackban áll egy éjszaka. Másnap nagyon vékonyra nyújtani, 180 - 200 Cfokos sütőben sütni. A tölteléke olyan halas keverék, amit szeret a család.
Nekem a krémeshez is nagyon jó volt a tészta.
Lehet pici tekercseket is készíteni sós töltelékkel, tojással lekenni, sajttal, szezámmal megszórni.
4 tojás sárgája, 4 ek. forró víz , habosra keverve .20 dkg porcukor , 1 csomag vaníliás cukor bele , és tovább habosít. A végén 37 dkg lisztet , 1 csomag sütőport , 7 dkg olvasztott vajat , 8 ek. tejet keverünk még lassan bele. Halvány sárgára megsütjük. Amíg sül a tészta , nagyon keményre verjük a 4 tojás fehérjét 15 dkg porcukorral.10 dkg kristálycukrot ( én barna cukrot teszek rá ) 1 kg ribizlire rászórok , de csak közvetlenül a tésztára kenés előtt.) Összekeverem a cukros ribizlit a habbal , és rákenem a halványra sütött piskótára . A hőmérsékletet 150 fokra mérsékeljük és további 20 perc sütés. Kipróbáltam már fagyasztott ribizlivel is.Ilyenkor forró vízbe dobom a ribizlit pár percre , így nem folyik ki a leve , mint amikor lassan olvad ki. Nagyon finom.
6 db tojás, 6 evők. cukor, 4 evők. liszt, 1 cs. sütőpor ( 15 g ) , 2 evők. kakaó, 1 dl étolaj. Ezeket robotgéppel jól kikeverni. Híg , Kb. kisujjnyi vastag tészta lesz. Sütőpapirral bélelt, közepes nagyságú tepsiben sütni rendes lángon. Ha megsült, kiborítjuk, és hülni hagyjuk.
Túrókrém : 25 dkg túró, 25 dkg ráma, 25 dkg porcukor ezeket jól kikeverni.
máz : Narancsos vanilia puding.
Ehhez kell 7 dl narancsízű szénsavas üdítő, 2 cs. vaniliás puding, 2 evők. cukor.
A 2 dl üdítőbe belekeverjük a 2 evők. cukrot, és a 2 cs. vanilia pudingot. Közben az 5 dl üdítőt feltesszük egy lábasba , és ha forrni kezd, beleöntjük a kikevert pudingot és készre főzzük. Néhányszor megkeverjük, mig teljesen kihűl, hogy ne bőrösödjön.
Ha minden kihűlt, akkor az alaptésztára kenjük a túrót, majd a tetejére simítjuk a krémet.
Lanyok ez egy fini ujabb tortatoltelek.Vajaskenyerkent is fini.
Hozzavalok: 500gr vaj vagy tejszines vaj /szobahomersekleten!/
1 doboz kondenzerde tej /az itteniek 375 vagy 400 gramosak/
kb. 5 ek kakaopor cukornelkuli
kb.3 ek instant PUDERkave
szukseg eseten extra porcukor
Az istant kavet kb 2 eszpresszokave adagnyi vizben /tehat NEM sokkal!/ feloldjuk.Hagyjuk lehulni.
A szobahomersekletu puha vajat kb 10 percig a mixunk legmagasabb fokozatan addig kevertetjuk amig egy vilagos habos konzisztenciaju vajat kapunk.
Add ezutan a kondenztejet /gyari cukrozott ez mar/ hozza es mixeld tovabb vele a vajkremmel par percig. Add hozza kicsinyeskent a kakaoport is. Ha mindent felvett a krem, add hozza a jo tomeny es lehult kavet. Kozben kostolgasd hogy eleg kaves vagy eppen eleg kakaosat akarsz e. vagy lehet csak 1 izzel is kesziteni! HA szukseges, adhatsz hozza meg porcukrot. Ez egyeni dolog.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit