Iza, olyan szépen, részletesen írtad le a Bella tönkölyös-rozsos kenyerét, hogy ki fogom próbálni a hét végén! Köszönöm!
Nekem itt ritkán sikerül a kenyerem, mert... gondolom részint mert nincs gyakorlatom benne, részint mert a svájci liszt nem olyan mint a magyar, részint meg mert magasak az igényeim. Az én kenyereim bele sokszor sürü, én meg olyat szeretnék amelyik puha, levegős, kicsi és nagyobb lyukak is vannak benne. Nem tudom, hogy a rozsossal ez lehetséges-e, de minimum azt szeretném, hogy rendesen megkeljen és puha legyen.
Az én kenyereimet csak én szoktam enni mert a család azonnal észreveszi ha nem bolti. De nem török le és váltig kísérletezek tovább.
Kutyakeksz:1 csésze csirkehusleves-alap 21-28 fokra melegitve,2 evökanál sovány tejpor.2 evökanálolivaolaj,1/2teáskanál só,1 felvert tojás,2 csésze fehér kenyérliszt,1 1/2 csésze sima barna liszt,1 teáskanál élesztö.Tegyük az összes hozzávalot a listán szereplő sorrendben a kenyéesütögépbe,dagaszto programra.Amikor a program befejezödött,boritsuk a tésztát liszttel vékonyan megszort felületre,és rövid ideig gyúrjuk.Belisztezett sodrofávalnyújtsuk ki a tésztát 1-2 cm vastagra.Szaggassunk ki különbözö formákat az általunk választott szaggatókkal.A megmaradt széltésztát újból gyúrjuk össze,ujra szaggatás ,amig elfogy a tészta.Hagyjuk a tésztákat 20 percig pihenni.Elömelegitett sütöben 200 fokon süssük 10 percig,majd a hömérsékletet vegyük 150 fokra süssük tovább 10-15 percig attol függöen mekkorák a tészták.Amikor a kekszek aranyszinüek és ropogosak,valamint megkopogtatva tompa hangot adnak ,boritsuk őket rácsra.és hagyjuk hülni.A teljesen kihült süteményeket légmentesen dobozban tárolva sokáig elállnak.
Mariska! Nagyon szépen köszönöm a zserbó receptjét. Ha hétvégén megsütöm, hozok egy szeletkét. S nézd meg mit találtam ki reggel ! - igy aztán azt hiszem megvan a holnapi elfoglaltságom :)
Zserbó:35 dkg liszt,1 tojás,5dkg cukor, 20 dgk margarin,1 dl tej,1 dkg élesztö,csipet sütöpoe ,csipet só.Töltelék:20dkg dio,10dkg cukor,20 dkg barack lekvár . Az élesztöt langyos tejben egy kicsit megkelesztjük és zsiros tésztát gyurunk,3 részre osztjuk,a kinyujtott lapra elöször lekvárral kenjük,rá a dios cukor és ujra tészta és igy tovább ismételjük.A kisült és kihült süti étetejre bevonat:25dkg cukorbol sürü szirupot fözóünkés 2 dgk kakaot teszünk bele,ráöntjük a süti tetejére. Csokit is olvaszthatunk és kis olajat bele hogy fényes legyen és ezt is rakhatunk a süti tetejére.(kis tepsibe készitjük :22x37-es)
A kenyérsütő üstjét kiolajozom .Az én gépemnek kicsit sok ez a mennyiség , de olajozva könnyen dagasztja.Először a vizet teszem a kenyérsütőbe és a vízbe teszem a friss élesztőt , a sót és a cukrot .Összekavarom.A finomlisztet átszitálom , a többit nem.A többi hozzávalót tetszés szerini sorrendben bele teszem , fontos , hogy az olajat a tetejére kell önteni , mert ha az élesztő közel kerül az olajhoz és az élesztőszemcséket körbezárja , nem kap levegőt és nem kel meg szépen a tészta.Az 1 óra 30 perces dagasztás-kelesztés
programot indítom el .A végén figyelni kell , mert az én gépemből 10 perccel a program vége előtt ki kell venni mert annyira megkel.(nagyobb kapacitású gépeknél valószínűleg ez nem szükséges )(4 mm-nél mélyebb bevágás esetén hatalmas árkokká válik a vágás helye.)Kicsit átgyúrom , a kacsasütő jénai alját libazsírral kikenem , a megformázott kenyeret beleteszem , megspriccelem langyos vízzel , és 20 perc kelés után zsilettel bevágom , majd még annyi ideig kelesztem hogy ha megrázom az edényt olyan finoman remegjen a tészta , ahogy Margitka videóján láttam.Ismét langyos vizes spriccelés , hideg sütőbe teszem 200 fokra légkeveréses sütésre állítom és jó sötétre sütöm.Amikor kivettem hideg vizes priccelés és kész. Ha formában sütöm , akkor a sütő aljába forró vizet teszek egy tálban .
Az a tapasztalatom , hogy a megrögzött fehérkenyér-evő férfiak is belekóstolnak.
Ezt a receptet a neten találtam bocsika , de nem tudom melyik oldalon de nagyon bevált.Arra jó ha hirtelen kell kenyér nem fog sokáig tartani.Az öregtésztás kenyerek tovább frissek maradnak.
Házikenyér (gép nélkül)
Hozzávalók:
50 dkg liszt (vegyesen lehet teljes kiörlésű, rozsliszt, kukoricaliszt, kinek mi a finom)
2,5 dkg élesztő
3-3,5 dl víz
só
cukor
esetleg magok vegyesen (a tetejére vagy a tésztába)
Elkészítés: A vizet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk benne. Közben kimérjük a liszteket és egy kávéskanálnyi sót. Arra oda kell figyelni, hogy ha különböző liszteket használunk, a fele akkor is maradjon finomliszt, mert különben nagyon nehéz lesz a tészta, és nem kel meg. Ha felfutott az élesztő, beleöntjük a lisztbe, megdagasztjuk (lehet robotgéppel is, de olyan gyorsan kész van, hogy én nem szoktam összekoszolni). Ha szép kis tésztát kaptunk, langyos helyen 1 órát pihentetjük. Ha szerencsénk van, óriásira kel. Ezután kikent formába tesszük, és közepes lángon sütjük kb. 45 percet.
Kedves Piroska , nagyon jó cseréptálas receptjeim vannak, ezt a recit kifejezetten Andi kérésére tettem fel ,mert az ő családja ilyesmit szeret.Vannak lazább , csirkés zöldséges receptjeim , ha egy kicsit több időm lesz írok neked ilyeneket.
A napokban szóltam a kókusz likőrről. Íme. Érdemes elkészítenetek, mert remek.
Kókusz likőr
Hozzávalók:
3 dl szesz
2 dl tejszín
3 dl tej
1 kókusz aroma
A tejben felforralni a cukrot. Amikor elolvadt a cukor le kell hűteni, majd beleönteni az aromát, a tejszínt és a szeszt. Én 2,5 deci szesszel szoktam csinálni, hogy ne legyen nagyon erős.
Kösz a választ. Jobb későn mint soha. A hétvégén kipróbáltam. Nem sült meg akkorra, mire én gondoltam, így vissza kellett tenni. Csak sajnos a család rájött, hogy nem szereti a marhahúst, vagy legalábbis nem ilyen töménye. Legközelebb valami mással próbálkozom.
Piroska bocsáss meg ,most láttam a kérdésedet , régen jártam erre.Én lassan szoktam sütni a pataki tálban , úgy vélem ízletesebb ha hagyunk időt .175 fokon ha marha legalább 2 órát , ha pulyka 1-1.5 óra kell neki.Persze mindenki tűzhelye másképp süt.Ki kell tapasztalnod neked mikor puhul meg.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit