40 dkg liszt, 6 dkg cukor, 25 dkg margarin,3 tojás sárgája, 3 dkg élesztő fél dl tejben felfuttatva és fél citrom héja - ezeket összegyúrni, ha kell tejet hozzá, és 3 részre osztani és kisodorni mint a beiglit. Töltelék: 3 tojás fehérjét 30 dkg porcukorral és 1 kanál citrom levével gőz fölött felverni és hozzá adni 10 dkg kókuszt. A kisodort tésztára rákenjük és felsodorjuk, majd darabaoljuk kb. másfél cm-es re és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távol és 180C-on 40-45 percig sütjük.
Citromos szelet - ezt mindig akkor sütöm amikor a kalácsfélékhez csak a sárgájára van szükségem és a fehérje megmarad. 6 tojás fehérjét kemyény habbá verem, majd hozzá adok 18 dkg cukrot, 14 dkg lisztet ( rétes), egy citrom reszelt héját és a végén 5 dkg olvasztott vajat. A habhoz a hozzávalókat óvatosan keverem, hogy ne törjön össze. Kivajazott és lisztezett nagy őzgerincbe sütöm. Mikor kicsit kezd a teteje pirulni akkor jó. Az őzgerincet sütőpapírral bélelem ki, könnyebben bánok vele. Mikor megsült kicsit hagyom még benn a sütőbe és utána rácson hagyom kihűlni. Tetejét csokival vonom be.
Hozzavalok: 150gr tejcsoki, 100gr etcsoki /NEM fondantnak valot!/ 250gr vaj vagy margarin, 300 gr vilagosbarna cukor, 2 zacsi Vanilcuki, 5db tojas /M-es meret/, egy jo marak dio,/ ki ahogy szereti/, 1 zacsko csokiglazur, -/tortabevono, 250gr sutoporos liszt/En sima liszt + 1 jo kompotoskanal sutoport tettem helyette./
Elkeszites:Darabold fel a csokikat egy edenybe es goz folott olvaszd fel, majd add hozza a puha vajat is.Dolgozd jol egybe amig egy egyenletes masszat nem kapsz.Mixeld az 5 tojast a barnacukorral es a Vanilcukival egybe amig egy suru habos nem lesz, add hozza adagokban a lisztet + a sutoport, VAGY HA van akkor sutoporos lisztet es kozben tovabb mixeled.Nem allsz meg vele.Add hozza a gozfolott megolvasztott csokimasszat es ezzel is jol egyenletesen dolgozd egybe es a legvegen a felapritott /NEM daralt!/ diot. Kibelelsz egy 20x30 cm magasabb tepsit sutopapirral es beleomleszted a kesz masszat. Spatulaval elosztod mindenhol egyenletes vastagsagura. A sutot 165C elomelegited es kb:35-40 percig sutod.Gondolj ra!! Minden suto maskent sut meg ugyanezen a hofokon.A sutit ellenorizd le. NEM kell tuulsulnie! A belsejenek nem szbad vattaszerusegure atsulnie,Puhanak, kicsit ragadosnak kell maradnia belul. Olyan: "EZT nem lehet abbahagyni izure kell sulnie!"hihiHmmm! Ha kihult e tetejet bevonhatod csokiglazurrel vagy porcukrot ra.Jo etvagyat.
Sajat megjegyzes:En tejszines vajjal keszitettem es sutoport en magam adtam hozza a liszttel A vilagosbarna cukor helyett en sotetet hasznaltam mert sztem jobban kihozza a csokik izet es nem olyan edes ez mint a tobbi cukrok. HA szukseges a tetejet lazan letakarhatod esetleg sutopapirral/NEM mindenkinek van hofokszabalyzos sutoje, ezert irom csak./Ha a hofokot igy szepen alacsonyan hagyod /150C/es nem sietteted a suticsodat a sulesben akkor lesz ideje tovabb noni es cake szerusegu srukturaja lesz. Magasabb hofoknal a kulseje kergesedik /175C/ Szoval a HOMERSEKLET nagyon fontos.
En nem tettem ra semmit, igy falatoztuk .Nekem frissen jobban izlett, talan mert raeheztem.
Hús- vagy zöldségleves (nekem mindig van a fagyasztóban)
Bármilyen zöldségféle, amit szerettek, ízlés szerint lehet variálni.
Egy kevés olajon megpirítom a rizst, majd a reszelt sárgarépával összekeverem, kicsit párolom, majd sózom, borsozom. Egy merőkanál húslé, aztán hozzáadom a többi zöldfélét.
Ha gyorsan puhuló zöldséget teszek hozzá, akkor azt csak a félidőben keverem bele.
Az egésznek a lényege, hogy mindig csak egy merőkanál lét öntök a rizsre, és amíg azt fel nem szívta kevergetem. Folyamatosan mellette kell állni. Addig folytatom, míg a rizs puha nem lesz. A végén apróra vágott petrezselyemmel meghintem.
Tészta:
4 tojás sárgáját kikeverünk 30 dkg cukorral és lassanként bele keverünk 10 evőkanál hideg vizet. Addig keverjük amíg besűrűsödik.
Ezután kanalanként felváltva adunk hozzá 10 dkg darált diót 20 dkg lisztet 1 csomag sütőport és 4 tojás keményre felvert habját.
Nagyméretű gáztepsiben sütjük.
Krém:
4 dl tej 2 evőkanál liszttel elkeverünk sűrűre főzzük lehűtjük. Majd adunk hozzá 20 dkg margarint 1 cs vaníliás cukrot. 25 dkg porcukrot
jól kikeverjük adunk hozzá 10 deka diót és végül a kihűlt tejes masszát! Jó habosra keverjük és megtöltjük vele a tésztát!
Tetejét csoki mázzal bevonjuk! Én többször a saját krémjével vonom be a tetejét!
Hozzávalók a tésztához:
04 db tojás
30 dkg cukor
10 kanál víz
10 dkg dió
1 cs sütőpor
20 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
4 dl tej
2 evő kanál liszt
20 dkg margarin
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg porcukor
A lágy vajat habosra keverem a cukorral,majd egyenként hozzáadva a tojásokkal is, ezután mehet bele a vanília, citromhéj, lekvár, tej. A lisztbe vegyítem a kakaót, sütőport,mákot, fahéjat,majd a tojásos keverékhez adom. Összedolgozom és beleteszem az apróra vágott csokit is. Formába öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm. A sütési idő függ a formától, lehet kis kuglófformákban,muffinformákban,vagy egy nagy formában sütni. ( tűpróba)
Ha kihűlt, bevonhatjuk olvasztott csokival, vagy másfajta mázzal.
15 dkg margarint, 2 tojást, 3 dl curot habosra kavarunk, hozzáadunk 3 dl darált mákot, 3 dl lisztet, fél csomag sütőport, legvégűl 2 dl tejet. Sütőpapírral kibéleünk egy 32x41-es tepsit, beleöntjük a masszát és kb 175 fokon elkezdjük sütni.
Közben gyorsan összeállítunk 5 tojásból egy piskótát( én előre ki szoktam hozzá mérni a dolgokat) és figyeljük a mákos lapot, mikor kezd kicsit színt kapni a teteje akkor ráöntjük a piskótát és készre sütjük.
Krém:
Recept szerinti: 1 Rámát, 20 dkg pocukrot 1 vanília, 4 tojásárgát habosrta kavarunk, hozzá adunk 1/2 dl erős fekete kávét, kihabosítjuk.Ezt soha nem csináltam a nyers tojássárga miatt.
Ahogy szoktam csinálni:
1 változat:
2,5 dl kávét 2,5 kanál liszte pépesre főzünk. 25 dkg margarint vagy vajat 25 dkg porcokorral kikavarunk hozzáadjuk a kávés pépet, kihabosítjuk, rákenjük a kihült lapra, hűtőbe tesszük, majd miután már lehült a krém bevonjuk 100-130 gr olvasztott csokival, amibe 2 ek olajat is teszünk.
2.változat:(ez a kedvencem)
2 ek liszt, 6 dkg cukor,2dl tej, 2 vagy 3 csomag 2az egyben oldódós kávéból pépet főzünk, lehűtjük.
4 dl tejszínt felverünk.
Fél kanál zselatint kicsi vízben duzzadni hagyunk, majd melegítve feloldjuk. Egy kis tejszínnel jól elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kávés péphez, csomóentesre mixerezzük, majd ovatosan a tejszínt is hozzáadjuk. Rákenjük a sütire, majd csokit reszelünk rá. Nagyon fincsi könnyű krémet kapunk így.
25 dkg túró , 1 cs Rama , 30 dkg liszt , 1/2 cs sütőpor , só . Mindezt összegyúrjuk apró szaggatóval kiszaggatjuk 175 fokon sütjük.Imádják a gyerekek és a borozgató férjek is. Ha turbózni akarjátok sajttal vagy szezámmaggal le lehet szórni , esetleg paprikás olajjal megkenni.
1. tészta: 6 tojás, 14 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dkg kakaó, 8 dkg mogyoró,(v. dió), 7 dkg rétesliszt, citromhéj. 2. tészta: 6 tojás, 12 dkg cukor, 14 dkg rétesliszt, citromhéj. Töltelék: 4 tojás, 25 dkg vaj, 3 kdg kakaó, 20 dkg porcukor, 5 dkg mogyoró ( v. dió). Gőz fölött az egész tojásokat a porcukorral kémény habbá és hagyjuk kihülni. A vajat a k akaóval kikeverjük és a mogyoróval, vagy dióval és a kettőt össze. Öntet: 1 tojás fehérjét 15 kdg porcukorral, és két kanál citromlével sűrűre kikeverni és a tortára kenni, majd olvasztott csokoládét rá és márványozni. Az első tésztát kikent tortaformába a szokásol módon megsütjük, kihűtjük és ketté vágjuk, és alsó felső részét megkenjük a töltelékkel. A második tésztát szintén a szokásos módon normál méretű tepsibe megsütjük, majd ha kihűlt rákenjük a krémet és 3 cm-es csíkokra vágjuk. A megkent csíkokat az alsó tortalapon elkezdjük körbe tekerni teljesen a torta széléig. A végén az öntetet a tetejére a fent leírtak szerint. Ha valami kérdésed lenne írd ide.
10 dkg vajat(én Rámát szoktam)2-3 egész tojással,12 dkg cukorral,30 dkg liszttel jól kikeverünk,majd 2,5 dl tejet adunk hozzá.Kevés liszttel elkevert 1 csomag Váncza-sütőport,5 dkg mazsolát(mi nem szeretjük,kihagyom),fél csomag Váncza-vanilincukrot és fél citrom reszelt héját,még egyszer rövid ideig jól megkeverjük és vajjal kikent,zsemlemorzsával(liszttel) kiszórt formába töltjük.Meleg sütőben közepes tűznél lassan sütjük tűpróbáig.Tálaláskor meg lehet vaníliás cukorral szórni,én csokimázzal öntöm le,mert Lilikém úgy szereti.Sőt! Ha a nyers tészta egyharmadába kakaóport teszünk még finomabb!
fél csokor petrezselyem vagy szárítottból másfél evőkanálnyi
A sajtot és a répát kis lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a többi hozzávalóval, annyi tejfölt és majonézt használunk hogy kellemesen kenhető krémet kapjunk.
Ez elég nagy adag, ráunhat az ember, én vagy felet csinálok, vagy felét így csinálom, másik felébe teszek még egy olajos tonhalkonzervet amit lecsepegtetek, pluszba még egy kis majonézt és tejfölt, kicsi citromlevet, balzsamectet, borsot, estleg egy kis sót. Nagyon finom mindkét változat, érdemes kipróbálni, és tovább is variálni. Szerintem biztosan jó lenne sonkás főt tojásos változatban is.
A krumplit kockára vágva kevés sós vízben megfőztem,leszűrtem, összetörtem, hűlni hagytam. A tejben pici cukorral felfuttattam az élesztőt. Amikor a krumpli langyos lett,minden hozzávalót a robotgép dagsztóspiráljával összedolgoztam,nem kell sokáig,csak amíg egynemű lesz,és összeáll. Kiborítottam a lisztezett gyúródeszkára, és ujjnyi vastag hurkákat hengergettem belőle. Ezeket kb.7-8 cm hosszúra vágtam és már tettem is a forró olajba sülni. Néhányszor megforgatva szép barnára sütöttem őket,közepes lángon.
Fozzed meg a krumplit, es nyomkodd ossze amig pure allagu lesz.Hagyjad kisse lehulni es akkor add hozza a tojassargajakat.Keverd ossze nagyon jol.Adjal hozza sot, borsot, reszelj hozza szerecsendiot, adhatsz hozza apritott petrezselymet is. Ezutan rakjad a masszat egy tortakinyomo zacskoba aminek jooo nagy a szaja./krkrokett vastagsagu/.Nyomjal vele hosszu csikokat egy bevajazott sutopapirra, es hagyjad igy teljesen kihulni! Ezutan vagjad krokett hosszusagura. Hempergesd eloszor lisztbe oket, majd felvert tojasba, legvegul panirporba A kisutesig rakjad jo hidegre a hutobe. Friturozni:175-180C fokon kell amig aranybarnara nem sulnek. Konyharollon lecsepegtetni. Jo etvagyat!
Tésztához az alapanyagokat géppel bedagasztjuk, (briós tészta), 2x átszellőztetjük. végül 18-20 db- ra vágjuk, formázzuk, mint a zsemlét, ellapítgatjuk, tepsire tesszük.
töltelék:
40 dkg túró,
izlés szerint cukor,kb. 15 dkg,
1db tojás,
6 dkg búzadara,
vaniliás cukor,
tetszés szerinti reszelt citrom héj,
ha szeretnétek bele, akkor mazsola, de eredeti reciben nincs.
összedolgozzuk a tölteléket, majd annyi, lehetőleg egyforma gombócot formázunk belőle, ahány tészta db-unk van.mindegyik tészta tetejére rakunk egy golyót, mikor a tészta eléggé megkelt,(sütés előtt) a golyóket bele nyomjuk a tésztába, így ellaposodik a töltelék, egyszintbe kerül a tésztával.Tojással az egész felületet belenjük, és kb 180 fokos sütőben készre sütjük. Porcukorral a túró tölteléket meg szórjuk.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit