Hát hosszú vajúdás után megszületett újra a gépem. Remélem most sokáig nem lesz vele probléma, mert nagyon nem szeretem, amikor újra kell telepíteni Szerencsére sikerült nagyjából visszakapnom minden megszokott dolgot, pedig volt néhány nyűgös köztük.
Nelly! Nagyon örülök és nagyon gratulálok a kovászos kenyérkédhez A legnagyobb elismerés, ha ilyen tempóban elfogy, amit az ember süt. Még lehet, hogy rá is fogsz unni, annyi kenyeret kell sütnöd Hogy picit laposabb lett? Hát igen, hozzá kell szokni, hogy a kovász ellágyítja a tésztát, így igen keményre kell dagasztani elsőre. Ha az első kelesztés alatt látod, hogy mégis ellágyult, akkor a második dagasztásnál érdemes még egy kis lisztet hozzátenni. A bevágás képéből ítélve nem lett volna szabad még tovább keleszteni.
Burgonyapelyhet ne tegyél a kovász mellé, mert iszonyúan lágyítja a kettő együtt a tésztát. Csak gépi, vagy formában sütéshez javasolnám. Eltartott egy darabig, amíg rájöttem és nem is régen fogalmazódott meg bennem, de most már le merem ezt is írni tényként. Bármelyik kenyeret megsütheted jénaiban. Nézd meg ezt a receptet, ez már bizonyított jénaisként is. Elsőnek azt hiszem Julika sütötte meg így: Csomagolt kenyér Nézd meg milyen szépeket csinált belőle:
Ez pont rozskovásszal készült eredetileg és van benne egy ici-pici rozsliszt is. Ha azt nem mered beletenni, akkor nyugodtan tegyél helyette búzalisztet. Sok sikert kívánok és drukkolok holnap Ha valami elbizonytalanít, hívjál!
Linbori! Sok sikert a zsömlékhez, drukkolok neked is.
Gratulálok Superkeri a szép kalácshoz, valamint Linborinak, Limarának, Íriszinek és Baunak is a szép sütéseikhez.
Bau! Megkérhetnélek, hogy Te is ilyen kicsiben hozzad a képeket?
Emellé ki tudnád tenni a képtárad linkjét, mint Limara és akkor kevésébé lassítaná a mi oldalunk betöltődésétés mégis meg tudják nagyban is nézni a fotóidat. Ne haragudj a kérésemért Én végigmazsoláztam a képeidet, élvezet volt mindent megnézni. Nem baj, ha a többieknek is megmutatom a linket, ugye? http://s37.photobucket.com/albums/e82/bau4/kaja/kelt-tesztak/
Tényleg, akartam is kérdezni mindenkitől, hogy tapasztaltátok-e, hogy gyorsabb lett a fórum betöltődése? Nekem úgy tűnik, hogy igen.
Zsike! Nagyon örülök, hogy végre jobban vagy, vigyázz magadra nagyon! Ha az olvasás már nem árt a szemednek, akkor viszont tényleg többször várunk most már
Jó sokat sikerült írnom, ha már egész este távol voltam. Még jelentkezem egy-két képpel később, üdv, Margit
Látom, működik a géped Margitka! Helyes! Tehát még lenne egy kérdésem. Nézegettem a sütőben sült kenyereid receptjét. Kell-e valamit variálnom, ha bármelyiket jénaiban akarom megsütni? Vagy minden marad a leírás szerint, csak nem tálcán, vagy formában kelesztem, és nem nyitva sütöm? Még nem akarom annyira bonyolítani a kenyeret, de hátha meg tudnám egy icipicit bolondítani. Ezért olvasgattam. Valószínű, hogy már csak holnap fogom elolvasni a válaszod, de azért köszönöm előre is. Valamint mégegyszer köszönöm, hogy adtál kovászt, és én is beléphettem az igazi kenyeret sütők táborába. Jó éjt! Nelly
Jó éjt Linbori! Szorítok Neked.Próbáld ki a zsömlét. Rakj a tetejére magokat. Margitkától láttam, hogy bevizezte a tetejét, és rányomta a különféle magokat, zabpelyhet. Nagyon guszta lett. Nelly
Mit akarsz Superkeri! Nagyon szép ez a kalács! És milyen szép fényes! Ügyesen sikerült megfonnod! Ezt még én nem csináltam. Majd... Most lekenyerezem a családot. Neked gratula! Nelly
Nnna, megérkezett Superkeri kalácsa. "tegnap készült, a kalács, a tejbe jócskán került kókuszpaszta, hát nem rontotta el. Már jó ideje kívántam a kakaós kalácsot, hát most itt van. Ma szinte egész nap ezt ettem. Fincsi, foszlós."
Szia Limara!
Köszönöm a tanácsodat, de mire elolvastam az írásodat addigra, már meg is sütöttem a hamburgerzsemléket.Örülök neki, mert jól sikerültek!
Valoszínű maradok ennél a változatnál, mert ez könnyű és puha zsemle.
Egyébként nekem nincs itthon burgonyapelyhem, így minden féleképpen anélkül csináltam volna meg.
Üdv: Kati
Szia Limara!
Köszönöm a tanácsodat, de mire elolvastam az írásodat addigra, már meg is sütöttem a hamburgerzsemléket.Örülök neki, mert jól sikerültek!
Valoszínű maradok ennél a változatnál, mert ez könnyű és puha zsemle.
Egyébként nekem nincs itthon burgonyapelyhem, így minden féleképpen anélkül csináltam volna meg.
Üdv: Kati
Szia Limara!
Köszönöm a tanácsodat, de mire elolvastam az írásodat addigra, már meg is sütöttem a hamburgerzsemléket.Örülök neki, mert jól sikerültek!
Valoszínű maradok ennél a változatnál, mert ez könnyű és puha zsemle.
Egyébként nekem nincs itthon burgonyapelyhem, így minden féleképpen anélkül csináltam volna meg.
Üdv: Kati
Szia Bundik!
Nekem 24 x 30- as tepsim van, és abban sütöttem meg.
Mondjuk én úgy csináltam, hogy a liszt kívételével mindent egybe raktam és kézi habverővel kevertem össze.
Majd utána adtam hozzá fokozatósan a lisztet.Nem tudom miért de nekem a teteje lett ragacsos és csillog.
Szerinted mi lehet az oka?
Köszönöm!
Üdv: Kati
Azt elfelejtettem mondani, hogy a fiam és menyem közölte velem, hogy idáig ez a legfinomabb kenyér, amit sütöttem. Valamit csak tudhat ez a kovász?! Nelly
Hát igen, eljött ez a nap is! Mondjuk nem sokat gondolkodtam rajta, belevágtam. Még arra kíváncsi lennék, hogy hol rontottam el a magasságát? Szóval el kellett mennem a boltba, és Margitka azt írta a receptben, hogy 2,5 óra kelesztés kell a kovászosnak. Úgy terveztem, hogy félidőben fogom bevágni, de 1 óra 45 percre értem haza, és akkor történt a művelet. Talán utána még kellett volna ugyanennyit kelnie? Mert én csak 45 percet kelesztettem még. Valahol itt ronthattam el, már ha rontásnak nevezhetjük. Mert azért jól néz ki elsőre! Ugye? Nagyon örülök neki, már csak azért is, mert 3 szelet maradt belőle! Ezért aztán sajnos, holnap muszáj újra megcsinálnom!!! Csak akkor még magasabbra szeretném! Talán rakok bele egy kis burgonyapelyhet is?! Merészkedek egyre beljebb a sütés birodalmába... Nelly
Ma elég zűrös volt a nap. Most volt időm beszámolni a tegnapi kalács sütésről. Hát volt már szebb is, magasabb is, de ez is a miénk. Viszont ilyen foszlós, talán még nem sikeredett. Fincsi , került bele kókuszpaszta, amit a tejben olvasztottam. Kelés után , fele tésztába kakaó került, majd megfontam. Talán kicsit lágyabb volt a tészta, lapult is rendesen.
Nelly! Ügyes vagy!! és bátor. Talán kicsit lehetne magasabb, mint az én kalácsom. További sikereket!
Hohó, én már látom, amit ti még nem: Nelly legeslegelső kovászos kenyere!
Felülről,
aztán oldalról is:
"Elkészült életem első kovászos kenyere! Nem a legjobb, mert lehetett volna magasabb, de majd még értekezek róla a fórumon." No, halljuk! Én mindenesetre
Linbori! Nekem tegnap volt szerencsém élesben látni, hogyan készül a zsömle. Meg mondom az őszintét, nagyon egyszerű kis recept, és milyen egyszerűen lehetett megcsinálni.Nem tudod elrontani! Még én sem csináltam soha, de már nem félek belevágni. Igaza van Batkának! Kezdd el, és meglátod, milyen egyszerű! Talán nem lesz mindjárt olyan gyönyörű magas, de azt is lehet gyakorolni. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit