Ha ugy csináltad, ahogyan én leirtam, akkor sikerülnie kell. AZONBAN EGY DOLOG ESZEMBE JUTOTT: AZ IDŐJÁRÁS !!!! ---- talán nem volt elég meleg !!
Amikor a tejbe (én nem házi tejet használok) beleteszed a joghurtot, 2 napig jó meleg helyre kell tenni. Nekem már másfél nap után ugy nézett ki, mint ahogyan a kék müanyag tálban látod. De már este én le is szürtem. Az enyémnek este az állaga olyan volt, hogy késsel össze vágtam darabokra.
Nem lesz semmi baja, ha tovább áll. Jól gondoltad: tegyél bele még egy joghurtot, vagy jó kis savanyu kefirt. Néha az sem baj, ha a tej már nem is friss, hanem inkább savanyu, ilyenkor sokkal hamarabb sürüsödik.
A sót és a fokhagymát csak akkor tettem bele, amikor a 2 nap (vagy hüvösebb időbem 2-3-4 nap) letelt és átraktam a szütyőbe.
Nagyon kiváncsi vagyok, hogy fogsz boldogulni. Sikerülnie kell !! --- kitartás, és szurkolok Neked. Viki (irj, ha van valami gondod)
mail cimem is megadott ITT találod, ha esetleg itt nem futnánk össze.
megpróbáltam a sajt készítést, de valamiért nem sikerült.
mi lehet az oka? 2 napig állt a tej és joghurt, akkor áttettem egy ruhapelenkába, de úgy ahogy volt át is folyt rajta az egész. mondjuk elég híg volt, olyan folyékonyabb tejföl sűrűségű, nem állt össze, tehát folyt. de mitől? több napig kellett volna állni hagynom? most mit tegyek? visszatettem a műanyag edénybe, hagyjam újra 2 napig állni? mondjuk tettem hozzá most kefirt is, lehet nem volt elég a joghurt. de nem fog tönkre menni? szerinted???
Kimaradt --- ha hordóba, vagy nagy vödörbe teszem, akkor az edényhez méretezett kettő db 10 cm széles legalább 2 cm vastag
(hosszusága az edénytől függ) akácfából készitett (lecsiszolt) keresztbe egymásra tett leszoritót teszek, tetejére (házipraktikám
szerint) zárható müanyag dobozba teszek nehezéket és ezt teszem a két keretsztbe tett akácfa darabokra.
Én 5 literes müanyag vödrökbe szoktam eltenni - ehhez adom meg az adatokat.
(20 literes müanyag vödörbe, vagy nagyobb müanyag hordóba - ez egész évi nagycsaládos adagunk, természetesen
ilyenkor ugy növelem az alaplét, amekkora az edényem)
---------------------------
1,5 liter hideg vizben feloldom, s hozzá teszek
0,5 liter 10 %-os ecetet
---------------------
a két összetevőt összekeverem és a már üvegekbe, vagy müanyag vödörbe rakott eltenni valóra ráöntöm.
Ha üvegbe rakom akkor müanyag kerek lezárót teszek az üvegek tetejére. Ha kis vödörbe, vagy hordóba teszem, akkor lesúlyozom, hogy a lé magasabban legyen, mint a belerakott
savanyuságnak való. Ezután lezárom és helyére rakom. Minimum két heti érés után már lehet fogyasztani.
Garantáltan friss, ropogós és finom.
Igy szoktam eltenni: almapaprikát, gyöngyhagymát, káposztával töltött paprikát, erős piros paprikát, zöld paradicsomot,
jó félig érett görögdinnyét, (a görögdinnyét akkor jó eltenni, ha a magja még nem fekete) csemegeuborkát (egészben)
Amikor 20 literes müanyag vödörbe, vagy hordóba teszem, akkor igy vegyesen is mindent belerakok.
Amikor a fenti sokvegyes savanyuságot teszem el, akkor 5 literenként teszek még bele 2 nagyobb egészséges
babérlevelet.
Ami még az én sokéves tapasztalatom, hogy elkészitem a levet többszörösére (20 literes vödörhöz - négyszeres adag) és
folyamatosan rakom bele a savanyitani valót, úgy ahogyan azok érnek. Tehát bármikor kiegészitheted
a belevalókkal, bármikor hozzátehetsz bármit, szezonálisan.
Sziasztok. Mindenkinek köszönöm. Barbette: amikor a müanyag edényemben eltöltötte az első két napját,
akkor összevágtam (mert elég sürü lett) és ekkor kevertem bele a sót és a fokhagymát.
Utána merőkanállal szedtem át a (gyorsan házilag gyártott) zacskómba, és utána még két napig a hütőben csöpögtettem.
(Bár nekem szerencsém volt, mert pontosan jó késő estére készült el az első menet, igy kinn hagytam éjszakára csöpögni) Én abszolut nem ajánlom a házi tejet. Sok éven át kisérleteztünk vele, de nem jó, mert a házi tej nagyon zsiros. Először
le kellene szedni a tejszint, majd a tejfölt, aztán még szürni..... egyszóval nagyon macerás és ráadásul az ize sem olyan.
Még egy dolog, amit tegnap kihagytam, hogy amikor fokhagyma nélkül -csak pici sóval- készitem, akkor megszólalásig
mascarpone-ra hasonlit, tehát lehet vele sütögetni.
S még egy dolog: ha füszerolajban szeretnétek golyókat érlelni, akkor az elkészült sajtot olajos kézzel formáljátok golyókká,
s úgy kerüljenek be az üvegbe.
Remélem kielégitő volt a válaszom. (Én ma beleszagulgattam az üvegembe, szerintem nem biztos, hogy kibirja eg jó hétig)
Szuper a sajtod! Mi házitejet hordunk minden héten, azzal akarom kipróbálni, de azt írod nem az igazi, akkor ne is próbálkozzak?
Még egy kérdés ! A sót és a fokhagymát hogyan kevered a már részben lecsöpögött sajtba? Kiöntöd újra és visszateszed a zsákba ha belekeverted a sót és a fokhagymát?
Egy kis trükk, de gondoltam még ezt is megosztom veletek. Látszik az én sajtomon,
hogy kockás. Vajon mitől is? és miért is olyan formás ?
Egyszer kezem-lábam eltörött, s hogy a gipsz ne koszolódjon gézzel betekertem és
a gyógyszertárban vásároltam pár csomag (1 csomagban 1 méter van - ez nagyon
sok) MEDIFIX-et. Szegények jó régen a láda fiában landoltak, de most eszembe
jutott, hogy nosza, akkor a gézes zacskóban lévő sajtomat még plusz ebbe beleteszem,
ugy akasztom a fakanálra :)
Ez azért is volt jó, mert az a MEDIFIX szoros, de jól táguló, jó formára tudta igazitani
a bene lévő finomságot. hi hi ---- (kibabráltam az eü-vel, de el ne mondjátok senkinek)
No ez ne, egy esküvői kesztyü, csak ráhuztam a kezemre, hogy jobban látható legyen.
Nem szeretném, ha országszerte megnövekedne a sebészeti osztályokon a betegforgalom
MEDIFIX feliratása ügyében :)
Bocsánat, az kimaradt, hogy ebből a mennyiségből 1,28 kg nagyon finom lágy sajt készült, de a süssünkbe
látod a mérleget is :)
Ha már 1-2 napos lejárt szavatosságu tejet kapsz, vagy az nap veszed meg, amikor lejár a szavija, még jobban
jársz, mert hamarabb összeáll a tálban. (először ugyis savanyunak kell lennie)
Házilag készitett lágy sajt (kisértetiesen hasonlit, főleg föszeres olajban tárolás után) az isten francia sajtra, amiből 10 dkg 1200-1500 Ft.
Hozzávalók
4,5 liter másfél százalékos (olcsó: 99 Ft-os, vagy e-körüli) tej. (Holnaptól a LIDL-ben éppen akció indul !!!
450 gr joghurt, (vagy lehet kefir is) -- a joghurt krémesebb
2-3 kávéskanál só (kanál és izlés függő)
4-5 gerezd megtisztitott fokhagyma (összepréselve) - méret és izlés függő
Elkészitése
Nekem ebbe a müanyag tálba fért bele ez a mennyiség, s ehhez is irtam a hozzávalókat
Beleöntöm a tejet, hozzáadom a joghurtot (kefirt) 2 napig letakarva állni hagyom meleg helyen (most nem gond, mert hőség van :)
A fotón nekem már másfél napos az állaga, vártam még vele egy fél napot, este addig, amig
kicsit lehült a levegő ekkor összevagdostam a már besürüsödött masszámat és beletettem a zacskóba, előtte jól összekeverve. .
(mindjárt látod a fotón) jó áteresztő vászon zacskó,
vagy 4-5 réteg sürü gézé.
Ez az első csöpöpgése egész éjjel. (a lecsöpögött savót megittam, azt ne keressétek)
Reggel kiöntöttem a fazékból a savót és ugy ahogy volt betettem a hütőbe,
két (2) napra, de előtte összekevertem és ekkor tettem bele a sót és a zuzott
fokhagymát.
Ekkor egy kis praktikát kellett bevetni. A hütőből kiszedtem annyi rácsot, hogy a
fazék ugy férjen be, hogy a fakanálra akasztott zacskó6 a legfelső rácson keresztbe,
feltettem, a fazék a legalsón volt, igy nyugodtan csöpöghetett és nem ért hozzá a fazék aljához.
Tegnap (09.08.04-én) este kivettem a hütőből és lám-lám milyen lett ????
az ize, mármint irtam is nagyon- nagyon finom.
Én ajánlom, hogy próbáljátok ki, mert valóban nagyon finom.
FÜSZEREZÉS ????? --- ki milyet szeret. Én most száritott zöldfüszereket használtam, s
egy parányi csipős paprikát.
Az üvegbe beletettem a füszereket, az iciripiciri erős pirospaprikát és fölöntöttem olajjal. (most
napraforgó. (hogy mennyi olajjal??? mind attól függ, mennyi golyócskákat akarsz beletenni, nekem
ennyi maradt, meg még két kis dobozzal, mert a többit befaltuk)
S ime itt a végeredmény, már csak a napokat számolom (egy hét, 8-10 nap- ki meddig birja)
Bocsánat, ha hosszan irtam, de gondoltam részletesen talán jobb lesz.
Jó sajtkészitést mindenkinek.
Mos jutott eszembe, mi is van akkor, ha nem teszünk bele fokhagymát csak sót !!!!!
Szerintem akkor nincs már, minthogy süteménybe is fel lehet használni. Ki is fogom próhálni.
60 DKG liszt,
3 tojássárgája,
csipet só,
2 kanál olaj,
5 dkg élesztő, kb
4 dl tej, 6 dkg kristálycukor (én cukor nélkül készitem. 15-20 pötty édesitőszert megtörök két kanál között és ezt tszem a tésztába, de ha édesebben szereted, lehet többet is. A tésztán nem lehet észrevenni, hogy nem cukorral készül)
Kenyérsütőben, vagy dagasztógéppel összedolgozom a hozzávalókat.
A dagasztás befejezése előtt kb 5-7 perccel kiveszem a tésztát, gyorsan kettévágom. Az egyiket visszateszem a gépbe, és 2 kanál kakaót vizzel felhigitva rácsurgatom a tésztára, s a hátralévő dagasztási idő alatt gyönyörüen összekeveri.
Ha kész, akkor a fehér és a barna tésztából is egy hosszu rudat sodrok és összefonom (négyes fonás)
Ez elég nagy adag, igy ezt a mennyiséget inkább tepsiben sütöm. A sütőt előmelegitem 220 fokra és 180 fokon 20 percig sütöm. (Sütője válogatja)
-------------------------------------
ugyanezzel a tésztával ugy is szoktam késziteni, hogy a megkelt tésztát hat gombócra osztom. hagyom még kelni egy picit (kb 15 perc).Egyenként kinyujtom tepsi nagyságura. Krémet készitek. Minden egyes lapot megkenek krémmel, majd 2 db 3-as fonásu kalácsot csinálok. Egymásmellé rakom a tepsiben és ott még hagyom kelni 20 percig. Sütési idő ugyanaz, mint az előzőnél.
Krém:
20dkg cukor,
1 ráma,
3 kanál kakaó
habosra kikeverem és megkenem mind a hat szál tésztát.
Mindkét esetben a tésztát közvetlenül a sütőbe rakás előtt kenem le tojással. Igy lesz nagyon szép piros és fényes.
delikát 8. (én ezt nem teszem bele) 1 kocka húsvarázs (ezt sem)
Elkészítése:
Meghámozzuk a cukkinit és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk,és kevés olajban átsütjük (egyik oldalát pici delikát 8-al megszórjuk - sülés közben...és enyhén megborsozzuk. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk.
Fűszerezzük a fokhagymával, meghintjük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve megpároljuk,közben belemorzsolunk egy kocka húsvarázst, majd levét élénk tűzön elpárologtatjuk.
Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst,
arra a párolt rizst, tetejére néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet is teszünk.
Tetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojássárga keverékével, majd sütőben pirosra sütjük.
(hideg sütőbe tettem a jénait -10 percig.) 175 fokon kb fél órát sütöm, míg a tetején látom, hogy megsült!
A 6 dkg vajat olvaszd fel mikróban, és tedd félre hűlni.
A tojásokat 3 evőkanál forró vízzel verd fel krémes állagúvá.
Add hozzá a cukrot, majd a sütőporral elkevert lisztet és a kakaót úgy,
hogy minden hozzávaló után újból keverd át a tésztát. Legvégül add hozzá a megolvadt vajat.
A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben kb. 15-20 percig süsd.
Amikor elkészült, helyezd a tésztát egy tiszta konyharuhára, szórd meg porcukorral, és tekerd fel.
Amíg a piskóta hűl, készítsd el hozzá a krémet: a tejszínt forrald fel, majd a tűzről félrehúzva tördeld bele a tej- és az étcsokit.
Kavargasd addig, amíg a csoki teljesen fel nem olvad benne, majd hűtsd le a krémet.
A maradék 6,5 dkg vajat keverd fel habosra 2 evőkanál porcukorral, és forgasd bele a csokis krémbe.
A piskótát nyújtsd ki, locsold meg rummal, és kend rá a krém 2/3-át. Tekerd fel, és vond be a roládot a maradék csokis krémmel.
A hétvégén elhatároztam , hogy madártej szeletet készítek.
Annyira megtetszett , hogy gondoltam mindjárt kettőt sütök , hogy a bővebb családnak is jusson.
Amikor a két tészta elkészült és kezdtem volna a két adag krémet rájöttem , hogy csak egy adagra vettem vajat.
Ott álltam 8 plusz tojássárgájával és két tésztával.Eszembe jutott, hogy a múlt hét végén a ribizlizselém olyan híg lett mint egy sűrű szörp
.Eddig gondolkodtam hogy is használhatnám fel.Volt egy csokipudingom de azt kevésnek találta így hát 9 dl tejjel főztem fel.4 ek cukrot és 4 ek. búzadarát is főztem bele.
kibéleltem fóliával a tepsit amibe a tésztát sütöttem és abba beleöntöttem a pudingot
.Amikor meghúzott egy kicsit ráborítottam a tésztát.Azért fordítva csináltam mert nem akartam ,
hogy a forró puding eláztassa a tésztát.amikor meghűlt kiborítottam egy tálcára és
hogy ne folyósítsa el a ribizli a tejszínt.Annyira finom lett , hogy ennyi maradt mire észbe kaptam ,
hogy az eredményt is lefotózzam , a madártejből meg ennyi se.A tojássárgákat egyenként lefagyasztottam jégkocka tartóba , jó lesz majd a péksütik tetejére. mindezt meg is mutatom.(ha sikerül)
Dédi rumos-mazsolás kuglófja Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 zacskó sütőélesztő 3 dl tej 10 dkg mazsola rum 15 dkg cukor 3 tojássárgája 10 dkg vaj só Egy kis lábosba beleteszek tíz deka mazsolát, ráöntök annyi rumot, amennyi ellepi, és gyorsan felforralom.
Ahogy egyet rottyant, már kapom is le a tűzről, és félreteszem, hadd duzzadozzanak csak tovább a rumban.
Bár Dédi természetesen sohasem látott mikrót, biztos vagyok benne,
hogy sokgyermekes és elfoglalt háziasszonyként nagy hasznát vette volna.
Hiszen úgy a leggyorsabb meglangyosítani a kuglófhoz szükséges ötven deka lisztet és három deci tejet,
ha betesszük azokat egy-két percre a legalacsonyabb fokozatra állított gépbe.
Utána beleszórok egy pohárkába egy zacskónyi szárított élesztőt - ne szépítsük, jóval praktikusabb
ez az évekig is eltartható porváltozat,
mint a gyorsan kiszáradó friss --, aztán rákanalazok három-négy evőkanálnyit a mikroban meglangyosított tejből,
és percek alatt felhabosodik az egész. Egy nagy tálban összekeverem a langyos lisztet tizenkét deka porcukorral,
egy csipet sóval és egy citrom megreszelt héjával. Beleülök három tojássárgáját,
hozzáteszek tíz deka puha vajat - margarin a kuglófhoz se Dédinél, se nálam nem jöhet szóba -,
aztán beleöntöm a maradék tejet meg a felhabosodott élesztőt.
Utána korszakváltás, és már biggyesztem is a dagasztókarokat a kézi robotgépembe,
hogy előbb lassú, majd pedig erősebb fokozaton hét-nyolc perc alatt fényesen
hólyagosra dolgozzam össze a tésztát. Egy olvasztott vajjal alaposan kikent tálba belehempergetem
a puha tésztabucit, és konyharuhával lefedve negyvenöt - hatvan perc alatt, meleg helyen a duplájára kelesztem.
Ha már szép pufi, akkor öklömmel gyengéden rácsapdosok,
hogy jó nagyokat sóhajtva kilehelje a lelkét, aztán hozzágyúrom a lecsöpögtetett, rumos mazsolát.
Beleteszem a kivajazott, kilisztezett huszonhárom centi átmérőjű és tizenhárom centi magas kuglófformába,
úgy, hogy csak kétharmadáig töltse ki, és jöhet is a második menet,
amikor is harminc-negyven perc alatt megint megnő a kétszeresére.
190 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütő ötös fokozata) harminc-harmincöt perc alatt illatosra sütöm.
A tetejét meghintem kevés liszttel, ráteszek egy vágódeszkát, és határozott mozdulattal ráfordítom.
Ilyenkor - Dédi jó tanácsa - rajta hagyom a formát, mert ha alatta hűl, akkor sokáig nem szárad ki.
Mielőtt felvágnám a rumos mazsolaszemekkel teli kuglófot, tisztes mennyiségű porcukrot havazok rá. (Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/02)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit